Η συνταγή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σύγχρονη: εάν υπήρχαν τσελεμεντέδες στην παλαιολιθική εποχή, εκεί θα ανέτρεχε κάποιος για να βρει τα μυστικά για την παρασκευή ζωμού οστών ή πιο απλά σούπας από κόκαλα.

Πρόκειται για τη νέα, όπως έχει χαρακτηριστεί, «σούπερ τροφή», για τις ιδιότητες της οποίας έχει χυθεί το τελευταίο διάστημα πολύ μελάνι. Οι Νεοϋορκέζοι πληρώνουν εννιά ευρώ για ένα μικρό μπολ ζεστής σούπας, πεπεισμένοι ότι βουτούν το κουτάλι τους στο απόλυτο ελιξίριο υγείας, ομορφιάς και δύναμης.

Οι αθλητές, πάλι, αναζητούν στον ζωμό οστών ένα γιατρικό κατά των φλεγμονών αλλά και μία πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σταρ των Λέικερς είναι από τους πλέον μυημένους στη νέα αυτή γεύση. «Ολοι αναζητούν ένα μαγικό ελιξίριο ή κάτι θεραπευτικό, και η σούπα από κόκαλα είναι αυτό ακριβώς που επιθυμούν» δήλωσε πρόσφατα ο προπονητής σωματικής διάπλασης και δύναμης των Λέικερς Τιμ ΝτιΦρανσέσκο επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί ανανεωμένου μενού των μπασκετμπολιστών του NBA.

Ομως «για να καταλήξουμε εάν κάτι μπορεί να δράσει θετικά ή αρνητικά πρέπει να δούμε από τι αποτελείται» δηλώνει στο «ΤΡΕΧΩ» ο Μιχάλης Μακρυλλός, MSc κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος με εξειδίκευση στην αθλητική διατροφή.

Οπως ο ίδιος σημειώνει, ο ζωμός οστών είναι πλούσιος σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο φωσφόρος. «Και τα τρία είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό και κυρίως το μαγνήσιο, η έλλειψη του οποίου ευθύνεται για τις κράμπες».
Επίσης, η συγκεκριμένη παλαιολιθική συνταγή κολυμπάει στα αμινοξέα, εκ των οποίων εκείνα που αφορούν κυρίως τους δρομείς –και γενικότερα τους αθλητές –είναι η γλυκίνη και η κυστεΐνη. «Η γλυκίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, δεδομένου ότι ο οργανισμός μπορεί να το συνθέσει από μόνος του. Υπάρχουν ωστόσο υπόνοιες ότι επειδή το συγκεκριμένο αμινοξύ εμπλέκεται στον σχηματισμό της φωσφοκρεατίνης –μικρομόριο που όταν διασπαστεί αποδίδει ενέργεια κυρίως κατά τα πρώτα λεπτά της άσκησης –ενδεχομένως έχει εργογόνο δράση» λέει ο κ. Μακρυλλός.

Ωστόσο, οι σχεδιασμένες μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια δεν δείχνουν θετική επίδραση της γλυκίνης στην απόδοση. Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα που προκύπτουν για τη ζελατίνη, ένα ακόμη αμινοξύ που προέρχεται από το κολλαγόνο.

Στη σούπα κοκάλων βρίσκει κανείς και γενναίες δόσεις θεϊκής χονδροϊτίνης, ουσία που δρα κατά της αρθρίτιδας αλλά και κατά της φθοράς της αρθρώσεων. «Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ’ όψιν μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι ο ζωμός οστών είναι μία υγιεινή επιλογή, σε καμία όμως περίπτωση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις των αθλητών» καταλήγει ο ειδικός.

Πάντως, στα συν της νέας σούπερ τροφής είναι ότι τα υγρά δίνουν τη δυνατότητα στον οργανισμό να διατηρεί υψηλό και σταθερό ρυθμό εφίδρωσης, κρατώντας χαμηλά τη θερμοκρασία του σώματος και προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους δρομείς να παρατείνουν τη διάρκεια της άσκησης.