Τον Μάιο, ο κενυάτης πρωταθλητής Ελιουντ Κιπτσόγκε παραλίγο να σπάσει το δίωρο στη μαραθώνια απόσταση. Στο Breaking2 Project της Nike, που πραγματοποιήθηκε σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες στη Μόντσα της Ιταλίας, έφτασε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε: έκανε χρόνο 2:00:25. Παρότι ο καλύτερος χρόνος σε Μαραθώνιο είναι το 2:02:57 του Κενυάτη Ντένις Κιμέτο (Βερολίνο, 2014), ο χρόνος του Κιπτσόγκε δεν αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ενωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) ως παγκόσμιο ρεκόρ κυρίως λόγω των «λαγών» που χρησιμοποιήθηκαν για να το πετύχει –εναλλασσόμενων ομάδων αθλητών, δηλαδή, που έτρεχαν μπροστά του για να του δίνουν ρυθμό.

Αύριο όμως ο Κιπτσόγκε θέλει να πάρει επιτέλους αυτό που θεωρεί ότι του ανήκει: τον επίσημο τίτλο του γρηγορότερου μαραθωνοδρόμου. Και θα το επιχειρήσει στο Βερολίνο, στον Μαραθώνιο όπου έχουν σημειωθεί πολλά ρεκόρ λόγω της επίπεδης διαδρομής και των –συνήθως –ιδανικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά τη διεξαγωγή του. Στις 10.15 π.μ. ώρα Ελλάδας η προσπάθειά του θα ξεκινήσει. Θεωρητικά, είναι μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του: έχει επίσημο αγωνιστικό ατομικό ρεκόρ 2:03:05, μόλις 8 δευτερόλεπτα κάτω από το παγκόσμιο ρεκόρ του Κιμέτο. Για να το σπάσει όμως θα πρέπει να κερδίσει τον δεύτερο πιο γρήγορο μαραθωνοδρόμο όλων των εποχών, τον Αιθίοπα Κενίσα Μπεκέλε, και τον Κενυάτη Γουίλσον Κίπσανγκ που είχε το παγκόσμιο ρεκόρ το 2011.

«Θα είναι δύσκολη κούρσα από πλευράς ανταγωνισμού, αλλά μόνο ένας θα κερδίσει. Εγώ πάντως θέλω να το πετύχω. Θα ξεκινήσω τον αγώνα στοχοπροσηλωμένος», δηλώνει. Οσο για το δίωρο; «Ο άνθρωπος μπορεί να τρέξει 1.59 σε έναν Μαραθώνιο. Δεν είναι αδύνατο».