Θεωρητικά, το τρέξιμο είναι ένα αρκετά φτηνό σπορ. Το μόνο που πραγματικά χρειάζεται ένας δρομέας είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για να βγει από την πόρτα και να γράψει χιλιόμετρα. Οσο όμως κανείς ασχολείται περισσότερο, μπαίνει στη διαδικασία και τον πειρασμό να ξοδέψει αρκετά χρήματα. Επί της ουσίας, η προπόνηση και η αγωνιστική «καριέρα» μπορεί να κοστίσουν πολλά ευρώ, προσθέτοντας ακριβό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και ανέσεις που βγάζουν συχνά εκτός προϋπολογισμού όσους χάνουν το μέτρο. Ακόμα κι έτσι όμως υπάρχουν αρκετά κόλπα για να μη χρειάζεται να βάζετε το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη όταν προετοιμάζετε το αγωνιστικό πρόγραμμα της χρονιάς ή αντιμετωπίζετε τις καθημερινές ανάγκες του τρεξίματος.

1 Επιλέξτε φθηνούς ή δωρεάν αγώνες

Τις παλιές καλές μέρες, θυμούνται οι πιο παλιοί δρομείς, η συμμετοχή στους περισσότερους λαϊκούς αγώνες δρόμου ήταν δωρεάν. Από τότε που το τρέξιμο απέκτησε μεγαλύτερο κοινό, παρατηρούν κάποιοι καυστικά, άρχισαν και οι… μπίζνες. Πολλοί αγώνες αναβαθμίστηκαν, οι συμμετοχές πολλαπλασιάστηκαν, η παροχή υπηρεσιών βελτιώθηκε και κάπου εκεί μπήκε και το «κόστος συμμετοχής», κάτι που πριν από μερικά χρόνια σε αγώνες μαζικού αθλητισμού θα ήταν αδιανόητο. Κι όμως ακόμη και σήμερα, πολλοί δήμοι, τοπικοί οργανισμοί και σύλλογοι δρομέων οργανώνουν αγώνες με δωρεάν συμμετοχή ζητώντας απλά ως αντίτιμο την προσφορά αγαθών σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ακόμη, δεν είναι λίγες οι διοργανώσεις που δεν χρεώνουν τη συμμετοχή παιδιών στις κούρσες τους ή έχουν πολιτική μειωμένου κόστους σε ειδικές κατηγορίες αθλητών όπως ανέργοι και πολύτεκνοι. Κι αν ανησυχείτε για την ασφάλειά σας, προτιμήστε αγώνες που γίνονται για πολλαπλή φορά.

2 «Ψάξτε» τις εγγραφές

Στους περισσότερους αγώνες, η εγγραφή πολύ νωρίς μπορεί να σας γλιτώσει πολλά χρήματα. Αν δεν είστε σίγουροι ότι θα το θυμηθείτε, μπορείτε να βάλετε το μέιλ σας στο newsletter της διοργάνωσης για να δείτε την υπενθύμιση στο inbox σας όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Ακόμα κι αν χάσετε τη συγκεκριμένη περίοδο, μπορείτε να επωφεληθείτε προσφορών που δημοσιεύουν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για περιορισμένο αριθμό συμμετοχών. Κάποιοι διοργανωτές συνηθίζουν να χρεώνουν τέλη ηλεκτρονικής εγγραφής, οπότε προτιμήστε να δηλώνετε συμμετοχή με τη φυσική σας παρουσία σε κάποιο κατάστημα ή περίπτερο του αγώνα. Για να είστε κατοχυρωμένοι σε περίπτωση προβλήματος, διαβάστε όλους τους όρους που συνοδεύουν την εγγραφή σας στην κούρσα ώστε να ξέρετε αν μπορείτε να μεταβιβάσετε το νούμερό σας ή να ακυρώσετε τη συμμετοχή. Εχετε το νου σας για δωρεάν πακέτα συμμετοχών μέσω χορηγών. Και φυσικά αν είστε εγγεγραμένος σε κάποιον σύλλογο ή ομάδα συνεννοηθείτε μαζί με τους υπευθύνους για έκπτωση λόγω ομαδικής εγγραφής.

3 Βάλτε όριο στις κούρσες σας

Οσο κι αν σας κάνει καλό να δοκιμάζετε τις ικανότητές σας στον δρόμο σε συνθήκες αγώνα, δεν χρειάζεται να ξοδεύετε μια περιουσία σε εγγραφές, ούτε να στέκεστε στην εκκίνηση κάθε εβδομάδα κι αλλού. Επιλέξτε συγκεκριμένους αγώνες που θέλετε να δείτε από κοντά και βάλτε κόφτη στις υπερβολικές συμμετοχές. Αν χρειάζεται να ταξιδέψετε εκτός έδρας, κάντε νωρίς τις κρατήσεις σας σε ξενοδοχεία που συνεργάζονται με τη διοργάνωση για να έχετε εκπτώσεις. Ή μοιραστείτε δωμάτια, κούρσες ταξί και γεύματα με συναθλητές σας για να δείτε το κόστος της απόδρασής σας να μειώνεται.

4 Γίνετε «πρεσβευτές» διοργανώσεων

Αρκετοί αγώνες, κυρίως εκτός συνόρων, έχουν πρόγραμμα «πρεσβευτών» όπου μπορούν να συμμετάσχουν δρομείς υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτοί θα τρέξουν δωρεάν, αρκεί νωρίτερα να έχουν φροντίσει να προωθήσουν τη διοργάνωση μέσω των σελίδων κοινωνικών δικτύωσης, των μπλογκ κι άλλων διαφημιστικών κινήσεων. Διαφορετικά, όπως στον Μαραθώνιο του Λονδίνου μπορείτε να συγκεντρώσετε χρήματα υπέρ ενός φιλανθρωπικού σκοπού για να κερδίσετε μια δωρεάν θέση στην κούρσα.

5 Εγγραφείτε μόνο με τα απαραίτητα

Καλό είναι να έχετε ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από την κάθε κούρσα που λαμβάνετε μέρος, αλλά η συνήθεια αυτή κοστίζει. Αποφύγετε λοιπόν να διαλέξετε το ακριβό πακέτο συμμετοχής που περιλαμβάνει συνήθως τεχνικό μπλουζάκι, μπρελόκ κι άλλα σουβενίρ για να κρατήσετε το κόστος σε χαμηλό επίπεδο. Αλλωστε, τις περισσότερες φορές οι χορηγοί των διοργανώσεων προσφέρουν διαφημιστικά μπλουζάκια που κάνουν τη δουλειά τους και αποτελούν ενθύμιο της συγκεκριμένης κούρσας.

6 Χαμογελάστε στις… δωρεάν φωτογραφίες

Ενας αυξανόμενος αριθμός διοργανώσεων, όπως ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος, συνεργάζονται με χορηγούς και προσφέρουν δωρεάν φωτογραφικά στιγμιότυπα στους συμμετέχοντες τους. Σε αντάλλαγμα, τοποθετούν στην άκρη της εικόνας το λόγκο τους ώστε να διαφημίσουν το event, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα διαμοιρασμού των κλικ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Το κόστος των φωτογραφιών, πάντως δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Δεν είναι λίγοι και οι φωτογράφοι που ακροβολίζονται σε διάφορα σημεία των διαδρομών και έπειτα ανεβάζουν τις εικόνες τους δωρεάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε απλά για να μοιραστούν την εμπειρία και το πάθος τους, είτε για να διαφημίσουν τη δουλειά τους.

7 Ψωνίζετε σε εκτπώσεις και στοκατζίδικα

Οι μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών συνηθίζουν να στέλνουν τα εμπορεύματα των περασμένων σεζόν στα outlet τους, ρίχνοντας τις τιμές αλλά διατηρώντας την υψηλή ποιότητα των μοντέλων. Ακόμα κι αν είναι χρώμα που δεν συνηθίζουν πολλοί να φορούν ή παλιό σχέδιο, ποιος νοιάζεται; Σημασία έχει η μειωμένη τιμή στο καρτελάκι τους. Οπως υπογραμμίζει και μια περσινή έρευνα της σελίδας RunRepeat.com με 134.867 συμμετέχοντες που έκαναν κριτική σε 391 μοντέλα παπουτσιών, τουλάχιστον 10 από τα φτηνότερα ζευγάρια είχαν καλύτερες επιδόσεις από την αντίστοιχη ακριβή δεκάδα. Αν δεν έχετε κάποιο στοκατζίδικο κοντά σας, μπορείτε να περιμένετε για τις περιόδους εκπτώσεων. Τα καταστήματα κάθε Νοέμβριο, Ιανουάριο και Ιούνιο έχουν νέες παραλαβές, προωθώντας τα παλιά ή επιλεγμένα τελευταία κομμάτια με προσφορές. Κάποιες εταιρείες κάνουν ειδικές τιμές σε μέλη των εκπτωτικών clubs που σχηματίζουν ή δίνουν καλύτερες τιμές για μαζικές αγορές.

8 Γίνετε δοκιμαστές

Μεγάλες εταιρείες παπουτσιών όπως οι New Balance, Saucony, Nike, Reebok και Puma έχουν προγράμματα δοκιμών για τα νέα τους μοντέλα. Ολοι οι συμμετέχοντες έχουν δωρεάν υποδήματα σε αντάλλαγμα κριτική για τις επιδόσεις τους και τον βαθμό ικανοποίησής τους. Χρειάζεται αρκετή τύχη για να επιλεχθεί κάποιος να βοηθήσει στη διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο. Υπάρχουν επίσης σελίδες όπως το Mesh01.com όπου οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν ένα προφίλ τους και στη συνέχεια περιμένουν να τους ειδοποιήσουν οι εταιρείες που ταίριαξαν τα προϊόντα τους με τους συμμετέχοντες.

9 Ψάξτε τις ηλεκτρονικές προσφορές

Δεν θέλετε να τρέχετε στα μαγαζιά, αλλά έχετε βάλει στο μάτι ένα νέο έξυπνο ρολόι; Αποταθείτε στο Διαδίκτυο όπου μπορείτε να βρείτε πληθώρα προσφερόμενων προϊόντων. Μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα δίνουν μειωμένες τιμές σε συγκεκριμένα είδη και μάλιστα δίνουν τη δυνατότητα δωρεάν μεταφορικών με την προϋπόθεση αγοράς από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω. Και, κακά τα ψέματα, καλό είναι να στηρίζουμε τις τοπικές αγορές, αλλά στο Ιντερνετ πολλές φορές μπορεί να βρει κανείς προϊόντα με τεράστια διαφορά στην τιμή, αρκεί να ψάξει…

10 Αξιοποιήστε τα κουπόνια

Μην πετάτε τα κουπόνια που συνήθως βρίσκονται στον πάτο της σακούλας σας όταν σας δίνουν το νούμερό σας σε κάποιον αγώνα. Εκτός του ότι είναι κακό για το περιβάλλον αν δεν τα ανακυκλώνετε, μπορούν οι εκπτώσεις που προσφέρουν να σας γλιτώσουν αρκετά χρήματα. Συνήθως αναφέρονται σε καταστήματα υποδημάτων και άλλες χορηγικές υπηρεσίες, αλλά είναι συχνά χρήσιμα σε εκείνους που θέλουν να γεμίσουν την ντουλάπα τους με τα απαραίτητα. Ακόμα, μην ξεχάσετε να πάρετε δωρεάν δείγματα τζελ, ενεργειακών μπαρών, ροφημάτων, καφέ και σκευάσματα πρωτεϊνών. Οχι μόνο θα σας κατευθύνουν προς νέα προϊόντα που τυχόν θα μάθετε, αλλά θα γλιτώσετε και κάποια χρήματα από θα δίνατε σε τυχόν αγορές. Δωρεάν υπηρεσίες δίνουν και τα BIB των αγώνων, όπως στον Μαραθώνιο της Αθήνας η μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς.