Στις δώδεκα χθες το μεσημέρι, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος κι ο αναπληρωτής του Κώστας Καραγκούνης πέρασαν την πόρτα του γραφείου του προϊστάμενου εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου. Η επίσκεψη κλιμακίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο γραφείο 210 του κτιρίου 16 της Εισαγγελίας μοιάζει εκ πρώτης όψεως εξωθεσμική κίνηση. Σκοπός της, όμως, ήταν να ενημερωθεί η ΝΔ για την αδιανόητη – όπως τη χαρακτηρίζει – εντολή που έδωσε προχθές η Ξένη Δημητρίου να διακοπεί η έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι. Με άλλα λόγια, σε – για να το πούμε κομψά – έκτακτες καταστάσεις σαν κι αυτή, η ΝΔ απαντά με έκτατα μέτρα.

Οι δυο βουλευτές είχαν επιφορτιστεί από το κόμμα με το καθήκον να ζητήσουν εξηγήσεις για το πάγωμα της δικαστικής έρευνας. Σύμφωνα με τη ΝΔ, εξάλλου, είναι πέρα από κάθε νομική λογική να διακόπτεται μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα προκειμένου να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που άρχισε πριν από δεκαπέντε ημέρες. Από την Πειραιώς ζήτησαν, μάλιστα, και ραντεβού με τη Δημητρίου, αλλά εκείνη τους πληροφόρησε πως απουσιάζει εκτός Ελλάδος.

Τελικά, Παναγιωτόπουλος και Καραγκούνης έμαθαν πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανασκεύασε την παραγγελία της την ώρα που βρίσκονταν στα δικαστήρια.

Ο νεοδημοκράτης τομεάρχης Δικαιοσύνης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ηλία Ζαγοραίο ζήτησε με δήλωσή του «η έρευνα να συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό απαιτούν οι οικογένειες των θυμάτων, αυτό απαιτεί κι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία».