Ολική επαναφορά της δικονομικής τάξης, με στόχο την απόδοση ποινικών ευθυνών για το έγκλημα στο Μάτι, επιχειρείται μετά τον σάλο που ξέσπασε, σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο, για τον… εκτροχιασμό της εισαγγελικής έρευνας λίγο πριν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος στείλει κλήσεις σε υπόπτους όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου υπό το βάρος – όπως εκτιμάται – της αντανάκλασης που είχε το έγγραφό της, με το οποίο ενημέρωνε τον συνάδελφό της ότι πρέπει να συμπεριλάβει στη δικογραφία πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, ενημέρωσε τάχιστα και εγγράφως τον Ζαγοραίο για δύο πράγματα. Πρώτον, ότι παραμένει στη θέση του μέχρις ότου ολοκληρώσει ο ίδιος τη μεγάλη εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε κομβικό σημείο και, δεύτερον, ότι ο λόγος που τον ενημέρωσε για το πόρισμα της Παπασπύρου ήταν για να το αναζητήσει και να το επισυνάψει στη δικογραφία. Κίνηση που νομικοί κύκλοι χαρακτήρισαν ως «υποχώρηση της Εισαγγελίας μπροστά στην αδήριτη ανάγκη της τιμωρίας των ενόχων για την τραγωδία στο Μάτι».

Υπό αυτά τα δεδομένα, μάλιστα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με έγγραφό της επισημαίνει προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ότι είναι επιβεβλημένο να συνεχίσει ο ίδιος τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης προβαίνοντας σε οποιαδήποτε ενέργεια εκείνος κρίνει αναγκαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράταση της παραμονής του Ζαγοραίου δεν αφορά τη θέση του στη διεύθυνση της Εισαγγελίας, όπου από την 1η Οκτωβρίου 2018 τον διαδέχεται ο νεοεκλεγείς συνάδελφός του Βαγγέλης Ιωαννίδης, αλλά τη θέση του στην Εισαγγελία ως διενεργούντος την έρευνα. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα η Ξένη Δημητρίου διαβίβασε αντίστοιχο έγγραφο και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ενημερώνοντάς τον ότι ο κ. Ζαγοραίος θα παραμείνει μέχρι το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Δικαστικές και νομικές πηγές έκαναν λόγο για αναδίπλωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου συνδέοντάς την ευθέως με τον θόρυβο που ξέσπασε μόλις έγινε γνωστό ότι η έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία αφορά πράξεις και παραλείψεις αρμοδίων που οδήγησαν στον θάνατο 99 συνανθρώπους μας, θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί.

Υπήρξαν μάλιστα και φωνές που μίλησαν ακόμα και για παρέμβαση στην ανεξάρτητη κρίση του εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην επόμενη και πλέον καίρια κίνηση στη σκακιέρα της έρευνάς του.

Κίνηση που δεν ήταν άλλη από την αποστολή κλήσεων προς υπόπτους, καθώς στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής Αρχής έχουν τεθεί από την αρχή εκπρόσωποι της αιρετής αυτοδιοίκησης (δήμοι και Περιφέρεια), της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Το πόρισμα. Οι ίδιες πηγές μάλιστα σημείωναν εμφατικά ότι δεν είναι αναγκαίο δικονομικά ο εισαγγελέας, ο οποίος διενεργεί ποινική προκαταρκτική εξέταση, να αναμένει τα αποτελέσματα μιας διοικητικής Αρχής για τον έλεγχο τυχόν πειθαρχικών αδικημάτων. «Οι δύο αυτές έρευνες δεν τέμνονται σε καμία περίπτωση» σχολίαζαν χαρακτηριστικά πηγές από τον χώρο των δικαστηρίων.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο έλεγχος από την πλευρά της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης ξεκίνησε μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου, δηλαδή ενάμιση μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο γεγονός ότι η ώρα της απόδοσης ευθυνών θα καθυστερούσε να φτάσει αν ο εισαγγελέας περίμενε και αυτό το πόρισμα.

Καθαρό πεδίο. Τώρα πια που το δικονομικό πεδίο ξεκαθαρίζει και τα χέρια του Ζαγοραίου λύνονται, εκείνος από την πλευρά του θα ολοκληρώσει τη μεγάλη αυτή έρευνα και θα τη φτάσει μέχρι το τέλος, όπως από την αρχή έπραξε παραμένοντας στο πόστο του όλο το καλοκαίρι για να μη χαθεί το στοίχημα της δικαιοσύνης που υπηρετεί. Στοίχημα που αφορά το αυτονόητο: Αυτό που από την πρώτη στιγμή και σε κάθε ευκαιρία οι συγγενείς των θυμάτων και όσοι επέζησαν από αυτή την εθνική τραγωδία ζητούν. Την τιμωρία των υπευθύνων για τις ζωές που χάθηκαν.

Οι επόμενες κινήσεις. Ετσι, αφού ο αρμόδιος εισαγγελέας αποτιμήσει το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που έχει στα χέρια του, πρώτα θα στείλει κλήσεις στους υπόπτους για τη τέλεση αξιοποίνων πράξεων, στη συνέχεια θα μελετήσει τις έγγραφες εξηγήσεις που θα δώσουν επιχειρώντας από την πλευρά τους να αντικρούσουν την ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή τους στην υπόθεση και εντέλει να προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος όσων προσώπων προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων.

Οσο για το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, όταν ετοιμαστεί θα παραδοθεί στον δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό που θα έχει εκείνη τη δεδομένη στιγμή τη δικογραφία στα χέρια του, προκειμένου να συσχετισθεί με τα άλλα αποδεικτικά μέσα.