Νικήτρια της πολύμηνης διαμάχης για την απόκτηση της βρετανικής συνδρομητικής τηλεόρασης Sky αναδείχθηκε η αμερικανική Comcast των NBC, NBC Universal, Universal Studios κ.λπ. Επειτα από τρεις γύρους δημοπρασιών που διεξήχθησαν προχθές το Σάββατο, στον τρίτο και τελευταίο η Comcast κέρδισε την επίσης αμερικανική 21st Century Fox του Ρούπερτ Μέρντοκ δίνοντας 38,8 δισ. δολάρια ή 29,7 δισ. στερλίνες για την τηλεόραση Sky με τους 23 εκατομμύρια συνδρομητές. Ετσι, η Comcast μετατρέπεται σε έναν γιγαντιαίο κολοσσό της καλωδιακής τηλεόρασης με 53 εκατ. συνδρομητές.  Η προσφορά του αμερικανικού ομίλου ανήλθε στις 17,28 στερλίνες ανά μετοχή ή 22,59 δολάρια, ξεπερνώντας την υψηλότερη της Fox που ήταν στις 15,67 στερλίνες ή περίπου 20 δολάρια ανά μετοχή της Sky.

Είχε προηγηθεί ένας γύρος τριών δημοπρασιών, με τον τρίτο να είναι κλειστός. Σε αυτόν η Comcast έδωσε υψηλότερη κατά 10% τιμή, ήτοι 3,6 δισ. δολάρια περισσότερα από τη Fox. Ο αμερικανικός κολοσσός προχώρησε σε μεγάλη αύξηση της προσφοράς της. Αυτή ανέβηκε από τις 12,50 στερλίνες ανά μετοχή που είχε δώσει τον περασμένο Φεβρουάριο και την αρχική προσφορά της Fox που ήταν στις 10,75 στερλίνες τον Δεκέμβριο του 2016.

Προχθές οι αρμόδιες βρετανικές Αρχές διοργάνωσαν τους τρεις γύρους δημοπρασιών. Στον πρώτο γύρο, η Fox είχε την ευκαιρία να ανεβάσει την προσφορά της κι έπειτα η Comcast είχε το δικαίωμα να την ξεπεράσει, προκαλώντας τρίτο γύρο, ο οποίος ήταν κλειστός. Ο διευθύνων σύμβουλος της Comcast Μπράιαν Ρόμπερτς επιβλέπει τη διαδικασία της προσφοράς μαζί με μια επιλεγμένη ομάδα στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομικού διευθυντή, ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή και εξωτερικών συμβούλων σε ειδική αίθουσα του Λονδίνου, σύμφωνα με πηγές. Η Comcast θεώρησε ότι έπρεπε να κερδίσει με σημαντικό περιθώριο και να εξασφαλίσει ότι μπορεί να κλείσει ομαλά τη συμφωνία, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Fox του Ρούπερτ Μέρντοκ πρόκειται να εξαγοραστεί από τη Walt Disney έναντι 71,3 δισ. δολαρίων. Κατά συνέπεια, αν η εταιρεία αποκτούσε τη Sky, τότε η Disney θα αποκτούσε όλη τη βρετανική τηλεόραση. Κι αυτό καθώς η Fox κατέχει το 39% της Sky. Η εξαγορά της Fox από τη Walt Disney αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Τώρα, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η εταιρεία του Μέρντοκ, ουσιαστικά η Disney, θα πουλήσει το μερίδιό της στην Comcast ή θα παραμείνει ως μέτοχος μειοψηφίας στη Sky.  Πάντως, ο Brian Roberts της Comcast έχει δηλώσει ότι θεωρεί τη Sky «μοναδικό πλεονέκτημα», ενώ ο Bob Iger της Disney αποκάλεσε τον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα «κόσμημα της κορόνας» των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών στοιχείων της Fox.

Παρά τη νίκη της Comcast, η εξαγορά δεν είναι σίγουρη, εκτός αν μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη περισσοτέρων από το 50% των μετόχων της Sky. Αυτό φαίνεται πιθανό, δεδομένου του μεγάλου χάσματος μεταξύ των προσφορών. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο αν η Fox αποφασίσει να μη δεχτεί προσφορά και αυτό εγείρει ανησυχίες για άλλους επενδυτές ότι η Comcast δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη συμφωνία.