Με το θέμα των συντάξεων να εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός έχει πλέον όλα τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Μόνο που στην παρούσα περίοδο όλα είναι ανοικτά και ουδείς δύναται να προεξοφλήσει τι θα συμβεί και πώς θα επηρεαστεί το εκλογικό σώμα. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας χαράσσει τη στρατηγική του έως και τη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Αυτές μέχρι στιγμής τοποθετούνται τον προσεχή Μάιο, παράλληλα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός κι αν ισχύσει το σενάριο της γαλοπούλας, δηλαδή στηθούν κάλπες μετά τις γιορτές, λόγω της εμπλοκής στο θέμα των συντάξεων. Με βάση το γραμμικό σενάριο, έως τον προσεχή Μάιο υπάρχουν κρίσιμοι σταθμοί να περάσει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βλέπει το κλίμα να αλλάζει μέρα με τη μέρα και να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί του, καθώς και οι μέχρι σήμερα σταθεροί του σύμμαχοι, όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλάζουν γραμμή.

Στο θέμα των συντάξεων, το παιχνίδι θα κριθεί οριστικά στη συνεδρίαση του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, θα πρέπει να ανάψουν είτε το πράσινο φως για την ακύρωση των περικοπών, είτε το κόκκινο την εκταμίευση της δόσης των 600 εκατ. ευρώ – από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων – εφόσον θεωρήσουν πως οι δεσμεύσεις δεν τηρούνται. Αν περάσει ο σκόπελος του Eurogroup, Ιανουάριο – Φεβρουάριο στο οικονομικό μέτωπο έρχονται οι αποφάσεις για την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Βασικός σταθμός, εκτός από τις συντάξεις, είναι και η συμφωνία των Πρεσπών που δύναται να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις. Με δεδομένο τον διχασμό στους ΑΝΕΛ που είναι στη γραμμή του «όχι», από το εάν θα ψηφιστεί ή όχι η συμφωνία θα κριθεί και ο χρόνος των εκλογών. Ο επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι οι κάλπες που θα στηθούν τον προσεχή Μάιο – σίγουρα των ευρωεκλογών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – και οι οποίες θα αποτελέσουν και τη μεγάλη δημοσκόπηση για την κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής φλερτάρει με την ιδέα να γίνουν τότε και οι εθνικές εκλογές.