Ηταν μια βραδιά με τέσσερις διαφορετικές πολιτικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ηταν βραδιά με Τσάμπιονς Λιγκ. Ομως ο ημιώροφος του ξενοδοχείου στο οποίο διεξαγόταν η συζήτηση που διοργάνωσαν ο Κύκλος Ιδεών και ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον απόηχο της ΔΕΘ ήταν ασφυκτικά γεμάτος. Και το σημαντικότερο, ήταν γεμάτος με όλες τις φυλές του ΠΑΣΟΚ, της Κεντροαριστεράς και του πολιτικού Κέντρου. Ενός κόσμου που πολιορκείται διαρκώς και από παντού. Στις πρώτες σειρές μπορούσες να διακρίνεις τον Κώστα Σημίτη, τη Φώφη Γεννηματά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο. Τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και αυτούς του Ποταμιού – και στο βάθος τον Θανάση Χειμωνά. Και κάπως έτσι μια εκδήλωση κατά βάση οικονομική μετατράπηκε σε συγκέντρωση με πολιτικό στίγμα. Σε ένα ιδιότυπο «είμαστε εδώ».

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων. «Δεν μπορούν να υπάρξουν «δώρα» χωρίς περικοπές στις συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας πως αν αρχικά δεν υπάρξουν περικοπές, τότε οι εκλογές είναι προ των πυλών. Αγγιξε, όμως, και τις μετεκλογικές συνεργασίες, με τον Μιλτιάδη Νεκτάριο να σχολιάζει πως μετά τις εκλογές «μπορεί να βρεθεί μια πλειοψηφία που θα πάρει πάνω της τα ηνία της χώρας», καθώς, για παράδειγμα, «έχουμε δεχθεί πως πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα πολλών πυλώνων για το Ασφαλιστικό».

ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. «Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικό» είπε με τη σειρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν εννοώ την πολιτική συγκυρία, αλλά τη νοοτροπία. Τη σχέση των πολιτών με το πολιτικό σύστημα» επεσήμανε και έθεσε το επόμενο μεγάλο ερώτημα: Εχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα; Για τον Βενιζέλο, η απάντηση είναι όχι. Εκανε λόγο για δεσμεύσεις της χώρας μέχρι το 2060 και για «υποτιθέμενη έξοδο» από τα Μνημόνια. «Υπάρχει ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους, μετά τις εκλογές, από μια άλλη κυβέρνηση. Τρώμε εθνικό χρόνο» τόνισε. «Πρώτα θα αλλάξουμε το κλίμα και μετά το δημοσιονομικό πλαίσιο. Αυτά χρειάζονται χρόνο γιατί υπάρχει δυσπιστία» ανέφερε, επισημαίνοντας πως η παραχολογία δημιουργεί «δημοκρατικό έλλειμμα».