Ενεργό στήριξη στην κυβέρνηση των Σκοπίων παρέχει το Βερολίνο ενόψει του δημοψηφίσματος στα τέλη του μήνα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Δέκα ημέρες μετά την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τα Σκόπια επισκέπτεται και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Η ευκαιρία για μια συμφωνία στη διένεξη για το όνομα μεταξύ Ελλήνων και Μακεδόνων είναι σε απόσταση αναπνοής. Θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τα Σκόπια και την Αθήνα, καθώς και τη σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε χθες ο Μάας, αναχωρώντας για το Βουκουρέστι, πρώτο σταθμό περιοδείας του στα Βαλκάνια. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» είπε ο Μάας.

Το ενδιαφέρον του Βερολίνου εκφράζεται με κάθε ευκαιρία το τελευταίο διάστημα.

Η επιτυχία του δημοψηφίσματος «θα ανοίξει την πόρτα για την ευρωατλαντική πρόσδεση της Μακεδονίας» τόνισε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προ δεκαημέρου στα Σκόπια.

«Ιστορικές ευκαιρίες δεν προσφέρονται κάθε μέρα» συμπλήρωσε επικαλούμενη μάλιστα την προσωπική της εμπειρία.

Η αγωνία της γερμανικής κυβέρνησης – μολονότι δεν σχολιάζεται επισήμως η ανοιχτή καταγγελία της Ουάσιγκτον για ανάμειξη της Μόσχας στο δημοψήφισμα – είναι κινήσεις και ενέργειες της Ρωσίας να τορπιλίσει την πορεία της ΠΓΜΔ και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ.

Το Ονοματολογικό θα είναι ψηλά στην ατζέντα και των συνομιλιών του γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα που θα επισκεφθεί αύριο ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε βαλκανικές πρωτεύουσες. Ο Χάικο Μάας είχε χαιρετίσει ένθερμα τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Σκόπια και Αθήνα έγραψαν Ιστορία» είχε δηλώσει στις 12 Ιουνίου, καλώντας «όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και την Αθήνα να συμβάλουν ώστε να υλοποιηθεί αυτή η ιστορική συμφωνία, διότι ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας των δύο χωρών, συμβάλλει στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και αίρει ένα καθοριστικό εμπόδιο στην προσέγγιση των Σκοπίων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Μετά το Μνημόνιο. Ο Σοσιαλδημοκράτης γερμανός υπουργός Εξωτερικών δείχνει ενδιαφέρον και για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας με επίκεντρο την παραμονή της χώρας σε μεταρρυθμιστική πορεία. «Μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος βοήθειας, η Ελλάδα έχει μπροστά της σημαντικά ζητήματα – από την περαιτέρω πορεία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας μέχρι τη συνεργασία μας στην ΕΕ» δήλωσε χθες ο Μάας. «Ο δρόμος της Ελλάδας είναι επίσης ένα παράδειγμα εγκάρδιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – από πεποίθηση και προς όφελος όλων των Ευρωπαίων», τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, «αυτόν το δρόμο θέλουμε να συνεχίσουμε».