Το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη δεν φάνηκε να πείθει τις αγορές. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός περιέγραφε το τέλος των μνημονίων, οι ελληνικές τράπεζες έχαναν το waiver της ΕΚΤ το οποίο τούς διασφάλιζε φθηνή χρηματοδότηση με ενέχυρο ελληνικά ομόλογα, τα οποία έπαψαν πια να γίνονται αποδεκτά εξαιτίας της μειωμένης επενδυτικής τους διαβάθμισης. Στο Χρηματιστήριο, οι τραπεζικές μετοχές δέχονταν ισχυρές πιέσεις, ο γενικός δείκτης υποχωρούσε σε χαμηλό δέκα μηνών (705,2 μονάδες), οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνταν οριακά καθοδικά στη ζώνη του 4,2% για τους δεκαετείς τίτλους και στο 3,2% για τους πενταετείς.

Το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του φιλοξενούσε τις εκτιμήσεις βασικών διαπραγματευτών (primary dealers), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως έως 5% για να προσελκύσει επενδυτές.

Ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, με νέα έκδοση ομολόγων δεν έχει ανοίξει παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες.

«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή» δήλωσε ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο premium και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα» πρόσθεσε.

ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ. Το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μπορούν προς το παρόν να οχυρωθούν πίσω από το μαξιλάρι διαθεσίμων ύψους 24,1 δισ. ευρώ, αλλά η ανάλωσή του δεν υπάρχει αμφιβολία, σύμφωνα με αναλυτές, ότι θα επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες στην αγορά ομολόγων, ως ένδειξη αδυναμίας βιώσιμης επιστροφής.

 «Η πρόκληση τώρα είναι να πειστούν και οι αγορές» σημειώνει η Morgan Stanley, προσθέτοντας πως οι ευρωπαίοι εταίροι φαίνονται πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα αν δεν διαταράξει το δημοσιονομικό μονοπάτι, ενώ το μαξιλάρι ρευστότητας προσφέρει ευελιξία στη διαχείριση της επιστροφής στις αγορές.

Ο Γιούγκερ Σταρκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ,  συγκαταλέγεται στην ομάδα των σκεπτικιστών: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Διακατέχομαι από κάποιον σκεπτικισμό για το εάν η Ελλάδα θα ξαναβρεί την ισορροπία της τις επόμενες δεκαετίες χωρίς κάποιο ατύχημα σε αυτή τη διαδικασία».

«Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το βουνό του χρέους της»

Με ένα τιτίβισμα στο Twitter, o διευθυντής των «Financial Times» Λάιονελ Μπάρμπερ (φωτογραφία) έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των απαισιόδοξων. «Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το βουνό του χρέους της. (Η έξοδος) είναι απλά ακόμη ένα προσωρινό αντίδοτο για να καλυφθεί ο ανεύθυνος δανεισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών» έγραψε.