Χρειάστηκε να παρέλθει και ο Δεκαπενταύγουστος για να σταυρώσει νίκη ο Παναθηναϊκός των ειδικών συνθηκών, που προερχόταν από πέντε ήττες σε ισάριθμα φιλικά κόντρα σε επαγγελματικές ομάδες.

Στην τελική πρόβα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος η ομάδα του Γιώργου Δώνη επικράτησε 2-0 του Λεβαδειακού ως τύποις γηπεδούχος στο Ελ Πάσο (Καλλιθέα). Αυτό δεν σημαίνει ότι διαγράφονται μονοκονδυλιά τα κακώς κείμενα. Ξεπρόβαλε ωστόσο αχτίδα ελπίδας.

Τα θετικά

Ποια είναι τα συν που προέκυψαν από το τελευταίο τεστ του Τριφυλλιού;

1. Η ομάδα ανέβασε τον δείκτη αυτοπεποίθησης λίγο πριν από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων. Θα ήταν διαφορετικό να πάει στην έδρα της Ξάνθης με έξι φιλικές ήττες στην πλάτη, συνυπολογίζοντας ότι διαθέτει και αρκετούς νέους παίκτες που έχουν εύθραυστη ψυχολογία.

2. Η ετοιμότητα του Σωκράτη Διούδη. Σε ένα ρόστερ αποψιλωμένο είναι ζωτικής σημασίας η παρουσία ενός τερματοφύλακα που να εμπνέει σιγουριά. Ο 25χρονος γκολκίπερ απέτρεψε δύο φορές το γκολ κόντρα στον Λεβαδειακό.

3. Το μηδέν στην άμυνα. Είχε ευκαιρίες να σκοράρει ο Λεβαδειακός, αλλά το Τριφύλλι δεν δέχθηκε γκολ για πρώτη φορά στα φιλικά προετοιμασίας. Επιπλέον, πέτυχε όσα γκολ είχε σημειώσει στα προηγούμενα πέντε παιχνίδια (είχε συντελεστή τερμάτων 2-9).

4. Η φαντασία και η ποιότητα του Γιάννη Μπουζούκη. Ο 20χρονος παίκτης ήταν ο πιο δημιουργικός και απρόβλεπτος των Πρασίνων, με αποτέλεσμα να… μαζέψει και τις περισσότερες κλωτσιές από τους Βοιωτούς. Η ατομική του ποιότητα φάνηκε και στη φάση που μοίρασε την ασίστ στον Χατζηγιοβάνη. Ξεχώρισε σαν τη μύγα μες στο γάλα στην ανάπτυξη του Τριφυλλιού.

5. Η σύνδεση του Τάσου Χατζηγιοβάνη με το τέρμα. Για την τρίτη του σεζόν στη Σούπερ Λίγκα προαλείφεται ο 21χρονος winger, αλλά παρά την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός μετράει ένα γκολ (στο Κύπελλο) σε 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Κόντρα στην τριάδα της άμυνας του Λεβαδειακού έστειλε δις την μπάλα στο πλεκτό, έστω κι αν στην πρώτη περίπτωση υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ.

6. Ο μπαλαντέρ και η έξτρα λύση. Ο Αντονί Μουνιέ χρησιμοποιήθηκε ως σέντερ φορ στο 3-4-2-1 και ήταν αποτελεσματικός (διαμόρφωσε το 2-0) στη μοναδική ουσιαστικά ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Ενδεχομένως ο γάλλος winger να αποτελέσει μπαλαντέρ στα πλάνα του Δώνη μέχρι να αποκτηθεί και να βρεθεί στο κατάλληλο σημείο ετοιμότητας ο βασικός σέντερ φορ. Από την άλλη… έκλεισε το μάτι στον προπονητή του Τριφυλλιού ο νεοαποκτηθείς Νώντας Παντελάκης. Ο 23χρονος στόπερ έπαιξε ως αλλαγή και έδειξε σημάδια άμεσης προσαρμογής.

Τα αρνητικά

Η φιλική νίκη επί του Λεβαδειακού δεν μπορεί βέβαια να αποπροσανατολίσει τον Παναθηναϊκό, που έχει εμφανείς αδυναμίες.

1. Δεν βγάζει τελικές προσπάθειες. Ακόμη και στο σαββατιάτικο νικηφόρο φιλικό παιχνίδι οι τελικές ήταν 5-9 υπέρ του Λεβαδειακού. Με τέτοια στατιστική προφανώς και δεν μπορεί κάθε μέρα να κερδίζει 2-0. Και συνυπολογίστε ότι η ομάδα είχε κατοχή 57%.

2. Αμυντικά λάθη. Η συγκέντρωση είναι μείζονος σημασίας για μία ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων. Στο φιλικό με τον Λεβαδειακό καταγράφηκαν και στιγμές με παρακινδυνευμένες πάσες και βήματα προς τα πίσω αντί για μαρκάρισμα σε πρώτο χρόνο.

3. Η χαμένη κατοχή. Η ομάδα έδειξε ορισμένα σημάδια αποσυντονισμού στο αμυντικό transition. Σε δύο περιπτώσεις προήλθε από λάθος του Εργκους Κάτσε, που – αν και λογίζεται ως έμπειρος σε αυτή την ομάδα – έχασε την μπάλα όταν πίεσε ψηλά ο αντίπαλος. Γενικότερα ο Λεβαδειακός έβγαλε τρεις καθαρές ευκαιρίες για γκολ.

4. Δεν λειτούργησε το εναλλακτικό σύστημα. Με τις πρώτες αλλαγές στο 58′ (μετά το 2-0) ο Δώνης δοκίμασε και το 3-5-1-1 (με τρία κεντρικά χαφ, τους δύο πλάγιους μπακ-χαφ και τον Μπουζούκη πίσω από τον σέντερ φορ), ωστόσο αυτή η διάταξη δεν παρείχε ιδιαίτερη ασφάλεια. Εχουν σημασία βέβαια και τα πρόσωπα, αλλά μέχρι να επανέλθει το 3-4-2-1 ο Λεβαδειακός είχε απειλήσεις δις.