Πιστοί στο ραντεβού με την Ιστορία δείχνουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες των εθνικών μας ομάδων βόλεϊ που επιχειρούν να επιστρέψουν σε τελική φάση Ευρωβόλεϊ ύστερα από 10 και 18 χρόνια αντίστοιχα!

Ο διπλός θρίαμβος των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων επί σκανδιναβικού εδάφους φέρνει τις ομάδες μας πολύ κοντά στο όνειρο της πρόκρισης σε μια επανεκκίνηση που έκανε εφέτος η ομοσπονδία στις εθνικές ομάδες με νέους προπονητές (Δημήτρης Ανδριόπουλος στους άνδρες και Γκιγέρμο Ναράνχο στις γυναίκες) και φιλοσοφία.

Η ομάδα των ανδρών ήταν εξαιρετική στο Ερεμπρο, στο πιο δύσκολο παιχνίδι της στην προκριματική φάση και πέρασε εντυπωσιακά με 3-0 (25-20, 25-20, 25-16) κόντρα στη Σουηδία με τους Πετρέα (13 π.) και Πελεκούδα (11 π.) να έχουν υψώσει ένα αδιαπέραστο τείχος στο φιλέ για τους αντιπάλους, τον Φιλίποφ να δίνει τη μία ασίστ μετά την άλλη και τον Ζουπάνι πρώτο σκόρερ (14 π.).

Ετσι η ομάδα του Δημήτρη Ανδριόπουλου έκανε το 2/2 την ώρα που το Αζερμπαϊτζάν άφηνε βαθμό στο Λουξεμβούργο νικώντας με 3-2. Πλέον με δύο νίκες κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν μέσα (Τετάρτη), έξω (26/8) η Εθνική κλειδώνει την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση στο Ευρωβόλεϊ του 2019 που θα διεξαχθεί σε Σλοβενία, Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο. Για να μην προκριθεί θα πρέπει να ξεχαστεί και να μην… κατέβει σε κάποιον αγώνα.

Τελευταία φορά που παίξαμε σε τελική φάση ήταν το 2009 στην Τουρκία. Τώρα προκρίνονται οι επτά πρώτες ομάδες των αντίστοιχων προκριματικών ομίλων και οι πέντε καλύτερες δεύτερες από τους επτά ομίλους για να συμπληρώσουν την 24άδα του Ευρωβόλεϊ (έχουν ήδη προκριθεί εκεί οι τέσσερις διοργανώτριες και οι 8 καλύτερες από την προηγούμενη διοργάνωση).

Η βαθμολογία (σε 2 αγώνες): Ελλάδα (6-0) 6, Αζερμπαϊτζάν (6-4) 4, Σουηδία (2-6) 1, Λουξεμβούργο (2-6) 1.

Οι κοπέλες

Μετά το εντυπωσιακό 3-0 επί του Μαυροβουνίου στον Βόλο, η εθνική γυναικών του Γκιγέρμο Ναράνχο πέρασε «αέρα» από το Φρέντσικστραντ επικρατώντας άνετα της ουραγού Νορβηγίας με 3-0 (25-20, 25-19, 25-16) και έκανε το 2/2. Ψάχνει πλέον μία νίκη τουλάχιστον στα δύο παιχνίδια με την Ουκρανία εκτός (την Τετάρτη) και εντός (25/8) ώστε να κλειδώσει μια θέση στην πρώτη δυάδα που δίνει απευθείας πρόκριση στο Ευρωβόλεϊ που θα γίνει σε Τσεχία,Τουρκία, Ουγγαρία και Πολωνία. Η Εθνική Γυναικών είχε παίξει τελευταία φορά σε Ευρωβόλεϊ στη Βουλγαρία το 2001!