Τα φαλτσοσφυρίγματα του πρώην διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα εσχάτως μεταφέρθηκαν από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην πολιτική, με τον ίδιο να προσπαθεί να βγει από την αφάνεια μεταφέροντας τους όρους των γηπέδων στην πολιτική ζωή και φιλοδοξώντας να γίνει το «κοράκι» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρύψει την ένδεια των πολιτικών του επιχειρημάτων φωνάζοντας στα τηλεπαράθυρα κι απειλώντας του πολιτικούς του αντιπάλους. Δίπλα του ακόμα κι ο «φωνακλάς» Αδωνις Γεωργιάδης έδειχνε προσηνής και μετρημένος.

Μέχρι πρότινος ο Κωνσταντινέας ήταν άγνωστος πέρα από τα στενά όρια της εκλογικής του περιφέρειας. Οι λιγοστές παρεμβάσεις του στην Βουλή ήταν άχρωμες κι άοσμες. Ο πολύς κόσμος τον γνώρισε πρόσφατα ως τον «συριζαίο βουλευτή που τα σπάει στην Πάολα μέχρι το πρωί, την ώρα που ο Πρωθυπουργός είχε κηρύξει εθνικό πένθος για την πρόσφατη τραγωδία στην Μάνδρα» και καθιερώθηκε στο πολιτικό γίγνεσθαι ύστερα από την άγριο τσακωμό του με τον Αδωνη Γεωργιάδη στα τηλεπαράθυρα. Εξάλλου, ο ίδιος έχει ως πρότυπο τον Παύλο Πολάκη, τον οποίο φιλοδοξεί να ξεπεράσει σε επίδειξη «πολιτικού τσαμπουκά».

Την ώρα που αρκετοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας διστάζουν να αντιμετωπίσουν δημόσια τους πολιτικούς τους αντιπάλους, αρθρώνοντας πολιτικό λόγο απέναντι στη θύελλα των πλειστηριασμών, στον περιορισμό των απεργιών, στην υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και στις συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, ο κυβερνητικός βουλευτής έχει το «προσόν» να καταφέρνει καίρια χτυπήματα κάτω από τη ζώνη με προσωπικές προσβολές. Υπερασπίζεται με άνεση τη «δεξιά ατζέντα» της κυβέρνησης, εγείροντας σε πολλούς αμφιβολίες ακόμη και για την κομματική του ταυτότητα. Αλλωστε, πριν τον ανακαλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον εντάξει στα ψηφοδέλτια του, ο Κωνσταντινέας είχε την «φήμη» του δεξιού καθότι μεγαλωμένος στην Καλαμάτα και με καταγωγή από τη Μάνη.

Το «ήθος» του Π. Κωνσταντινέα αποτυπώθηκε κατά την πρόσφατη πολιτική αντιπαράθεση που είχε με τον Γεωργιάδη στο τηλεοπτικό στούντιο του Αnt1 όπου παρ’ ολίγον να πιαστούν να στα χέρια. Τα αίματα άναψαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε προκαλέσει σάλο με τις νουθεσίες του στη δήμαρχο Μάνδρας την ώρα που η περιοχή θρηνούσε 22 νεκρούς, αποκαλώντας τον Αδωνη Γεωργιάδη «πολιτικό μπιφτεκά» κι αφήνοντας υπονοούμενα για τη σύζυγό του. Αν και δεν το συνηθίζει, ο Γεωργιάδης σε πρώτη φάση κράτησε την ψυχραιμία του και ζήτησε από τον παρουσιαστή να τον προστατέψει. Λίγο αργότερα όμως όταν ο Κωνσταντινέας στριμώχθηκε για τους πλειστηριασμούς και αντί επιχειρημάτων άρχισε να φωνάζει πως ο ίδιος είναι «λαϊκό παιδί», να χαρακτηρίζει «ατζέντη» της Ευγενίας Μανωλίδου τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και να υποστηρίζει πως ο συνομιλητής του στο τηλεοπτικό πλατό ήταν «λιάρδα» από το ποτό σε νυχτερινή έξοδο με τη σύζυγό του. Τελικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «αποκλείστηκε» από την τηλεοπτική εκπομπή, καθώς ο παρουσιαστής Γιώργος Παπαδάκης δήλωσε πως δεν θα τον ξανακαλέσει στο στούντιο –έστω κι αν αντίστοιχα σόου εξασφαλίζουν τηλεθέαση.

Ομως πριν την «αποβολή» του από τον Παπαδάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε εισπράξει «κόκκινη κάρτα» και από τον Γιώργο Αυτιά στον Σκάι. Ο Κωνσταντινέας βρέθηκε στο πλατό αμέσως μετά τη νυχτερινή διασκέδασή του στα μπουζούκια που εμφανίζεται η αοιδός Πάολα. Μετά τον λουλουδοπόλεμο, ο μεσσήνιος βουλευτής επιτέθηκε δημόσια στη δήμαρχο Μάνδρας κατηγορώντας την ότι η ίδια ευθύνεται για την τραγωδία που υπέστησαν οι πολίτες κι εξυμνώντας την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. Ηταν τέτοιο το αντιπολιτευτικό μένος και το πολιτικό θράσος που με υψωμένο το δάκτυλο απευθύνθηκε στη δήμαρχο λέγοντάς της: «Μιλάτε πολύ αυτές τις ώρες αντί να κάνετε πράγματα» και πως «δεν μπορεί να έχετε κάνει καταμετρήσεις μόνο σε 300 σπίτια». Μάταια η δήμαρχος Μάνδρας του ζητούσε να ανακαλέσει και να πάρει πίσω τα όσα της καταλόγιζε, ο ίδιος συνέχισε προκλητικά. Αγανακτισμένη τότε η δήμαρχος Μάνδρας τού συνέστησε «να πάει στην Καλαμάτα να πουλήσει τσαμπουκά».

Ωστόσο, ο Κωνσταντινέας έχει δώσει «δείγμα γραφής» μιας προκλητικής συμπεριφοράς όχι μόνο στα τηλεπαράθυρα, αλλά κι εντός του Κοινοβουλίου. Πριν μερικούς μήνες προκάλεσε έντονο επεισόδιο στην Ολομέλεια της Βουλής όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Κωνσταντινέας από τα έδρανα απηύθυνε συστάσεις στον Βενιζέλο να ηρεμήσει όταν εκείνος διαμαρτυρόταν έντονα για τους υπαινιγμούς που είχε αφήσει στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος και πλησίασε απειλητικά τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ. Τότε αντέδρασε έντονα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος φωνάζοντας να «σταματήσει» και να μην πλησιάσει. Σε έξαλλη κατάσταση, ο Πέτρος Κωνσταντινέας απάντησε «Εσύ να σταματήσεις. Εγώ σε σπούδασα στη Ρουμανία, με τα δικά μου τα λεφτά ως έλληνα φορολογούμενου σε έστειλε το ΠΑΣΟΚ να σπουδάσεις». Μέσα από διαδοχικές προκλήσεις, ακόμη και για συναδέλφους του σε γειτονικά έδρανα είναι πλέον εμφανές ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μη έχοντας κανένα πολιτικό επιχείρημα να αντιτάξει, προσπαθεί να μετατρέψει σε ζούγκλα κάθε σκηνικό –εξυπηρετώντας, ενδεχομένως, και τις εντολές του Μαξίμου για πόλωση –διότι μόνο μέσα σε τέτοιες συνθήκες αισθάνεται ισχυρός. Θα μπορούσε να έχει μείνει «κουσούρι» και από τα λασπωμένα γήπεδα.