Μπορούμε να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητο στις καθημερινές μας μετακινήσεις; Η Βιέννη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο – που τα τελευταία χρόνια έχουν προωθήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και το ποδήλατο – μας δείχνουν ότι μπορούμε. Αρκεί βέβαια όλοι, και οι πολίτες και οι αρχές να αντιληφθούμε ότι χρησιμοποιώντας όλο και πιο πολύ το Μετρό, τα λεωφορεία ή το ποδήλατο βοηθάμε τον εαυτό μας και τις πόλεις.

Ακριβώς αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου (Εuropean Mobility Week). Φέτος η ευρωπαϊκή καμπάνια έχει ως «μότο» της «να μοιραζόμαστε» («Clean, shared and intelligent mobility»). Να χρησιμοποιούμε δηλαδή τις δημόσιες συγκοινωνίες, να επιβιβαζόμαστε πολλοί μαζί σε ένα ι.χ., να μετακινούμαστε με ποδήλατο ή να συνδυάζουμε αρκετά μέσα μεταφοράς. Έτσι, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, εξοικονομούμε χρήματα, βοηθάμε το περιβάλλον και την πόλη.

Μολονότι τα τελευταία χρόνια η καμπάνια έχει ατονήσει στη χώρα μας – στο παρελθόν υπουργοί και δήμαρχοι φωτογραφίζονταν πάνω σε ποδήλατα – υπάρχουν αρκετές πόλεις που επιμένουν να διοργανώνουν πολύ καλές εκδηλώσεις σε συνεργασία με δραστήριους συλλόγους και ομάδες. Έως τώρα 57 ελληνικές πόλεις έχουν δηλώσει ότι θα γιορτάσουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Απ’ αυτές ξεχωρίσαμε τις εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν στην Κατερίνη, και τον τον Άγιο Δημήτριο Αττικής.

Κατερίνη

Ποικίλες δράσεις έχει προγραμματίσει στην πόλη της Κατερίνης ο Δήμος σε συνεργασία με την πολύ δραστήρια ομάδα «Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας».

-Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017: Εορτασμός της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο στην Πλατεία Ελευθερίας ώρες 10:00 – 14:00.

Στη δράση θα συμμετέχουν πολλοί φορείς και σύλλογοι της πόλης καθώς και μεμονωμένοι εθελοντές, σε μια σειρά δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους: Ασφαλώς ποδηλατώ, Κυκλοφοριακή Παιδεία, Ζωγραφική στο Δρόμο, Παιδικές Κατασκευές, Βραδυπορεία, Παιχνίδια και Αθλοπαιδιές, Μουσική και Κίνηση.

-Η εβδομάδα θα συνεχιστεί με καθημερινές επισκέψεις σε σχολεία της Κατερίνης, ενώ στις 22/09 κατά τις πρωινές ώρες, οι μαθητές θα εφαρμόσουν τις ποδηλατικές γνώσεις τους στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Τομέα Ποδηλατικής Παιδείας.

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων στον Άγιο Δημήτριο με τη συνεργασία του Δήμου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αγ. Δημητρίου, την τοπική ποδηλατική ομάδα BIKE FANTASY, τον Ποδηλατικό Σύλλογο Αττικής «ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα» και το Ινστιτούτο οδικής ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

-Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου: Ποδηλατάδα με ασφάλεια στην πόλη

Χώρος συνάντησης και εκκίνησης θα είναι το Δημαρχείο και κατάληξη της διαδρομής το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

-18 έως 22 Σεπτεμβρίου:

Επισκέψεις, ενημερώσεις και παρουσιάσεις σε Δημοτικά Σχολεία του Δήμου σχετικά με τα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας όπως: όπως διάφορες πτυχές κινητικότητας, η μείωση χρήσης του Ι.Χ., άλλοι τρόποι βιώσιμης κινητικότητας, ποδήλατο, βάδισμα, μέσα μαζικής μεταφοράς, αναβάθμιση ποιότητα ζωής.

-19 έως 22 Σεπτεμβρίου:

Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, οι μεγάλες τάξεις των Δημοτικών σχολείων θα παρακολουθούν μαθήματα ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου και οδηγικής συμπεριφοράς.

-Έκθεση παλαιών πρωτότυπων ποδηλάτων στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

«ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: