«Είπαμε να πάρουμε ψάρι και τελικά πήραμε το σκυλάκι. Τι να το κάνω τώρα που γαβγίζει συνέχεια; Το έκλεισα στο μπαλκόνι και ησύχασα».

Στη γειτονιά μου υπάρχουν πολλά σκυλιά κλεισμένα σε μπαλκόνια, αφού υπάρχουν και πολλά παιδιά. Πώς συνδέεται τώρα αυτό; Είναι πολλοί οι γονείς που δεν έχουν καμία επίγνωση πόσο μεγάλη ευθύνη έχει ένα κατοικίδιο. Και το βασικό κριτήριό τους είναι να είναι όμορφο κουτάβι για να το αγαπήσει το παιδί. Λες και είναι λούτρινο και θα παραμείνει τόσο για πάντα. Λες και το παιδί πριν πάει νηπιαγωγείο μπορεί ή πρέπει να αναλάβει μία τόσο μεγάλη ευθύνη, την ευθύνη μιας ψυχής.

Βέβαια, με τον νέο νόμο, οι περισσότεροι που τους έχει επισκεφτεί η αστυνομία, ή τα διώχνουν από το σπίτι ή παίρνουν εκπαιδευτή. Μάλιστα, σοκάρονται όταν ο εκπαιδευτής τους λέει ότι θα εκπαιδεύσει αυτούς και όχι τον σκύλο. Αυτό δεν το αντέχουν καθόλου.

Η επιλογή του σκύλου θα πρέπει να γίνεται βάσει του χρόνου και του κόπου που έχει να διαθέσει ο κάθε επίδοξος ιδιοκτήτης. Για παράδειγμα τα κυνηγόσκυλα όπως τα κόκερ σπάνιελ και μπίγκλ για να παραμείνουν ήρεμα μέσα στο διαμέρισμα, χρειάζονται τουλάχιστον δύο ώρες βόλτα καθημερινά. Διαφορετικά, θα φάνε μέχρι και τους τοίχους. Άρα, εάν δεν έχεις τόσο χρόνο, δεν παίρνει τέτοιο σκυλί.

Επίσης, θυμάμαι ότι όταν ήμουν μικρός και υπήρχε πλήρη άγνοια για τα βασικά της υγείας του σκύλου. Ετσι, μοιραζόμουν το παγωτό μου με τον σκύλο μου. Αργότερα βέβαια διάβασα και έμαθα ότι όλα τα σκυλιά δυνητικά θεωρούνται διαβητικά και η ζάχαρη τα τυφλώνει και τα σκοτώνει έως και 10 χρόνια πριν την ώρα τους.

Και μπορεί να υπάρχει το Ιντερνετ, αλλά τα βιβλία για τους σκύλους είναι ακόμη σταθερή αξία. Ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω δει, είναι αυτό που θα κυκλοφορήσει μαζί με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Πρόκειται για έναν υπερ-πλήρη και συμπυκνωμένο οδηγό, όχι μόνο με όσα χρειάζεται να μάθει κάποιος που έχει ή σκέφτεται να πάρει σκύλο, αλλά και όσα πρέπει να μάθει και δεν έχουν καν περάσει από το μυαλό του.

Με μία απλή ματιά μπορεί ο αναγνώστης να δει ράτσες με τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας και τις ανάγκες τους, ώστε να κάνει τη σωστή επιλογή, συμβουλές για την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την περιποίηση κ.λ.π. Και όλα γραμμένα από τους κορυφαίους ειδικούς του χώρου και με την επιμέλεια της συναδέλφου Μαριλένας Θεοδωράκου.

Don’t miss out!!!