Στην κοινωνία του θεάματος η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που αφήνει το μεγαλύτερο αποτύπωμα στη μνήμη του θεατή. Η προσπάθεια των πρωταγωνιστών να διατηρήσουν τη λάμψη της πρέπει να είναι συνεχής και ακατάβλητη, διαφορετικά το θέαμα θα χάσει το ενδιαφέρον του μέσα σε πνιχτά χασμουρητά.

Ενας κανόνας που απ’ ό,τι φαίνεται αγνοούν ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο κατά τ’ άλλα ικανότατος μάνατζέρ του Ζόρζε Μέντες.

Η πορτογαλική εφημερίδα «Ρέκορντ» –έχει σημασία η χώρα όπου εκδίδεται το έντυπο –«αποκάλυψε» χθες πως ο Ρονάλντο αποφάσισε να φύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Χαρακτηρίζει μάλιστα την απόφασή του «αμετάκλητη».

Πέρυσι τέτοια εποχή, 16 Ιουνίου, μία άλλη πορτογαλική εφημερίδα, η «Α Μπόλα», έγραφε πως «ο Ρονάλντο θέλει να φύγει από την Ισπανία. Η απόφασή του είναι αμετάκλητη και τη διαμήνυσε στον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης». Το πρόβλημα τότε ήταν η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για φοροδιαφυγή ύψους 14,7 εκατ. ευρώ.

Τώρα είναι η αθέτηση της υπόσχεσης του προέδρου της Ρεάλ για αύξηση των ήδη βασιλικών αποδοχών του.

Η ιστορία θα μπορούσε να είναι και άσκηση παρατηρητικότητας σαν αυτές που υπάρχουν στις ειδικές εκδόσεις για τον ελεύθερο χρόνο.

Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν πορτογαλικά μέσα για να ασκηθεί η πίεση. Ο μάνατζερ του CR7 Ζόρζε Μέντες, που είναι επίσης Πορτογάλος, φροντίζει να πετά πού και πού καμιά «αποκλειστικότητα», με το αζημίωτο φυσικά. Πρώτον κάνει τη δουλειά του Ρονάλντο και δεύτερον διατηρεί την προνομιακή σχέση του με τον Τύπο τον οποίον χειραγωγεί παίζοντας τα μεταγραφικά του παιχνίδια.

Αλλωστε, οι «τρεις αδερφές» της Πορτογαλίας, Πόρτο, Μπενφίκα και Σπόρτινγκ αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή από την οποία ο Μέντες ψαρεύει ταλεντάκια που μεταπωλεί σε πολλαπλάσιες από την αξία τους τιμές στις πλούσιες αγγλικές ομάδες.

Η τακτική των Ρονάλντο – Μέντες έχει γίνει ωστόσο τόσο προβλέψιμη που προκαλεί πλέον χασμουρητά.