Η αγωνιστική σεζόν μπορεί να έλαβε τέλος, αλλά ο πόλεμος στο ποδόσφαιρο δεν σταματάει ποτέ. Και έχει ο καιρός γυρίσματα. Οι γκρανκάσες και οι διαιτητές που θα σφύριζαν στα τρένα ήταν τα σουξέ της επιχείρησης – κάθαρσης στο ποδόσφαιρο. Να φύγουν οι κακοί, να έρθουν οι καλοί. Οπερ και εγένετο. Πάνω από δέκα διαιτητές βγήκαν πέρυσι στη σύνταξη εν ονόματι της ισονομίας. Και δεν χρειάστηκε παραπάνω από ένα πρωτάθλημα για να καταρρεύσει το αφήγημα. Και να σκοτωθούν μεταξύ τους. Ο ένας να μιλάει για Μάου Μάου κι ο άλλος για προδοσία. Με δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι πέντε από τις κορυφαίες σφυρίχτρες θα σιγήσουν ενόψει της νέας σεζόν. Αρετόπουλος, Κομίνης, Καλογερόπουλος, Μάνταλος, Θάνος. Με τους τέσσερις πρώτους να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των διεθνών. Είναι ο χαλίφης του Βορρά που θέλει να ξεδοντιάσει τον χαλίφη του Νότου.

Κουμάντο

Οι παλιές καραβάνες λέγανε ότι το πρωτάθλημα κάθε χρόνο αρχίζει με τη συγκρότηση του πίνακα των διαιτητών: Ποιοι θα μπουν, ποιοι θα βγουν. Στην προκειμένη περίπτωση, το επόμενο πρωτάθλημα άρχισε πριν τελειώσει το προηγούμενο. Μετά τα γεγονότα της Τούμπας, στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που δεν τελείωσε ποτέ, ο βόρειος πόλος της εξυγίανσης έβαλε στο σημάδι συγκεκριμένους διαιτητές. Με συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Οπως στο Φαρ Ουέστ με την ένδειξη «Wanted». «Δεν γίνεται να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με αυτούς τους διαιτητές». Ταυτόχρονα για πρώτη φορά στον ΠΑΟΚ έδειξαν ότι έχουν αντανακλαστικά κι αιφνιδίασαν με τον Μπορμπαλάν (φωτογραφία) στον τελικό του Κυπέλλου. Αυτή η μάχη ωστόσο είναι αρκούντως πιο σοβαρή. Η συγκρότηση του πίνακα των διαιτητών είναι το πλέον σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ποιος έχει το πάνω χέρι. Ποιος είναι ο δυνατός που κάνει κουμάντο. Που μπορεί να κρατήσει στον πίνακα τους δικούς του διαιτητές και να βγάλει του αντιπάλου.

Ο διαιτητής πάει πάντα με τον δυνατό. Αφήνουμε στην άκρη τους σημαδεμένους που επί 90 λεπτά σφυρίζουν μονόπαντα. Μάνταλος, Καλογερόπουλος, Θάνος. Λέμε για διαιτητές σαν τον Κομίνη που σφυρίζουν ό,τι βλέπουν. Στην περίπτωση, λοιπόν, της αμφιβολίας στο «είναι, δεν είναι» ο διαιτητής πάει με τον δυνατό. Δεν λέμε για τους βοηθούς, Καλφόγλου, Καλφάκη, Κούλα Χασάν που αφήνουν εν γνώσει τους τον επιθετικό να σκοράρει, όντας ένα στρέμμα οφσάιντ. Μιλάμε για τον βοηθό που δίνει ό,τι βλέπει, και του τυχαίνει η δύσκολη φάση τού «είναι, δεν είναι». Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης θα τον οδηγήσει υπέρ του δυνατού. Το κέρδος γι’ αυτόν που μπορεί και φτιάχνει τους πίνακες είναι τεράστιο. Η μάχη των δύο πρώην συμμάχων είναι δεδομένη. Στη προηγούμενη σεζόν είχαν και οι δύο αβάντα. Τελικά πήρε το πρωτάθλημα αυτός που είχε τη μεγαλύτερη.

Σκοπιμότητα

Ουδείς έχει το δικαίωμα να ομιλεί για αγαθές προθέσεις. Και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης διαρροής. Είναι πολύ πιθανό το σκοπούμενο αποτέλεσμα να είναι το ακριβώς αντίθετο. Να προλάβουν το κακό. Θα φανούν όλα αυτά στην πορεία. Επί της ουσίας και μια και άνοιξε η κουβέντα, δεν πρόκειται να χάσει η Βενετιά βελόνι αν αποστρατευθούν οι συγκεκριμένοι διαιτητές. Στο καλό. Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς, η αποτυχία της νέας κατάστασης πραγμάτων που είχε επαγγελθεί το περιβόητο 50-50 είναι ολοκληρωτική. Με την έλευση του Μπορμπαλάν στον τελικό έπεσαν οι μάσκες και κατέρρευσε το αφήγημα. Το επόμενο στάδιο είναι ο σκοτωμός για τη διαμόρφωση του νέου πίνακα. Ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη με τους δύο πρώην συμμάχους να δίνουν τα ρέστα τους. Ο πίνακας των διαιτητών είναι εξίσου σημαντικός με ρόστερ.