Οταν ο ιστορικός του μέλλοντος έρθει ύστερα από 100 ή 200 χρόνια και αναζητήσει στο Διαδίκτυο της εποχής ποιοι οικοδόμησαν πολιτικές καριέρες πάνω σε μεγάλα παραμύθια, εκτιμώ ότι σε κορυφαίες θέσεις, αν όχι πρώτο στον κατάλογο (άντε δεύτερο μετά τον Τσίπρα) θα βρει τον Καμμένο. Παράδειγμα, διότι εγώ μιλώ μετά παραδειγμάτων, όχι στον αέρα, δηλώσεις του τον Αύγουστο του 2011:

«Αυτό που έγινε σήμερα στη Βουλή, μετά από 13 χρόνια που χρειάστηκαν για να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες μου (για τα υποβρύχια), ήταν μια κωμωδία, την ίδια στιγμή που κάθε ελληνική οικογένεια ζει μια τραγωδία στην καθημερινότητά της.

Μου απαγόρευσαν να μιλήσω για το μεσοπρόθεσμο («πρόγραμμα» που είχε φέρει στη Βουλή τότε προς ψήφιση η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου) φοβούμενοι τις αποκαλύψεις μου για τα CDS.

Δεν είμαι σε θέση πλέον να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους που με έστειλαν στη Βουλή. Ο ελληνικός λαός πρέπει να προστατεύσει πλέον την τήρηση του Συντάγματος… Το Σύνταγμα καταργήθηκε από μια νέα γερμανική κατοχή».

Υποθέτω ότι ο ιστορικός θα πιάσει μία μία τις φράσεις αυτού του αστέρα που συνδιαχειρίζεται τις τύχες της χώρας από κοινού με τον άλλο, ισομεγέθη, κολοσσό, και θα κρίνει:

– Τι έκανε ύστερα από 4 χρόνια, για να εξαλειφθεί η «τραγωδία» που ζει κάθε ελληνική οικογένεια στην καθημερινότητά της.

– Τι (για τα σκουπίδια) αξία είχαν όσα κατήγγειλε για τα CDS.

– Αν απάλλαξε τη χώρα από τη «νέα γερμανική κατοχή».

Θα μου πει κάποιος, και πολύ σωστά, αυτά σε μάραναν εσένα τώρα, και θα έχει δίκιο. Εχει πει τόσα άλλωστε, κατά καιρούς. Απλώς χθες έπεσα πάνω στα συγκεκριμένα, και είπα να τα υπενθυμίσω…

Να κάνω ευκολότερη και τη δουλειά του ιστορικού, στον οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως…

Μπλόκο στη μικρή οθόνη

Τώρα που «κατάκατσε ο κουρνιαχτός» της κρίσης στις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου έχει ενδιαφέρον να πούμε εδώ, ένα ωραίο περιστατικό που έγινε το περασμένο Σάββατο. Ο Αυτιάς, ο Γιώργος, ο φίλος μου, είχε «κλεισμένο» για την εκπομπή του στον Σκάι εκείνον τον Λαζαρίδη, τον βουλευτή Καμμένου Θεσσαλονίκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες την είχε πέσει στον υφυπουργό Βασιλειάδη, με αφορμή τα γεγονότα της Τούμπας και την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο του «κουμπουροφόρου» Ιβάν.

Αλλά ο πρόεδρος Πάνος έδωσε εντολή να ανασταλούν όλες οι εμφανίσεις στην τηλεόραση των βουλευτών του, εν όψει της συνάντησης της περασμένης Τρίτης με τον Τσίπρα και της αναγκαιότητας να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ετσι απαγορεύθηκε στον Λαζαρίδη να βγει ο άνθρωπος να ξεσπάσει μπροστά στις κάμερες του Σκάι και έχασε την ευκαιρία ο δυστυχής να κάνει νταμπλ σκορ κατά του υφυπουργού Αθλητισμού…

Το μουστάκι

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ πάντως, ο κύριος Λαζαρίδης έφαγε κάτι «ψιλές» από τον πρόεδρο και ορισμένους άλλους για όσα είπε κατά του Βασιλειάδη, έφαγε λίγες και ο Καμμένος, ο Δημήτρης, και το πράγμα από εδώ και στο εξής συμφωνήθηκε να είναι «αν προκληθούμε μόνο, απαντάμε».

Ο Καμμένος, ο Δημήτρης όχι ο άλλος, που είναι μεγάλη μούρη, και «έτοιμος από καιρό», είπε επ’ αυτου χθες κάτι ωραίο που μου άρεσε: «Ε, δεν θα κόψουμε και μουστάκι».

Αυτός μουστάκι δεν έχει, αλλά το γεγονός ότι θυμήθηκε μια μεγάλη ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου για να απαντήσει στα περί απαγόρευσης δηλώσεων και αντιδηλώσεων μεταξύ στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δείχνει ότι το έργο θα έχει συνέχειες. Θυμηθείτε με…

[(Υπενθυμίζω την ατάκα: είναι από την ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες», και είναι εκεί που ο Μεμάς (Γιάννης Βογιατζής) προειδοποιεί τον βαρύ κι ασήκωτο μπουζουξή Φώτη (Φαίδων Γεωργίτσης – παλιό ΠΑΣΟΚ, ορθόδοξο) που έχει ερωτευθεί παράφορα τη Μαίρη (Θεά Ζωή Λάσκαρη) «αυτή μέχρι μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις». Και το ξύρισε, αν θυμάστε!)]

Ο κόσμος «δεν τσίμπησε»

Η άλλη κωμωδία τώρα, αυτή που με τόση χάρη παιζόταν στη Βουλή, και είχε τίτλο «Προανακριτική για το σκάνδαλο της Novartis», είναι φανερό ότι «κατεβαίνει» οσονούπω, όπως λένε και οι άνθρωποι του θεάτρου, και δεν είναι διότι επέρχονται η μεγάλη Εβδομάδα και οι εορτές του Πάσχα, όχι. Είναι γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία διαπιστώνει πως παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που κατέβαλλαν τα υπόγεια και τα… ανώγεια του Μεγάρου Μαξίμου, συν τα διάφορα παρακρατικού χαρακτήρα μέσα, για να κρατήσουν στον αφρό το σκάνδαλο, το ενδιαφέρον του κοινού περιορίζεται συνεχώς.

Ειδικά δε μετά την απόπειρα που έγινε να βγουν καταδικαστικές αποφάσεις από αόρατα δικαστήρια κατά των πολιτικών αντιπάλων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το πράγμα εξελίχθηκε καταστροφικά για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ο κόσμος δεν «τσίμπησε» (το λένε οι δημοσκοπήσεις τους…) και αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα σε αυτή την ιστορία…

Η πλάκα είναι ότι μερικοί, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο «μπαρουτοκαπνισμένος» μπαρμπα-Θοδωρής Δρίτσας διατείνονται ότι «αυτή η Επιτροπή θα μείνει στην Ιστορία». Οντως, πρόεδρε. Θα μείνει!

Δεν πείθει

Ο άλλος αστέρας της Επιτροπής, ο καθηγηταράς Παρασκευόπουλος (ο άνθρωπος που θα μείνει στην Ιστορία για τον περίφημο νόμο με τον οποίο έφερε ανάμεσά μας μερικές χιλιάδες καταδικασμένους με ό,τι αυτό συνεπάγεται), μετά το «άγριο ξύλο» που έφαγε από τον Βενιζέλο την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή, χθες προσπαθούσε να πείσει δι’ άρθρου του ότι δεν υπάρχει τίποτε ύποπτο στις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στην Προανακριτική. Και πως όλα γίνονται αποκλειστικά και μόνο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Υποστήριζε μάλιστα στο ίδιο άρθρο ότι αν η υπόθεση μείνει στη Βουλή, υπάρχει ο κίνδυνος να παραγραφούν τα αδικήματα, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τη μεταβίβαση της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη.

Πώς τα λέει αυτά, όταν οι εμπλεκόμενοι, με πρώτο τον Βενιζέλο, ακριβώς αυτό ζητούν, να διερευνηθεί η υπόθεση από τη Βουλή και να κληθούν να καταθέσουν μάρτυρες, πραγματικά αναρωτιέμαι. Και με τι θράσος ε, να χρεώνεις στους άλλους, αυτό που εσύ επιδιώκεις…

Μεταξύ τους

Στο μεταξύ ενδεικτικό του «ξύλου» που του έριξε ο Βενιζέλος, ο ανελέητος, είναι και το γεγονός ότι η Προανακριτική αποφάσισε λέει να καλέσει προς ακρόαση τους εννιά από τους δέκα πολιτικούς που κατηγορούνται για την υπόθεση αυτή. Εννιά και εξαιρείται ο Βενιζέλος –πού να αντέξουν να τον ακούσουν για μία ακόμη φορά να τους αποδεικνύει το «στήσιμο» και το πόσο σαθρό είναι το κατηγορητήριο των κουκουλοφόρων.

Μεταξύ μας, δεν βλέπω να ανταποκρίνονται και πολλοί άλλοι στο κάλεσμα της Επιτροπής – κωμωδία: ήδη ο Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να πάει, και φαντάζομαι ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Οπότε προτείνω η σχετική συνεδρίαση να γίνεται του λοιπού ως εξής: να ρωτάνε οι βουλευτές της πλειοψηφίας τον Παρασκευόπουλο και εκείνος να τους εξηγεί σε τι συνίσταται η ενοχή των κατηγορουμένων! Να έχουν πλήρη εικόνα, γιατί ο άνθρωπος το ξέρει όλο το έργο…

Θλιβερή πρωτιά

Το μήνυμα το έλαβα κατά τα καθιερωμένα, νωρίς το πρωί –7.49 συγκεκριμένα. Εχει χαρακτήρα τηλεγραφήματος παλιού καιρού. Συγκεκομμένες λέξεις, μικρές προτάσεις. Ελεγε: «Μαύρος Φλεβάρης για την απασχόληση. Θλιβερή πρωτιά για την ανεργία (1.081.000 άνεργοι). Στη μερική απασχόληση (56%) και στους «πένητες» εργαζομένους (14%). ΕΝΥΠΕΚΚ». Αποστολέας; Ο Αλέξης Μητρόπουλος. Που κάθε τρεις και λίγο πετάει από μια τέτοια ρουκέτα, μπας και ξυπνήσει κανέναν. Αλλά φευ, όλοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, και όταν δεν κοιμούνται, ακούν τον πρόεδρο Τσίπρα να τους αραδιάζει παραμύθια ότι βγαίνουμε από την κρίση…