Η Ζωή Γιαβρή, ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΕΜΠ με μεταπτυχιακό στη νευροβιολογία, έχει συνιδρύσει την εταιρεία που ανέπτυξε πρωτοποριακό λογισμικό για την επεξεργασία των εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου. Πρόσφατα βραβεύθηκε από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ ως μία από 35 καινοτόμους νέους. Τώρα είναι φιναλίστ για το Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών 2018 της ΕΕ για γυναίκες έως 30 ετών. Διαπρέπει, ενώ όλα γύρω της σε αυτή τη χώρα καταρρέουν. Το δικό μας βραβείο είναι γι’ αυτό.

Σε νέα περίοδο προσωπολατρίας εισέρχεται η Κίνα. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μπορεί, με τις αλλαγές που εγκρίθηκαν, να παραμείνει στο αξίωμα ισοβίως – εξού και το προσωνύμιο «πρόεδρος των πάντων». Η «σκέψη» του είναι ο νέος ήλιος του ΚΚ Κίνας. Παράλληλα απαγορεύθηκε στους πολίτες να αναζητήσουν διαδικτυακά το γράμμα ν (στη νιοστή) – που προφανώς παραπέμπει στην αέναη προεδρία Σι. Κάποιοι παρατήρησαν ότι ο πρόεδρος μοιάζει με έναν αρκουδοήρωα κινουμένων σχεδίων. Κάπως έτσι, βγήκε στην κινέζικη παρανομία και ο Winnie the Pooh.

Φανταστείτε τη σκηνή: ο Ντόναλντ Τραμπ συνομιλεί με τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και, επειδή δεν ξέρει τι να πει, αρχίζει να πλάθει φανταστικές ιστορίες για το εμπορικό ισοζύγιο –το παραδέχθηκε ο ίδιος προχθές. Μόλις του έφυγε και η υπεύθυνη επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Χόουπ Χικς. Που είχε ξεκινήσει ως μοντέλο και έγινε στα 29 της σύμβουλος Τραμπ άνευ προσόντων. Α, όχι, λάθος. Πριν μερικά χρόνια ήταν εξώφυλλο σε περιοδικό αφιερωμένο σε όσους κάνουν ταξίδια στον χρόνο. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση. Είναι τα Απαντα του Ισαάκ Ασίμοφ.

Οταν γυρίζεις ταινίες επί 60 χρόνια, έχεις την πολυτέλεια να μη σε νοιάζει όταν φλερτάρεις με το Οσκαρ στα 89 σου. Κάπως έτσι, σε στυλ, ε, και λοιπόν τι έγινε; αντέδρασε η γαλλίδα σκηνοθέτις Ανιές Βαρντά για την υποψηφιότητα του ντοκιμαντέρ της «Πρόσωπα και Ιστορίες» που παίζεται τώρα στους ελληνικούς κινηματογράφους. Ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που αφήνουν πίσω τους κάτι σημαντικό. «Το μόνο που με χαροποιεί είναι να κάνουμε ταινίες που αγαπάμε και θα τις αγαπήσετε κι εσείς».

Στη χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού, οι διαιτητές ποδοσφαίρου καλούνται να επιδείξουν ανδρεία ανάλογη των Γάλλων του 35ου Σώματος στη Μάχη του Σομ. Με τα περίστροφα να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητα στον αγωνιστικό χώρο και τα γκολ να καταμετρώνται ανάλογα με την δύναμη πυρός. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν άγγελοι. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του διαιτητή Γιώργου Κομίνη. Ποιος αξίζει να διακινδυνεύει τη ζωή του για ένα πρωτάθλημα αδειανό;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τρισεκατομμύρια άτομα, τα 2/3 των οποίων είναι υδρογόνο, ένα χημικό στοιχείο που δημιουργήθηκε τη στιγμή της γέννησης του Σύμπαντος πριν δισεκατομμύρια χρόνια. Είμαστε αστράνθρωποι που φτιαχτήκαμε από εκρήξεις άστρων, λέει ο Διονύσης Σιμόπουλος. Και όταν πεθαίνουμε, τα χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνται τα σώματά μας διασκορπίζονται και ενσωματώνονται αλλού. Ο καθένας μας αναπνέει καθημερινά μόρια που είχαν εισπνεύσει ο Σωκράτης, ο Νεύτων ή ο Κολοκοτρώνης. Είμαστε παιδιά του Σύμπαντος. Είμαστε όλοι αστρόσκονη, Στίβεν Χόκινγκ, και κάποια μέρα ξαναγυρνάμε στα άστρα.