Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ο ίδιος εντολή να πάει αμέσως στη Βουλή η δικογραφία για τη Novartis, μας είπαν πριν από μία εβδομάδα –ο ίδιος όμως δεν πήγε χθες να ακούσει τι θα έλεγαν οι πολιτικοί που διασύρθηκαν από τις καταγγελίες ακατονόμαστων μαρτύρων. Μίλησαν δύο πρώην πρωθυπουργοί (πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο ένας), ένας αντιπρόεδρος κυβέρνησης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πρώην υπουργοί –δεν καταδέχθηκε ο νυν Πρωθυπουργός να εμφανιστεί να τους ακούσει. Είναι ντροπή, περιφρόνηση της Βουλής, απόπειρα μεγέθυνσης της προσβολής εναντίον κορυφαίων θεσμικών και πολιτικών προσωπικοτήτων.

Μόνο αυτό ενδιέφερε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό –ο διασυρμός αντιπάλων, η ηθική και πολιτική εξόντωσή τους ή έστω η αποδυνάμωσή τους. Ηθελε να τους φέρει στη Βουλή να απολογηθούν, αλλά έγιναν κατήγοροι οι κατηγορούμενοι, ακόμα και τα δάκρυα του κ. Πικραμμένου καταγγελία κατά της κυβέρνησης ήταν –αλλά πού να καταλάβει από αυτά ο Παύλος Πολάκης, που επιβεβαίωσε το «γελά δ’ ο μωρός καν τι μη γελοίον ει».

Η εξόντωση των αντιπάλων ενδιέφερε τον Πρωθυπουργό και όχι οι αλλαγές στον αμαρτωλό τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης. Υιοθέτησε τους υπολογισμούς πως η δημοσιονομική ζημιά από το «πάρτι των φαρμάκων» ήταν 23 δισεκατομμύρια ευρώ και, από αυτά, το μερίδιο της Novartis 3 δισεκατομμύρια –για τα υπόλοιπα 20 δισεκατομμύρια, δεν μας είπε λέξη χθες στη Βουλή η κυβέρνηση. Εχουμε κάποια αμφιβολία ότι και άλλες εταιρείες χρησιμοποίησαν παράνομες πρακτικές για να αυξήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη; Τι έκαναν οι δικαστές και οι υπουργοί για να τις ανακαλύψουν; Απολύτως τίποτα –η κυβέρνηση πήρε τη μασημένη τροφή του FBI, τη μηρύκασε και τη χρησιμοποίησε εναντίον αντιπάλων που θέλει να εξοντώσει πολιτικά είτε επειδή τους φοβάται είτε επειδή τους μισεί είτε επειδή τους θεωρεί εύκολα θύματα.

Καρφάκι δεν του καίγεται του Πρωθυπουργού ή των αρμόδιων υπουργών για το αν μπορεί να μειωθεί και να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη, να παταχθεί η πολυφαρμακία, να περιοριστούν η αφειδής συνταγογράφηση, οι έκνομες ενέργειες των φαρμακευτικών εταιρειών –για τούτο και δεν είπαν τίποτα επ’ αυτών. Κανένα μέτρο δεν πήραν, τίποτα δεν έκαναν, δεν τους ενδιαφέρει.

Δεν ξέρω τι θα πει ο Πρωθυπουργός όταν θα καταδεχθεί να εμφανιστεί στη Βουλή και αν θα καταφέρει να εμψυχώσει τους εμφανώς ηττημένους από τη διαδικασία υπουργούς και βουλευτές. Ούτε ξέρω τι θα γίνει στην κρίσιμη ψηφοφορία –όποιο όμως και αν είναι το αποτέλεσμά της δεν θα ανατρέψει αυτά που διαπιστώσαμε όλοι: τη ντροπή της απουσίας του Αλέξη Τσίπρα, τα δάκρυα του Παναγιώτη Πικραμμένου, την καταλυτική αγόρευση του Βαγγέλη Βενιζέλου.