Αλλάζει ο κόσμος. Να, χθες στο Νταβός μίλησε για πρώτη φορά ύστερα από είκοσι χρόνια ο πρωθυπουργός της Ινδίας και, μεταξύ άλλων, παρουσίασε τις ευεργετικές ιδιότητες της γιόγκα. Και μία μέρα νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, είχε κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Eurogroup ένας υπουργός από τον φτωχό, τον κατατρεγμένο, τον αδικημένο Νότο.

Οι ανταποκριτές της Monde περιγράφουν έναν άνθρωπο με ένα μόνιμα ζωγραφισμένο πλατύ χαμόγελο στα χείλη, πλούσια γκριζόμαυρη κώμη κι ένα ύφος κάπως φοβισμένο και αμήχανο. Εναν τύπο υπερβολικά διακριτικό, σχεδόν επίπεδο. Αλλά ο Πορτογάλος θα τους καταπλήξει, όπως κατέπληξε η χώρα του όλη την Ευρώπη. Μπορεί να είναι χαμηλών τόνων, αλλά τις προάλλες ανέβασε στο twitter μια σέλφι με τη Λίλι Κανέσας, μια διάσημη σταρ της πορτογαλικής τηλεόρασης, και έμειναν όλοι άφωνοι.

Είναι επίσης ευέλικτος και ευπροσάρμοστος. Οταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα τα βρήκε με τους κομμουνιστές και το Μπλοκ της Αριστεράς, εκείνος ήρθε αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: ή θα ξεχάσει τις ιδέες του για μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, θα δεχθεί μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού (από 505 σε 600 ευρώ) και θα γίνει υπουργός Οικονομικών ή θα ιδιωτεύσει. Διάλεξε αυτό που θεώρησε σωστό για τον ίδιο. Πιστεύει άλλωστε σε ένα απόφθεγμα που αποδίδεται στον Σενέκα: «Τύχη είναι η στιγμή όπου η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία».

Οπως αποδείχθηκε, η επιλογή του ήταν σωστή και για την Πορτογαλία: μέσα σε δύο χρόνια έπεσε τόσο η ανεργία (από 12,4% σε 8,5%) όσο και το έλλειμμα (1,3% του ΑΕΠ, το μικρότερο στην ιστορία της δημοκρατικής Πορτογαλίας). «Εχουμε να κάνουμε με τον «Ρονάλντο του Eurogroup!» αναφώνησε ο Σόιμπλε.

Υπερβολές. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις των Βρυξελλών, ο άνθρωπος απέδειξε απλώς ότι μια οικονομία μπορεί θαυμάσια να ανακάμψει αν δοθεί ταυτόχρονα έμφαση στην κατανάλωση και στη δημοσιονομική πειθαρχία. Με την έννοια αυτή, θα είναι χρήσιμος από τη νέα του θέση στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορεί όμως να κάνει θαύματα. Πρώτον, επειδή εξαρτάται πάντα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον, επειδή τα εμπόδια στις επενδύσεις δεν τα βάζουν εδώ και τρία χρόνια οι Βρυξέλλες, αλλά η Αθήνα.

Εξού και η προχθεσινή προειδοποίηση, μετά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου υπό την προεδρία του Σεντένο: θα πάρουμε την επόμενη δόση εφόσον υλοποιηθούν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων και η ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Αυτή τη φορά η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν ότι σταματά τη διαπραγμάτευση. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν πέταξε κοροϊδευτικά επιφωνήματα στον επικεφαλής του Eurogroup. Κι εκείνος δεν κατηγόρησε τον Νότο ότι τρώει τα λεφτά του σε ποτά και γυναίκες. Αλλάζει ο κόσμος, πράγματι.