Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας την κοσμοθεωρία του ολοκληρωτισμού και την απουσία δημοκρατικής αντίληψης που χαρακτηρίζει το κυβερνών κόμμα. Προσωπικά είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το πρόβλημα με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν είναι πρωτίστως η οικονομία και η διάλυση της με την υπερφορολόγηση και την απουσία επενδύσεων, αλλά πρόβλημα δημοκρατίας. Εάν δεν ήμασταν χώρα της ΕΕ είναι βέβαιο ότι αυτοί που κυβερνούν τώρα θα επεδίωκαν να δημιουργήσουν συνθήκες λαϊκής δημοκρατίας ή δημοκρατίας τύπου λατινικής Αμερικής όπου ο σεβασμό της γνώμης του άλλου και των δικαιωμάτων εκλείπει. Η παρουσία μας στην Ευρώπη είναι το βασικό τροχοπέδη για την μετάλλαξη μας από αστικού τύπου σε λαϊκού τύπου κατ’ επίφαση δημοκρατία.

Η μέχρι στιγμή πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης προσπαθεί να επιτελέσει αυτόν τον σκοπό. Η πολιτική της είναι κατ’ εξοχήν αριστερή πολιτική και κάνουν λάθος όσοι λένε ότι αυτό δεν είναι αριστερά. Αντιθέτως παρατηρήστε τι έχουν επιδιώξει μέχρι τώρα:

Πρώτον, επεδίωξαν τον χωρισμό της ελληνικής κοινωνίας κυρίως με φαινομενικά ταξικά κριτήρια, έκαναν αυτούς που είναι δήθεν οι εκφραστές του λαού, του πτωχού, του δίκαιου και τους άλλους που είμαστε δήθεν οι εκφραστές της πλουτοκρατίας, του κεφαλαίου και της διαφθοράς. Προς αυτήν την κατεύθυνση έστησε εξεταστικές επιτροπές με έτοιμο πόρισμα που θα εγχειρίσει στους αδαείς βουλευτές της που συμμετέχουν σε αυτές. Δεύτερον προσπάθησε να εξαθλιώσει την μεσαία αστική τάξη με την υπερφορολόγηση. Κατέδειξε ως πλούσιους όσους έχουν 1.000 έως 2.000 ευρώ το μήνα και τους στοχοποίησε σαν δήθεν φοροφυγάδες, τα χρέη των οποίων πληρώνει η κοινωνία. Αυτό ήταν απαραίτητο διότι η αριστερά επικρατεί σε κοινωνίες που είναι εξαθλιωμένες και θέλουν την εξάρτιση με το κράτος για το επίδομα το συσσίτιο κλπ. Τρίτον προσπάθησε να φτιάξει το δικό της κράτος με διορισμούς ημετέρων. Το σήμα έπρεπε να είναι όσοι είστε μαζί μας θα περνάτε καλά.

Στη συνέχεια τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά καθώς επεδίωξε να αλώσει τα ΜΜΕ και να φτιάξει τους δικούς τους επιχειρηματίες. Να δημιουργήσει την αρένα που θα δίνει αίμα στον λαό και θα φτιάχνει τη δική της νέα μιντιακή και επιχειρηματική διαπλοκή.

Έπρεπε να ελέγξει την δικαιοσύνη και επέλεξε να έχει ένα άξεστο υπουργού που να βρίζει τους δικαστές καθημερινά με την εντολή του πρωθυπουργού και έναν υπουργό δικαιοσύνης που επεμβαίνει καθημερινά στην δικαιοσύνη προσπαθώντας να επιβάλλει μέχρι και την αποφυλάκιση ατόμου που έχει καταδικασθεί πρωτόδικα για τρομοκρατία. Η δικαιοσύνη αντέδρασε και τήρησε στις αποφάσεις το σύνταγμα και τους νόμους και κόντρα μάλιστα σε ανθρώπους που επέλεξαν από θεσμικοί παράγοντες της δικαιοσύνης να καταστούν νομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού. Αυτό δεν άρεσε και έπρεπε οι επιθέσεις να γιγαντωθούν από τα φίλια έντυπα, αλλά και από το σύνολο της κυβέρνησης.

Επομένως το βασικότερο που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι η μάχη με το Σύριζα είναι μάχη για την επιβίωση της δημοκρατίας όχι στη βάση της διακυβέρνησης της πλειοψηφίας, που δεν αμφισβητείται, αλλά της τήρησης του Συντάγματος και των νόμων. Η αντίληψη του Σύριζα για την δημοκρατία εσωκλείεται στην ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter στις 25.11.17 που αναφέρει «Η Δημοκρατία δεν πρέπει να είναι θεσμός που εξισορροπεί συμφέροντα και συνειδήσεις, αλλά εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών…». Για τον πρωθυπουργό λοιπόν δημοκρατία είναι εργαλείο και όχι πολίτευα και τρόπος ζωής και διοίκησης, επιβολής και όχι δίκαιης διακυβέρνησης σύμφωνα με τους νόμους, της θέλησης των πολλών και όχι του σεβασμού των δικαιωμάτων τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας. Αυτό τον εκφράζει και για αυτό δύσκολα θα παραδώσει την εξουσία με ομαλότητα γιατί σε μια ομαλή κατάσταση της κοινωνίας ποτέ μια τέτοια παρέα δεν θα γινόταν κυβέρνηση.

Η θεσμική μας μάχη απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μάχη της δημοκρατίας και του σεβασμού των συνταγματικών δικαιωμάτων. Είναι η μάχη κατά του διχασμού της κοινωνίας και της μετατροπής των αξιακών κριτηρίων της δημοκρατίας μας.

Θάνος Πλεύρης, δικηγόρος ΔΝ, τ. βουλευτής Α Αθηνών, δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και μέλος ΠΕ Νέας Δημοκρατίας