Πρέπει να το παραδεχθούμε, έχουν δίκιο. Για την ακρίβεια, τους πνίγει το δίκιο. Εχουν όλη την καλή διάθεση να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τους αφήνουν τα γνωστά εκδοτικά συγκροτήματα γνωστών συμφερόντων. Να, πάρτε τη μούντζα. Είπε ο υπουργός ότι θα ποινικοποιηθεί; Οχι. Αυτά είναι fake news. Μόνο οι επαγγελματίες οδηγοί που μουντζώνουν θα τιμωρούνται. «Δεν μπορεί να τιμωρείται το ίδιο ένας που γράφει στο facebook με έναν που είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος», πρόσθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης. Τι να έχει άραγε στο μυαλό του;

Και πάλι, η τιμωρία θα γίνεται όχι για εισπρακτικούς, αλλά για «παιδευτικούς» λόγους. Αυτός είναι ο βαθύτερος στόχος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: να μας εκπαιδεύσει. Δεν είναι εύκολο, είμαστε άξεστος, δύσπιστος και αχάριστος λαός. Αλλά ευτυχώς οι κυβερνώντες έχουν ψυχραιμία, κατανόηση και υπομονή.

Να, πάρτε αυτόν τον βουλευτή Μεσσηνίας, τον ταλαντούχο πρώην διαιτητή Πέτρο Κωνσταντινέα, που με εξαιρετική ευγένεια προσπάθησε προχθές στο στούντιο του Αnt1 να απαντήσει στις αήθεις επιθέσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ. Κάποια στιγμή βέβαια τον έπνιξε κι αυτόν το δίκιο και αποκάλεσε τον συνομιλητή του «μπιφτεκά της πολιτικής», έβγαλε μάλιστα από το σακάκι του και κάτι ενοχοποιητικές φωτογραφίες, αλλά ευτυχώς επενέβη πυροσβεστικά ο παρουσιαστής, γνωστός και από παλαιότερες αστραπιαίες αντιδράσεις του όταν είχε δεχθεί επίθεση μια άλλη καλεσμένη του.

Πάρτε ακόμη τον υπουργό Ναυτιλίας, που άκουσε τόσα και τόσα πριν από τρεις μήνες από τους κακόβουλους όταν βυθίστηκε ένα δεξαμενόπλοιο στη Σαλαμίνα. Ποια ήταν η απάντησή του; Να εργαστεί άοκνα και αθόρυβα για την αντιμετώπιση αυτού του «ατυχούς γεγονότος» και χθες να αποστομώσει τους αντιπάλους του παραδίδοντας τις παραλίες πιο καθαρές από πριν –όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί.

Καθαρά παιδευτικός είναι επίσης ο πολιτικός λόγος του υπουργού Αμυνας, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, του συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, όπως και τόσων ακόμη κυβερνητικών στελεχών. Πρόκειται για ανθρώπους αφοσιωμένους στην εξύψωση του πολιτισμικού επιπέδου του λαού, που απλώς μερικές φορές αναγκάζονται να βάλουν στη θέση τους τα λαμόγια, τους πουλημένους και τους διαπλεκόμενους των Paradise Papers. Μαζί με τους δημοσιογράφους που τους στηρίζουν, φυσικά, όπως έκανε χθες στο μπρίφινγκ ένας άλλος τζέντλεμαν της νεότερης γενιάς της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Του τη χώσατε του Μαυρογιαλούρου, αλλά το πήγαινε κι αυτός φιρί φιρί», λέει στους χωρικούς ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία με τις περισσότερες μούντζες στον ελληνικό κινηματογράφο. Από τότε έχει περάσει μισός αιώνας. Και το μόνο που άλλαξε είναι ότι οι Μαυρογιαλούροι της άλλης πλευράς, εκείνοι με το ηθικό πλεονέκτημα, ενοχλούνται από τη μούντζα που οι ίδιοι ενθάρρυναν τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη κι όταν στρεφόταν προς τον ναό της δημοκρατίας. Οπως επίσης ότι, αντίθετα με τον θρυλικό πολιτευτή της ταινίας «Υπάρχει και φιλότιμο», εκείνοι δεν θα μουντζώσουν ποτέ τον εαυτό τους.