Σε πρόσφατη δημόσια εκδήλωση, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των διαβόητων κακοποιών Γιώργου Μιχαλακόπουλου και Κώστα Γεωργουσόπουλου. Πρόκειται για ένα σεσημασμένο δίδυμο εγκληματιών που σκορπά τον τρόμο στο διάβα του. Εχει γίνει η αιτία να απολυθούν τα μεγάλα κεφάλια της Ιντερπόλ που απέτυχαν να το συλλάβουν. Σαν χέλια γλιστράνε από τις διωκτικές Αρχές, διαθέτουν ευρύ εγκληματικό δίκτυο, ενώ πολλά θρυλούνται για τις υπόγειες διασυνδέσεις τους με βαρόνους των καρτέλ. Σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την εγκληματικότητα, η παρουσία των δύο αυτών «κυρίων» αποτέλεσε πρόκληση για όλους εμάς τους νομοταγείς πολίτες. Είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν δίπλα μας κακοποιά στοιχεία τέτοιου διαμετρήματος. Αλλά τι κάνει η Δικαιοσύνη; Τίποτα: με σταυρωμένα χέρια τούς παρακολουθεί να σπέρνουν τον όλεθρο.

Και για να σοβαρευτούμε.

Πρόσφατα επιβλήθηκε στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο και στον Κώστα Γεωργουσόπουλο ποινή φυλάκισης 20 μηνών στον καθένα (με τριετή αναστολή) για χρέη ύψους 1.500.000 του Θεατρικού Μουσείου σε ΙΚΑ, Εφορία και μισθούς.

Πυλώνας μνήμης και πολιτισμού, το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου –Θεατρικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1938 και για περισσότερα από 40 χρόνια έπαιρνε κρατική επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Το 1996 έγινε μη κερδοσκοπικό σωματείο με μέλη του σημαντικούς έλληνες δημιουργούς: σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιούς, σκηνογράφους, θεατρολόγους. Ανάμεσά τους και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με την ιδιότητα της ηθοποιού.

Το ΔΣ του Μουσείου είναι άμισθο κι εκλέγεται κάθε τρία χρόνια. Στο τωρινό μετέχουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κώστας Πολιτόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Νικήτας Τσακίρογλου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιώργος Μονεμβασίτης.

Το Μουσείο στεγάζει έναν ανεκτίμητο θεατρικό θησαυρό. Στην Ακαδημίας 50 όπου στεγάζεται, υπάρχουν πάνω από 60.000 προγράμματα, σπάνιες φωτογραφίες, πολύτιμα χειρόγραφα. Απειρα θεατρικά έργα –πρωτότυπα ή μεταφράσεις. Χιλιάδες μαγνητοφωνημένες και βιντεοσκοπημένες παραστάσεις ελληνικού και διεθνούς δραματολογίου. Τηλεοπτικές εκπομπές, συνεντεύξεις, διαλέξεις και χειρόγραφες παρτιτούρες: εκεί διασώζεται το πλήρες αρχείο του μουσικοσυνθέτη Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Το Θεατρικό Μουσείο σε ταξιδεύει στην αθέατη όψη του θεάτρου: στα καμαρίνια μεγάλων ηθοποιών, όπως Μαρίκα Κοτοπούλη, Ελλη Λαμπέτη, Παξινού με Μινωτή, Χορν, Βεάκη, Λογοθετίδη, Καρέζη, Βουγιουκλάκη. Εκεί βρίσκεται και το καμαρίνι της Μαρίας Κάλλας με το περίφημο κοστούμι του Γιάννη Τσαρούχη για τη «Μήδειά» της στην Επίδαυρο. Κοστούμια, μάσκες, προσωπικά αντικείμενα μεγάλων ηθοποιών. Οι πρωτότυπες μάσκες των Δελφικών Εορτών του 1927 και οι αυθεντικές φιγούρες του Ευγενίου Σπαθάρη και του Μπαρμπα-Μυτούση.

Τη βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου κοσμούν τουλάχιστον 40.000 τόμοι –με αρχαιότερη αυτή της Λειψίας του 1736. Υπάρχει εκτενές αρχείο αποκομμάτων εφημερίδων και περιοδικών από το 1896 και Κέντρο Ερευνας με ελεύθερη είσοδο. Ολα αυτά τα χρόνια, πάνω από 100.000 μαθητές το έχουν επισκεφθεί, ενώ όλες οι πανεπιστημιακές εργασίες –από προπτυχιακές έως διδακτορικές –εκπονούνται με μοναδική πηγή το Θεατρικό Μουσείο.

Σήμερα σβήνει… Παρά τις αγωνιώδεις κι επίμονες προσπάθειες των θεατρανθρώπων που το διοικούν. Σβήνει, χάνεται, λες εξαερώνεται μπρος στα μάτια μας. Και κανένας δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Η εγκατάλειψη οδηγεί τα κοσμήματα του θεατρικού θρόνου στην καταστροφή. Και το κράτος συνειδητός συνεργός σε αυτό το έγκλημα.

Πολλοί θα πουν «εδώ ο κόσμος χάνεται, το Θεατρικό Μουσείο μας μάρανε». Κι όμως, αυτή είναι η εθνική κληρονομιά ενός ολόκληρου λαού: από τα αρχαία θέατρα μέχρι τις σύγχρονες σκηνές, αυτή είναι η εθνική παρακαταθήκη για μας και τα παιδιά μας.

Σαφώς σαφέστατα, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των διαβόητων κακοποιών Γιώργου Μιχαλακόπουλου και Κώστα Γεωργουσόπουλου σε πρόσφατη δημόσια εκδήλωση. Διότι όσο τέτοιοι αιμοσταγείς δολοφόνοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τον τόπο μας.

Ετσι δεν είναι κυρία Κονιόρδου; Που μου είστε και ηθοποιός;