Λένε «βγαίνουμε στις αγορές» σαν να λένε «πάμε στη θάλασσα για μπάνιο»! Βγήκαμε ήδη από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που ήμασταν από την περίοδο Κώστα Καραμανλή και τώρα βιάζεται η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το τελευταίο χαρτί «σας βγάλαμε από τα Μνημόνια»!

Αυτό θα είναι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές. Ο,τι δεν μπόρεσαν οι δεξιοί το μπόρεσαν οι αριστεροί υποκαθιστώντας τη Δεξιά! Se non e vero e ben trovato. Μνημονιακότεροι των μνημονιακών. Τρίτο Μνημόνιο, 100 δισ. παραπάνω, πέρασε στους ξένους το τραπεζικό σύστημα, γνωρίσαμε τα περίφημα capital controls, οι φόροι ξεπέρασαν κάθε φορομπηχτική Δεξιά, η δημόσια περιουσία δεσμεύτηκε για 99 χρόνια κ.λπ.!

Ο Ρέγκλινγκ ως επικεφαλής του ESM –είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας (πάνω από 51% των δανείων) –λέει ότι βγαίνοντας από τα Μνημόνια θα μπούμε σε εποπτεία! Δηλαδή; Αξιολόγηση ανά εξάμηνο της οικονομικής κατάστασης και προσδιορισμός μέτρων όπου χρειαστεί. Σιγά μη μας άφηναν λυτούς!

Οι ευρωπαίοι δανειστές θέλουν περισσότερο κι από μας να βγούμε στις αγορές για να απαλλαγούν από το ελληνικό άγος και για να πουν στην κοινή τους γνώμη «επιτέλους τα καταφέραμε», η δύστροπη Ελλάδα γίνεται μια κανονική χώρα!

Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει και να ξαναπληρώσει. Μόνο που τώρα δεν εχει! Λαθρέμποροι και φοροφυγάδες κάνουν πάρτι! Πέραν των νέων μέτρων σε μισθούς και συντάξεις που θα εφαρμοστούν από το 2019, καθημερινά βγαίνουν κάτι «φασόλια» από υποσημειώσεις νόμων του κ. Κατρούγκαλου, που –αν θυμάστε –έστελνε επιστολές λέγοντας ότι οι συντάξεις δεν μειώνονται!

Ο ΕΝΦΙΑ, που θα καταργούνταν (και που στην Κύπρο καταργήθηκε!), από του χρόνου θα αυξηθεί, ώστε να αντισταθμιστούν οι μειώσεις που θα προκύψουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες. Μονά ζυγά δικά τους.

Αντε λοιπόν, να βγούμε επιτέλους στις αγορές! Θα είναι ένα βήμα. Καλοδεχούμενο. Μόνο που θα ζούμε σε διαρκή και αυστηρή λιτότητα. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, που σημαίνει ότι η χώρα θα πηγαίνει μεν καλύτερα, αλλά οι περισσότεροι πολίτες της θα δεινοπαθούν ως νεόπτωχοι! Πώς συμβαίνει αυτό; Ρωτήστε τους οικονομολόγους του νεοφιλελευθερισμού που διέπρεψαν κι ως υπουργοί των Οικονομικών. Αυτοί ξέρουν!

Ευτυχώς που το καλοκαίρι έχουμε όλο και περισσότερους ξένους τουρίστες (κι όλο λιγότερους Ελληνες!). Κάτι θα αφήσουν στη χώρα.

Από τη δεκαετία του ’70 ακόμα, ο Μάνος Χατζιδάκις προέβλεπε ότι μας προόριζαν για γκαρσόνια της Ευρώπης. Είμαστε σε καλό δρόμο!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός