Τις προάλλες, μια αποστολή της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκε στην Εσθονία. Τα μέλη της συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του εσθονικού Κοινοβουλίου, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους εταιρειών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της κυκλικής οικονομίας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θα ήταν άλλη μια μάλλον αδιάφορη αποστολή ευρωβουλευτών αν δεν σχετιζόταν με μια ακόμη πιθανότητα η Ελλάδα να χάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Εξηγούμαι. Το εξάμηνο που έρχεται –και συγκεκριμένα τον Ιούλιο –η Εσθονία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Ενας από τους συμμετέχοντες στην αποστολή λοιπόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης, έθεσε στα ραντεβού που έγιναν το ζήτημα της τροπολογίας που είχε καταθέσει –και η οποία είχε υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου –σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας μας στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού –που δημιουργείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων για την περίοδο 2021-2030. Σύμφωνα με τον Ανδρουλάκη, «η Ελλάδα, από τη συμμετοχή της στο Ταμείο αυτό, μπορεί να επωφεληθεί από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού του ηλεκτροπαραγωγικού τομέα». Το μήνυμα, όμως, που έστειλαν οι εσθονοί αξιωματούχοι ήταν ότι η χώρα μας δεν θα μπει κανονικά στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού. Γιατί; Αφού το Ευρωκοινοβούλιο τη στηρίζει. Μα, επειδή στο Συμβούλιο «δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν πέτυχε την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο Ταμείο, αλλά με ένα ειδικό καθεστώς». Πώς μεταφράζεται ο όρος «ειδικό καθεστώς»; Σε χασούρα περίπου 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ορισμένες πηγές από τις Βρυξέλλες. Δηλαδή, πιθανότατα, θα πάρουμε γύρω στα 800 εκατ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα θα μπορούσαμε να πάρουμε. Οι γνώστες των διαπραγματεύσεων στην έδρα της ΕΕ εικάζουν ότι αυτό εν μέρει οφείλεται στην πίεση των ανατολικών χωρών, οι οποίες εξασφαλίζουν περισσότερα κονδύλια για τις ίδιες στην περίπτωση ένταξης της Ελλάδας στο Ταμείο με ειδικό καθεστώς. Και εν μέρει –τι πρωτότυπο;! –στον τρόπο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση στο Συμβούλιο. Για να είμαι ειλικρινής, η επί λέξει διατύπωση που χρησιμοποιούν οι παραπάνω πηγές είναι «στον τρόπο που δεν διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση στο Συμβούλιο».

Απάντηση

Ο τίτλος του χθεσινού πρώτου θέματος ήταν «Υπουλο χτύπημα». Κι από κάτω, το δεύτερο θέμα της εφημερίδας «Αυγής» τιτλοφορούνταν «Ο ελεεινός και ο… μαϊντανός». Πρώτο θέμα ήταν φυσικά το τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Λουκά Παπαδήμου. Δεύτερο η πρώτη αντίδραση, μέσω τιτιβίσματος, του Σταύρου Θεοδωράκη στην επίθεση και ένα tweet του ποταμικού βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έγραφε «τη συμπαράσταση μας στον Λουκά Παπαδήμο. Εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι αλλά και αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία». Ο Ψαριανός «Τσίπρας, Παππάς, Καμμένος και λοιποί καπεταναίοι καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο! Μάλιστα. Αυτοί. ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ». Είναι κατανοητό ποιον αποκαλούσαν «ελεεινό» και ποιον «μαϊντανό». Το σχόλιο του κομματικού εντύπου, στην πρώτη του σελίδα, ήταν πως οι δυο παραπάνω τοποθετήσεις αποτελούσαν «θλιβερή παραφωνία στο κλίμα ομόθυμης καταδίκης της δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης». Στις μέσα σελίδες, πάλι, υποστήριζε ότι «ξεπέρασαν κάθε όριο χυδαιότητας οι «ευρωπαίοι δημοκράτες του Ποταμιού»» επιχειρώντας να χρησιμοποιήσουν την επίθεση κατά του Παπαδήμου εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «όπως ήταν φυσικό, τα ακροδεξιά τρολς και οι ψεύτικοι λογαριασμοί στο twitter έπιασαν το νήμα για να επιδοθούν σε ακραίο γκεμπελισμό εις βάρος της κυβέρνησης». Δεν θα μπω στον πειρασμό να επισημάνω ότι το θέμα ήταν η βόμβα κατά της δημοκρατίας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναφέρω, όμως, την απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη σε όλα αυτά (μέσω twitter): «Κι όμως! Ενόχλησε την «Αυγή» η φράση μου: «Εχθροί μας είναι και αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία»! Άμα έχεις τη μύγα…». Αλλά και εκείνη του Γρηγόρη Ψαριανού: «Μιλάνε όλοι, μιλάνε και οι σταλινοφασίστες. Οι ηθικοί αυτουργοί, που οπλίζουν τα βρώμικα χέρια δολοφόνων, η συνωμοσία των πυρήνων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτοί που έχουν εγκαταστήσει στη χώρα με πράξεις, ύβρεις, δηλώσεις και απειλές ένα θερμοκήπιο μίσους».

Στυλ

– Ωραίο στυλ έχεις εσύ, μωρή.

–Εχετε πρόβλημα με το στυλ μου;

–Ναι, έχω. Δεν μου αρέσει καθόλου.

–Αν έχεις πρόβλημα, έλα έξω να το λύσουμε ή σήκω όρθιος και πες το δυνατά στην αίθουσα.

Χθεσινή στιχομυθία μεταξύ του συριζαίου Νίκου Συρμαλένιου και της νεοδημοκράτισσας Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στην Oλομέλεια. Αναμφισβήτητα στο πνεύμα του άρθρου 75 του Κανονισμού της Βουλής, «στις συνεδριάσεις της Boυλής oι βoυλευτές oφείλoυν: α) να εμφανίζoνται και να συμπεριφέρoνται με τρόπo πoυ να ανταπoκρίνεται πρoς τη σoβαρότητα τoυ επιτελoύμενoυ έργoυ».