Σήμερα οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμα αντικοινωνική απεργία. Το μετρό, ο ηλεκτρικός και τα τραμ σταματούν να εργάζονται για 24 ώρες. Ο λόγος; Τα μέσα σταθερής τροχιάς διεκδικούν να μην περάσει στον ΟΑΣΑ η εμπορική εκμετάλλευση των μέσων σταθερής τροχιάς, διότι, αν αυτό συμβεί, κατά τον πρόεδρο των εργαζομένων στο μετρό, «τελικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των μέσων σταθερής τροχιάς».

Σας ενδιαφέρει, άραγε, αν ιδιωτικοποιηθούν τα μέσα σταθερής τροχιάς; Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι οι συγκοινωνίες να λειτουργούν όσο πιο καλά γίνεται. Να εξυπηρετούν τους Αθηναίους και επιπλέον να μην έχουν ζημιές, τις οποίες πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Για να μη λειτουργούν με ζημιές, θα ήταν χρήσιμο να γίνεται ορθολογική κατανομή των θέσεων εργασίας και αξιολόγηση. Και καλό θα ήταν τα πολλά πολιτικά «βύσματα» που βρέθηκαν να εργάζονται στις συγκοινωνίες να νοιάζονται λίγο περισσότερο για τη δημόσια περιουσία. Είναι αδιανόητο, π.χ., διάφοροι μπάχαλοι να σπάνε ανενόχλητοι τα ακυρωτικά μηχανάκια των σταθμών.

Αυτές τις μέρες, όμως, γίνεται ακόμα μια απεργιακή κινητοποίηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Κάνουν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, με αίτημα, μεταξύ άλλων, νέες προσλήψεις και αυξήσεις. Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτονται. Θέλουν κι άλλο προσωπικό (στην κρατική τηλεόραση, όπου ανατίθενται ενημερωτικές και σχολιογραφικές εκπομπές σε εξωτερικούς συνεργάτες) για να λειτουργεί ένα υδροκέφαλο γραφειοκρατικό τέρας που μεροληπτεί ασυστόλως προπαγανδίζοντας τις θέσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (η εικόνα της τηλεοπτικής μετάδοσης του τελευταίου Eurogroup, με τίτλο «Το τέλος της λιτότητας», θα χρησιμεύσει στο μέλλον ως έμβλημα των ψεμάτων τα οποία διακινεί η σημερινή κυβέρνηση).

Περίπου 18 ευρώ τον χρόνο κοστίζει σήμερα σε κάθε έλληνα πολίτη η λειτουργία της ΕΡΤ. Προσωπικώς, τα χαρίζω για να πληρώνονται οι απεργοί –επειδή η αποχή τους από την προπαγανδιστική υπερημερία, η σιωπή τους, προσφέρει καλύτερη υπηρεσία στη χώρα απ’ όσο οι φωνές τους και η παρουσία τους.