Στη Δικαιοσύνη το Plan B

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα για το σχέδιο μετάβασης στη δραχμή, το επονομαζόμενο Plan b που επεξεργαζόταν ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ομάδα οικονομολόγων υπό τον αμερικανό καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Σύμφωνα με μια πηγή μου από τον χώρο της Δικαιοσύνης, χθες έγινε ευρεία σύσκεψη στον Αρειο Πάγο υπό την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη για το θέμα αυτό. Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε το περιεχόμενο των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων, όπως και οι παραδοχές που κάνει με σειρά συνεντεύξεών του τις τελευταίες ώρες ο Γιάνης Βαρουφάκης, και εκτιμήθηκε η σοβαρότητά τους. Εκφράστηκε ο προβληματισμός για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του Βαρουφάκη στο forum με τα hedge funds, και υποστηρίχθηκε η άποψη ότι μια τέτοια αξιολόγηση (περί του ποινικού χαρακτήρα των ενεργειών Βαρουφάκη) μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Αλλά δικαστικές πηγές μετά τη σύσκεψη άφηναν να εννοηθεί πως αναμένεται σήμερα να ανατεθεί σε εισαγγελικό λειτουργό η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση αυτή, η οποία έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Ουσιαστικά τα χέρια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου θα λύσει μηνυτήρια αναφορά που καταθέτει σήμερα το πρωί ομάδα γνωστών δικηγόρων της Αθήνας, η οποία ζητάει την ποινική δίωξη των συνεργατών του Βαρουφάκη για σωρεία παραβάσεων του Ποινικού Κώδικα, και για παράβαση του άρθρου 134 του ΠΚ περί «εσχάτης προδοσίας».

Οι δικηγόροι δεν στρέφονται κατά του ίδιου του πρώην υπουργού των Οικονομικών, διότι όπως μου ανέφερε εις εξ αυτών, κάτι τέτοιο θα εξανάγκαζε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διαβιβάσει αμέσως τον φάκελο στη Βουλή, ώστε να διενεργήσει εκεί, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, την προανακριτική έρευνα.

Εκ του νόμου, πάντως, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα μπορούσε να απαγγείλει η ίδια κατηγορίες κατά του Βαρουφάκη και των συν αυτώ, και να διαβιβάσει τον σχετικό φάκελο στη Βουλή, με βάση τον νόμο «περί ευθύνης υπουργών». Ωστόσο κάτι τέτοιο, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, θα αποτελούσε σοβαρότατη έκπληξη η οποία θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές εξελίξεις, και ως εκ τούτου δεν αναμένεται.

Οπως πληροφορήθηκα από άλλη πηγή μου, η κυβέρνηση έκανε προσπάθεια «να κρατηθεί χαμηλά το θέμα», προφανώς στην κατεύθυνση να μην υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης η οποία θα επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση στη χώρα.

Η ίδια η Δικαιοσύνη όμως φαίνεται πως είχε διαφορετική άποψη, και μεταξύ μας καλώς την είχε…

«Πρώτη φορά» αγριότητες

Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κυβέρνηση, αλλά με κάτι που θυμίζει τις μικροσυμμορίες των Ιταλών που λυμαίνονταν τους δρόμους της Νέας Υόρκης τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο –κάτι σαν το απίθανο «Goodfellas» με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο (τον αγαπημένο μου), τον Τζο Πέσι και τον Ρέι Λιότα.

Ωραία ταινία, αλλά μόνο η ταινία. Αυτά που ζούμε με την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση δεν έχουν την παραμικρή ομορφιά. Αγριότητες είναι. Και του φόβου.

Ο ένας σχεδίαζε ρεσάλτο στο Νομισματοκοπείο και σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη (τον έψαχνα χθες, δεν τον βρήκα. Λες να κρύβεται ακόμη ο Στουρνάρας, σκέφθηκα. Μέχρι που μου τηλεφώνησε το βράδυ, και ησύχασα…).

Ο άλλος σχεδίαζε hacking στα ΑΦΜ όλων των Ελλήνων και άλλα πολλά και διάφορα για να πάμε στη δραχμή. Και ο καμένος συνεταίρος της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης να διατείνεται με έπαρση ότι ο Στρατός είναι εγγυητής της εσωτερικής σταθερότητας της χώρας.

Προσθέστε παρακαλώ στο κάδρο τις επαπειλούμενες συλλήψεις δημοσιογράφων, τις απειλές για κλείσιμο καναλιών και εφημερίδων, και αν αυτό δεν είναι μια σκηνή από τα «προσεχώς» των «Goodfellas» είμαι έτοιμος να περπατήσω γονυπετής ώς το Μέγαρο Μαξίμου να αποθεώσω το αριστερό μου αγόρι που τα έχει καταφέρει τόσο καλά, ώστε να απουσιάζει από αυτό το κάδρο…

Μία ομπρέλα για τη δραχμή

Ευτυχώς όμως για όλους εμάς τους αριστερούς δημοκράτες αντιφασίστες υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει διέξοδος. Υπάρχει φως ανέσπερο. Η τιμημένη Αριστερή Πλατφόρμα, του λαϊκού ηγέτη και φίλου μου Παναγιώτη «είμαι η ορθοδοξία αυτοπροσώπως», έκανε τα πεζοδρόμια να τρίξουν χθες στον Πανελλήνιο –τόσος κόσμος υπήρχε. Ετσι που δεν έγινε καθόλου αισθητή η απουσία μου (με κράτησαν μακριά ειλημμένες υποχρεώσεις που είχα, αλλά ήμουν φυσικά, νοερά μαζί τους). Και ήταν τόσοι μα τόσοι εκεί –με καύσωνα σαράντα βαθμούς. Συγκινούμαι και μόνο που το σκέφτομαι. Αλλά κωλώνουν οι αγωνιστές; Δεν κωλώνουν, έχω να πω!

Από όλους αυτούς, που λίγο-πολύ ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι έδωσαν το «παρών», θα ξεχωρίσω την παρουσία του επικεφαλής του κόμματος επιστροφή στη δραχμή Θεόδωρου Κατσανέβα (χαίρε Θεόδωρε). Διότι όπως και να το κάνεις, όπως και να το δεις παιδί μου, όλοι οι καλοί χωράνε κάτω από την ομπρέλα της Αριστερής Πλατφόρμας.

Το αντάρτικο και η απώλεια

Και ο Παναγιώτης, αχ ο Παναγιώτης, τι μου θύμισε βλέποντάς τον, συνεπαρμένος από το πλήθος και το πάθος που κυριαρχούσε στο κλειστό του Πανελληνίου να διακηρύσσει ότι δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα!

Ιδιος με τον αντάρτη του ΕΛΑΣ με το όπλο στο χέρι που απαθανάτισε ο Σπύρος Μελετζής, σε μια από τις χαρακτηριστικότερες σκηνές του αντάρτικου.

Στην εκδήλωση μίλησαν και κάτι καλεσμένοι made in Latin America, όπως ο σύντροφος πρόεδρος των αριστερών οικονομολόγων της Αργεντινής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Αϊρες Κλαούδιο Κατζ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών της Βενεζουέλας Φρανσίσκο Μιράντα, ο πρόεδρος της αριστερής Νεολαίας Juntos της Βραζιλίας. Είχαμε όμως και απώλειες. Ο πρόεδρος του εαυτού του Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών και γνωστός τηλεμαϊντανός, δεν κατόρθωσε να… χαιρετίσει τη μεγαλιώδη συγκέντρωση διότι είχε κάτι άλλες δουλειές να κάνει. Υπενθυμίζω, για το εύρος της απώλειας, το «παλμαρέ» του Κασιμάτη, το οποίο περιλαμβάνει μερικούς τίτλους ακόμη, όπως ότι ήταν καλεσμένος της Επιτροπής για το χρέος που δημιούργησε η αγαπημένη Πρόεδρος Ζωή, και ότι το πάλαι μάρτυρας κατηγορίας στο Ειδικό Δικαστήριο κατά του αειμνήστου Ανδρέα (υποκλίνομαι ήδη), ο οποίος τον είχε ένα φεγγάρι σύμβουλο. Περί αυτού ομιλούμε…

Τιμής ένεκεν

Κλείνω με κάτι συναφές με την εκδήλωση, το οποίο μπορεί κανείς να σιγοψιθυρίσει τιμής ένεκεν:

«Εμπρός της γης οι κολασμένοι της πείνας σκλάβοι εμπρός εμπρός. Το δίκιο από τον κρατήρα βγαίνει σαν βροντή σαν κεραυνός. Φτάνουν πια της σκλαβιάς τα χρόνια όλοι εμείς οι ταπεινοί της γης που ζούσαμε στην καταφρόνια θα γίνουμε το παν εμείς. Στον αγώνα ενωμένοι κι ας μη λείψει κανείς. Ω! Νάτη, μας προσμένει στον κόσμο η Διεθνής»

Ω, ναι, είναι ο Υμνος της Γ’ Διεθνούς, σε στίχους Κώστα Βάρναλη. Τραγουδιέται με ψηλά το δεξί χέρι, και τη γροθιά σφιγμένη. Στο YouTube υπάρχει και ο ρυθμός.

Ευχαριστώ.