Ομολογώ ότι μερικές φορές δυσκολεύομαι να καταλάβω όσους ασχολούνται με την ελληνική πολιτική.

Και θα εξηγήσω γιατί.

Στις 25 Ιανουαρίου, ο λαός απεφάνθη ελεύθερα και ανεμπόδιστα ότι υπάρχει ένας «άλλος δρόμος», καλύτερος και ευκολότερος. Σωστό; Σωστό.

Κατόπιν αυτού ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας σε δύο κόμματα που υπόσχονταν αυτόν τον «άλλον δρόμο». Σωστό; Σωστό κι αυτό.

Και τώρα, δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν από τους νέους κυβερνήτες να ανακοινώσουν ότι τελικά δεν υπάρχει «άλλος δρόμος» για να βαδίσουν και αυτοί (λίγο – πολύ) τον δρόμο των προηγουμένων.

Τους ζητούν δηλαδή να αποποιηθούν τον εαυτό για τον οποίο τους ψήφισε ο ελληνικός λαός και να ανασύρουν έναν άλλο μετεκλογικό εαυτό που θα αρέσει περισσότερο στην Ευρώπη.

Ομολογώ ότι το αίτημα με ξεπερνάει. Με ποια λογική περιμένουν από μια παράταξη να κάνει τέτοια κωλοτούμπα;

Προφανώς η κυβέρνηση δεν το αποδέχεται και καλά κάνει. Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, δεν αποδέχονται ότι υπάρχει «άλλος δρόμος», καλά κάνουν κι αυτοί.

Συνεπώς η σύγκρουση είναι το πιο λογικό σενάριο.

Ούτως Ή άλλως, η συγκεκριμένη αντιπαράθεση δεν έχει περιθώρια συμβιβασμών. Είτε υπάρχει «άλλος δρόμος», είτε δεν υπάρχει. Είτε έχει δίκιο η Ελλάδα, είτε έχει δίκιο η Ευρώπη.

Και γι’ αυτό η σύγκρουση αποκτά ευρύτερη σημασία από μια χώρα και μια κυβέρνηση.

Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη συνεισφορά του έλληνα ψηφοφόρου. Είναι ο πρώτος ψηφοφόρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο που πείστηκε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά και καλύτερα. Που άφοβα πήρε το ρίσκο.

Τώρα απομένει να το προσπαθήσει η κυβέρνησή του. Αλλά όλο και μέχρι τέλους.

Επειδή αυτή είναι η σαφής λαϊκή εντολή και επειδή μόνο έτσι θα δοκιμαστούν οι διαβεβαιώσεις, οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις δεκαετιών.

Ολες και μέχρι τέλους.

Η δημοκρατία, βλέπετε, δεν είναι άσκηση ακροβασίας, ούτε ρυθμικής γυμναστικής, ώστε άλλα να λες πριν από τις εκλογές και άλλα μετά.

Και ως εκ τούτου έφθασε η στιγμή να μάθουμε αν ο πολυδιαφημισμένος «άλλος δρόμος» υπάρχει και πού ακριβώς οδηγεί.

Ο κιμάς θα κοπεί παρουσία του πελάτη.

Στην προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση έχει την ευρεία υποστήριξη του ελληνικού λαού –ο οποίος σε ποσοστό 59% πίστευε ήδη προεκλογικά ότι αν η ελληνική κυβέρνηση συγκρουστεί με τους άλλους, τότε θα υποχωρήσουν οι άλλοι.

Εχει βεβαίως και την υποστήριξη του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «βάζω πλάτη για να μην αποτύχει η κυβέρνηση».

Αλλά δυστυχώς στη ζωή δεν μπορείς να τα έχεις όλα με το μέρος σου!