Νωρίς το πρωί της 11ης Μαρτίου του 2002 ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα σχολείο/οικοτροφείο θηλέων στη Μέκκα. Συνολικά 15 έφηβες 12-17 χρόνων κάηκαν ζωντανές. Διότι η θρησκευτική αστυνομία δεν άφηνε πυροσβέστες να μπουν όσο οι μαθήτριες δεν είχαν καλυφθεί με την αμπάγια, το ολόσωμο μαύρο ένδυμα.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2014, η Αμνα, μια 19χρονη φοιτήτρια Ιατρικής στο πανεπιστήμιο θηλέων του Βασιλιά Σαούντ, στο Ριάντ, ένιωσε έντονο πόνο στο αριστερό της χέρι. Είχε καρδιακά προβλήματα από παιδί. Αμέσως λοιπόν ειδοποίησε τον αδελφό της ο οποίος ειδοποίησε με τη σειρά του τα επείγοντα του νοσοκομείου Βασιλιάς Φαϊζάλ. Αλλά οι υπεύθυνοι του πανεπιστημίου σταμάτησαν το ασθενοφόρο στην είσοδο, διότι οι νοσηλευτές ήταν άνδρες. Και η Αμνα πέθανε.

Την 1η Δεκεμβρίου του 2014, δύο σαουδαράβισσες ακτιβίστριες, η Λουζέν αλ Χατλούλ και η Μαΐσα Αλαμουντί, συνελήφθησαν στα σύνορα καθώς επεχείρησαν να εισέλθουν στη Σαουδική Αραβία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οδηγώντας –οι ίδιες. Λίγο πριν κλείσει ο χρόνος, παραπέμφθηκαν αμφότερες σε ειδικό αντιτρομοκρατικό δικαστήριο.

Μόλις πρόσφατα μια βιρμανή πολίτις, η Λέιλα Μπεντ Αμπντέλ Μουταλίμπ Μπασίμ, η οποία είχε κριθεί ένοχη από τη σαουδαραβική δικαιοσύνη για τον βασανισμό και τη δολοφονία της επτάχρονης προγονής της αποκεφαλίστηκε δημόσια με σπαθί σε πλατεία της Μέκκας. Η σκηνή έκανε τον γύρο του κόσμου χάρη σε βίντεο που τράβηξε και ανέβασε στο Ιντερνετ αυτόπτης μάρτυρας –ο οποίος κατόπιν συνελήφθη.

Στη Σαουδική Αραβία, οι φοιτητές είναι μοιρασμένοι, μισοί άνδρες, μισές γυναίκες. Στην αγορά εργασίας, πάλι, γυναίκες είναι 15 στους 100. Οι Σαουδαράβισσες δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν, χρειάζονται άνδρα κηδεμόνα για να εργασθούν, να ταξιδέψουν, ακόμα και για να τις ακροασθεί γιατρός. Και για να μην πολυλογούμε, σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, το βασίλειο κατατάσσεται 130ό σε σύνολο 142 κρατών.

Υπάρχει η ρεαλπολιτίκ. Αυτή που επιβάλλει στον Μπαράκ Ομπάμα ή στον Φρανσουά Ολάντ ή σε όποιον άλλον ηγέτη δημοκρατικής χώρας να αποχαιρετά ως «ειλικρινή φίλο» ή κάτι ανάλογο τον αποθανόντα μονάρχη ενός κράτους με ειδικό πετρελαϊκό βάρος, σύμμαχο στον πόλεμο εναντίον του ISIS. Υπάρχει και η απλή, ξεκάθαρη χοντράδα. Αυτή που έκανε την Κριστίν Λαγκάρντ να χαιρετίσει στο πρόσωπο του βασιλιά Αμπντάλα «έναν σπουδαίο υπερασπιστή των γυναικών».