Το φθινόπωρο του 2013 μια γιγαντοαφίσα εμφανίστηκε στους δρόμους της πόλης Χάρισον στο Αρκανσο των ΗΠΑ. Με μεγάλα μαύρα γράμματα σε κίτρινο φόντο έγραφε το σύνθημα των λευκών εθνικιστών: «Ο αντιρατσισμός είναι η κωδική ονομασία όσων τάσσονται εναντίον των λευκών».

Η αφίσα έστρεψε τα φώτα σε αυτή την πόλη που είναι χτισμένη στο οροπέδιο του Οζαρκ –εκεί όπου παλαιότερα κατοικούσαν οι ινδιάνικες φυλές των Σιου και των Σόνι –και στη μακρά ρατσιστική της ιστορία. Ουδείς όμως ανέλαβε την ευθύνη για την αφίσα. Η ομάδα του δήμου που είναι υπεύθυνη για τις αρμονικές σχέσεις σε φυλετικά θέματα και η οποία δουλεύει εδώ και 12 χρόνια για να βελτιωθεί η κατάσταση απάντησε αναρτώντας δικές της αφίσες: «Αγάπα τον γείτονά σου».

Τον Μάρτιο του 2014 εμφανίστηκαν και άλλες ρατσιστικές γιγαντοαφίσες στους δρόμους του Χάρισον. Εγραφαν: «Ομορφη πόλη, όμορφοι άνθρωποι, καμιά λάθος έξοδος, καμιά κακή γειτονιά». Εμειναν σε περίοπτη θέση ώσπου αντικαταστάθηκαν από διαφημιστικά για αλυσίδες ταχυφαγείων. Η ομάδα του δήμου πανηγύρισε, ελπίζοντας ότι ο πόλεμος της αφίσας στο Χάρισον είχε τελειώσει, «επειδή υπάρχουν τόσο ωραία πράγματα και καλοί άνθρωποι εδώ που αξίζει να προβάλουμε» δήλωσε ένα από τα μέλη της.

Ομως την περασμένη Δευτέρα μια νέα αφίσα υπέρ της ανωτερότητας των λευκών αναρτήθηκε σε διάφορα σημεία, «πιο κεντρικά και περίοπτα αυτή τη φορά» όπως τονίζει ο Τόμας Ρομπ, ηγέτης του Κόμματος των Ιπποτών, μιας από τις παλαιότερες οργανώσεις της Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ) στη χώρα. Η καινούργια αφίσα γράφει: «Δεν είναι ρατσιστικό να είσαι αφοσιωμένος στους ανθρώπους σου». Και από κάτω ακολουθεί η διεύθυνση μιας ιστοσελίδας που συνδέεται με το ραδιόφωνο της ΚΚΚ.

Το Χάρισον ζει εδώ και έναν αιώνα ρατσιστική βία. Το 1909 οι κάτοικοι έδιωξαν κακήν κακώς από την πόλη τούς μαύρους που παλαιότερα εργάζονταν στην κατασκευή του σιδηροδρόμου και όταν ολοκληρώθηκε έμειναν άνεργοι. Επίσημη δικαιολογία, ότι έτσι ήθελαν να περιορίσουν την εγκληματικότητα. Οι Ιππότες της Κου Κλουξ Κλαν άνοιξαν εδώ τα κεντρικά τους γραφεία και από το Χάρισον συντονίζουν τις δράσεις τους σε όλες τις ΗΠΑ ισχυριζόμενοι ότι ακολουθούν τις αμερικανικές αξίες και τη χριστιανική ηθική. Σε στενή συνεργασία με τις νεοναζιστικές οργανώσεις σε διάφορες πολιτείες, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 150 παραρτήματα της ΚΚΚ σε όλη την Αμερική.

Ο ρατσισμός, ο φασισμός και ο νεοναζισμός δεν είναι καινούργια φαινόμενα. Τα θρέφουν η ανοχή, η διάθεσή μας να μη βλέπουμε τη θλιβερή πραγματικότητα, η εξαθλίωση σε συνδυασμό με την έλλειψη πραγματικής κατανόησης των αιτίων, η δαιμονοποίηση. Οι φασίστες είναι στην πόλη. Οι φασίστες είναι στο Χάρισον. Αλλά όχι μόνο εκεί.