Εξ όσων γνωρίζω, στη δημοκρατία κυβερνάει όποιος διαθέτει την πλειοψηφία σε μια Βουλή που έχει αναδειχθεί από ελεύθερες εκλογές.

Αλλος τρόπος προσδιορισμού της πλειοψηφίας δεν υπάρχει. Ούτε τα καφενεία ρωτάμε ούτε τις κάλπες άλλων εκλογών, ούτε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Και όσο υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό αδιέξοδο ώστε να αναζητεί «δημοκρατική διέξοδο» ο Δραγασάκης.

Εξ όσων γνωρίζω, το Σύνταγμα της δημοκρατίας μας προβλέπει μόνο δύο λόγους ανατροπής μιας νόμιμης κυβέρνησης. Είτε αν χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή είτε αν προκηρυχθούν εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αλλος τρόπος δημοκρατικής ανατροπής της κυβέρνησης δεν υπάρχει.

Ως εκ τούτου κάθε απόπειρα ανατροπής με λαϊκή εξέγερση ή με στρατιωτικό πραξικόπημα ή με οιονδήποτε άλλον τρόπο αποτελεί ευθέως κατάλυση της δημοκρατίας.

Κατόπιν όλων αυτών αναρωτιέμαι τι συζητάμε και αν υπάρχει πραγματικό αντικείμενο συζήτησης.

Οποιος θέλει να ρίξει την κυβέρνηση είτε πρέπει να βρει 151 βουλευτές που θα ψηφίσουν μια πρόταση δυσπιστίας είτε πρέπει να βρει 121 βουλευτές για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή. Ιδού η Ρόδος…

Τι μπορεί, λοιπόν, να πει ο Σαμαράς στον Τσίπρα αν κάνει το χατίρι της Ντόρας και σηκώσει το τηλέφωνο; Να τον ρωτήσει πότε πρέπει να παραιτηθεί; Ή μήπως να διερευνήσει ποια Κυριακή προτιμάει για τις εκλογές;

Διότι, αν καταλαβαίνω καλά (και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα λόγια τους…), ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε που συζητάει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θέλει μόνο εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το περασμένο Σάββατο απολύτως σαφής: το βασικό ζητούμενο για το κόμμα του είναι να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εχει ποντάρει εκεί όλα τα λεφτά του και δεν βλέπω τι περιθώρια συζήτησης υπάρχουν.

Είναι άλλωστε μια τυπική στρατηγική κόμματος της αντιπολίτευσης για να προκαλέσει εκλογές μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο πρώτος που την επιλέγει. Ο Παπανδρέου είχε κάνει τα ίδια το 2009.

Η διαφορά είναι ότι το 2009 ο Παπανδρέου διέθετε (μαζί με το ΚΚΕ) περισσότερους από 120 βουλευτές, άρα είχε την απόλυτη ευχέρεια να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 71 βουλευτές και χρειάζεται άλλους 50 για να επιβάλει τις εκλογές. Δεν είναι καθόλου απλό, ούτε εύκολο, αλλά υποθέτω θα προσπαθήσει να τους βρει.

Τον Φεβρουάριο, λοιπόν, θα μετρηθούν. Και τότε θα δούμε αν θα πάμε σε εκλογές.

Διότι, ως γνωστόν, ο πρώτος κανόνας της πολιτικής είναι να ξέρεις να μετράς. Ολα τα άλλα είναι κουβέντα να γίνεται!..