Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί έχουν εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση στις παγκόσμιες επενδύσεις, ειδικά σε υποδομές. Στελέχη όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να πιστεύουν ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις ήταν χαμηλότερες από ό,τι έπρεπε για πολλά χρόνια. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η έλλειψη επενδύσεων συνολικά αλλά το γεγονός ότι δυσανάλογα μεγάλος αριθμός αυτών προέρχεται από την Κίνα.

Το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες επενδύσεις αυξήθηκε από 4,3% το 1995 σε περίπου 25,8% το 2014. Αντίθετα, το μερίδιο των ΗΠΑ, ενώ έφτασε το 36% το 1985 –το υψηλότερο που έχει καταγραφεί -, τώρα έχει πέσει κάτω από το 18%. Πιο δραματική ήταν η μείωση του μεριδίου της Ιαπωνίας στις παγκόσμιες επενδύσεις που από 22% το 1933 έπεσε το 2013 σε μόλις 5,7%.

Η Κίνα κυριαρχεί στις παγκόσμιες επενδύσεις επειδή αποταμιεύει και επενδύει σχεδόν το μισό ΑΕΠ της που ανέρχεται σε περίπου 10,5 τρισ. δολάρια. Ομως αυτό αναμένεται να αλλάξει σημαντικά μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια καθώς η χώρα έχει ήδη νέες υποδομές, υπερβάλλουσα βιομηχανική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς και προσπαθεί να στρέψει την οικονομική δραστηριότητα στις υπηρεσίες. Επίσης η γήρανση του πληθυσμού της θα μειώσει μακροπρόθεσμα τη ζήτηση για επενδύσεις.

Μόνο μια ανάκαμψη των επενδύσεων των ΗΠΑ σε υποδομές μπορεί να δημιουργήσει μια διατηρήσιμη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Οι ΗΠΑ έχουν το απαραίτητο μέγεθος για να απορροφήσουν τα πλεονάσματα της Κίνας. Το πρώτο σύστημα Bretton Woods στηρίχθηκε από ευρωπαϊκά κεφάλαια και το Bretton Woods 2 από ασιατικά κεφάλαια, με τις ΗΠΑ να παρέχουν και στις δύο περιπτώσεις τα ελλείμματα. Δεν υπάρχει λόγος το Bretton Woods 3 να μην έχει παρόμοιες ανισότητες. Εάν αποτύχουμε, θα υπάρξει μακρά περίοδος χαμηλής ανάπτυξης όπου το φθηνό κεφάλαιο θα πιέζει τις αποδόσεις και θα δημιουργεί φούσκες. Δεν θα θέλαμε να υπάρξουν τέτοιου είδους ανισότητες.

Ο Σανζίβ Σανιάλ είναι στέλεχος χάραξης στρατηγικής για την Deutsche Bank και young leader του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.