Είναι μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει απλώς «δράση». Αλλά στην ουσία είναι ένα ολόκληρο δόγμα, τόσο του ινδουισμού όσο και του βουδισμού, που θέλει κάθε πράξη του ανθρώπου να είναι αποτέλεσμα αιτίας του παρελθόντος –και συγχρόνως αιτία πράξεων που έπονται, σε αυτή ή στις επόμενες ζωές. Στη Δύση άρχισε να γίνεται δημοφιλής ως έννοια τη δεκαετία του ’60, όταν οι χίπις αγάπησαν την Ινδία. Βγαλμένη από το θρησκευτικό πλαίσιο, έφτασε να συμβολίζει τη ζωή ως κύκλο όπου οι καλές πράξεις ανταμείβονται και οι κακές τιμωρούνται. Σαφές χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει πάντως, το αποδεικνύει και το (μακάβριο) ανέκδοτο: «Αγαπητά παγόβουνα, λυπάμαι που ακούω για την κλιματική αλλαγή. Σκατόπραμα το κάρμα. Δικός σας, Τιτανικός».

Ο Σάτια Ναντέλα είναι Ινδός. Γεννήθηκε το 1967 στο Χαϊντεραμπάντ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μανγκαλόρε, κατόπιν πήρε ένα μάστερ στην Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και ένα δεύτερο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Παράλληλα με αυτό το τελευταίο έπιασε δουλειά στη Microsoft, το 1992. Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο, ανέλαβε διευθυντής της εταιρείας, ο τρίτος κατά σειρά μετά τον Μπιλ Γκέιτς και τον Στιβ Μπάλμερ. Από το βιογραφικό του φαίνεται ωραίος τύπος. Θεωρεί την ποίηση «τον ωραιότερο κώδικα στον κόσμο», επιχαίρει για τη βιομηχανία της τεχνολογίας επειδή «δεν σέβεται την παράδοση, μόνο την καινοτομία», βλέπει την τεχνολογία ως κάτι μαγικό που μπορεί και κάνει τον κόσμο καλύτερο, δηλώνει διαρκώς διψασμένος για γνώση, λέει πως τίποτα δεν τον εμπνέει περισσότερο από το να βλέπει γύρω του ανθρώπους να αριστεύουν.

Οταν λοιπόν ρωτήθηκε πρόσφατα τι συμβουλεύει τις γυναίκες εργαζόμενες που πιστεύουν ότι δικαιούνται αύξηση αλλά διστάζουν να τη ζητήσουν, κανείς δεν περίμενε πως η συμβουλή του θα ήταν να μη ζητάνε αύξηση και να έχουν εμπιστοσύνη «στο σύστημα» πως θα τις ανταμείψει -αφού το να μη ζητάς αύξηση «είναι καλό κάρμα». Οχι όταν οι γυναίκες στις ΗΠΑ εξακολουθούν να εισπράττουν, με τα ίδια προσόντα και για την ίδια δουλειά, ένα 77% της αμοιβής των ανδρών και η βιομηχανία της τεχνολογίας εξακολουθεί να ανδροκρατείται κατά 70%. Εκ των υστέρων, ο Ναντέλα απολογήθηκε επανειλημμένα. Ακόμα καλύτερα, πάντως, θα ήταν να έδινε αυτοβούλως αύξηση σε όλες τις γυναίκες που εργάζονται γι’ αυτόν χωρίς να το ζητήσουν. Για το δικό του το καλό. Διότι «σκατόπραμα το κάρμα».