Το τέλος της Αγανάκτησης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2014 08:00 |

Η χθεσινή ημέρα είχε δύο εκπλήξεις από την πλευρά των αυτοδιοικητικών του ΣΥΡΙΖΑ. Μία καλή και μία κακή.
Ας αρχίσουμε από την καλή. Η υποψήφια περιφερειάρχης Ρένα Δούρου παραιτήθηκε από τη βουλευτική έδρα της, εμμέσως αποδεχόμενη ότι η υποψηφιότητά της απαιτεί μόνιμη και σταθερή παρουσία στον στίβο της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο αν νικήσει την εκλογική αναμέτρηση αλλά, πολύ περισσότερο, αν τη χάσει. Η κυρία Δούρου δηλώνει έτσι ότι δεν είναι ευκαιριακή κι ότι, έστω κι αν δεν έχει πολύ γκλάμορ η δουλειά, δεσμεύεται να ασχολείται τουλάχιστον για μία τετραετία με σκουπίδια, δημόσιες υποδομές, δρόμους, αποτεφρωτήρια, αντικρουόμενα τοπικά συμφέροντα... Εκανε έτσι ένα βήμα πέρα από τα συνθήματα: αποδέχθηκε τον ρόλο της, τη δημιουργική πτυχή της πολιτικής, και υποσχέθηκε να την υπηρετήσει.
Ας πάμε τώρα και στην κακή έκπληξη. Χθες, η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, πλαισιωμένη από κομματικούς, βουλευτές και στελέχη δημοτικών κινήσεων από άλλους δήμους, κατέλαβε τον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο της Αθήνας. Ο λόγος; Τα αιτήματα των σχολικών φυλάκων, που έχουν χάσει τη δουλειά τους, θύματα της μείωσης του Δημοσίου. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, σπεύδει να υιοθετήσει τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων σχολικών φυλάκων, την ίδια στιγμή που τα έχει αναγνωρίσει ως δίκαια και η δημοτική Αρχή, η οποία, με απόφαση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, έχει παρασταθεί δικαστικά υπέρ των συμφερόντων τους (και των δημοτικών αστυνομικών). Η χθεσινή κατάληψή τους, μάλιστα, είχε και μια πρωτοτυπία: στον χώρο δεν υπήρχε ούτε ένας σχολικός φύλακας. Αντίθετα, κάποια στιγμή, έσπευσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Καμμένου (λησμονώ τον τίτλο του), Βασίλης Καπερνάρος. Οπου γάμος και χαρά...
Η κατάληψη, τελικά, έληξε άδοξα χθες το βράδυ. Είχαν πάει τρεις κι ο κούκκος. Μακάρι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης, οι συνεργάτες του, ίσως και η ηγεσία του κόμματός του να αντιλήφθηκαν ότι η εποχή των κραυγών και της αγανάκτησης έχει περάσει. Οτι δεν προηγείται τυχαία ο Γιώργος Καμίνης στις δημοσκοπήσεις, κι ας ηγήθηκε του Δήμου Αθηναίων στην πιο κακή περίοδο στην Ιστορία της πρωτεύουσας μετά την Κατοχή.
Πλάκα πλάκα, ο Καμίνης όντως έδειξε ότι η πιο ουσιαστική πολιτική στάση είναι η μέθοδος και η σοβαρότητα για τα προβλήματα. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης βρίσκεται μπροστά σε δύο δρόμους. Ο ένας, ο δρόμος της Αγανάκτησης (αλλά και της Απελπισίας), οδηγεί σε έμφαση στον ακτιβισμό και στη διαμαρτυρία, στην καταγγελία και στην κομματική αργκό. Ο άλλος, ο ουσιαστικός, περνάει υποχρεωτικά από τη διαχείριση των προβλημάτων - των σκουπιδιών, των πόρων, της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Οι πολίτες, πάντως, βαρέθηκαν την γκρίνια. Θέλουν (και επιβραβεύουν) πολιτικές προτάσεις. Να αναμένουμε;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
1
Μπάμπης, Καλαμάτα
19/03/2014 22:37
Αναγγέλοντας την παραίτησή της η κ Δούρου απο το βουλευτικό αξίωμα, δήλωσε πως η πράξη της αυτή είναι “αποτέλεσμα συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας”. Έλα όμως που εγώ θυμάμαι στην πρωϊνή εκπομπή του Σκάϊ όταν την ρώτησαν γιατί δεν παραιτείται είχε πει ότι αυτή, που έτσι κι αλλιώς το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσής της το έδινε σε αγαθοεργίες (όποιος θέλει το πιστεύει αυτό) αν παραιτηθεί απο βουλευτής πώς θα ζεί; Επάγγελμα δηλαδή το βουλευτιλίκι; Ήταν στην ίδια εκπομπή που είχε δηλώσει το μνημειώδες “αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ενας μνημονιακός και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός”.