ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΑ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΟ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2011 08:00 |
ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΑ Κέντρο απόκεντρο

Με μια σύντομη αναδρομή στη σύγχρονη ιστορία μας ο Μαρκ Μαζάουερ τοποθετεί την Ελλάδα στο κέντρο του κόσμου. Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 1η Ιουλίου στα «ΝΕΑ» λέει ότι στις μέρες μας η ευφορία των μανδαρίνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει υποχωρήσει και η Ελλάδα, με την πρόσφατη κρίση της, μεταφέρει το μήνυμα «Ποιο είναι το μέλλον;».
Κατά τον ιστορικό, το ίδιο έκανε η Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα με τη δημιουργία του ελληνικού έθνους-κράτους, το ίδιο και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με την κατάρρευση των μεγάλων αυτοκρατοριών, το ίδιο και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο ελληνικός Εμφύλιος βοήθησε στην ψήφιση του Δόγματος Τρούμαν.
Ας αφήσουμε κατά μέρος την ικανοποίηση που μπορεί να αισθάνεται ο οποιοσδήποτε όταν αισθάνεται ουραγός, κάτι σαν μαύρο πρόβατο, και κάποιος σοβαρός ιστορικός τον αναδεικνύει σε πρωταγωνιστή. Ας αφήσουμε κατά μέρος και την ιδιότυπη λογική της επιχειρηματολογίας: είναι λίγο ώς πολύ σαν κάποιος φιλόσοφος να εξηγεί στον άρρωστο γέροντα πως είναι πρωτοπόρος μιας και αυτός δείχνει σε όλους τους υπόλοιπους τον δρόμο. Εφτασε πρώτος εκεί όπου οι άλλοι, κατ' ανάγκη, θα ακολουθήσουν.
Και ας δούμε τι σημαίνει για μας τους Ελληνες ο κεντρικός ρόλος που κατά τον Μαζάουερ έχουμε κατά καιρούς αναλάβει να παίξουμε. Ακόμη κι αν προσπεράσουμε το υβριδικό κράτος που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε ούτε τη Μικρασιατική Καταστροφή, ούτε τον Εμφύλιο ο οποίος, μπορεί να άνοιξε τον δρόμο για το Δόγμα Τρούμαν, την Ελλάδα όμως τη γέμισε ανθρώπινα ερείπια τα οποία, για να ξανασταθούν στα πόδια τους, χρειάστηκαν μερικές δεκαετίες.
Οσο για τη σημερινή κρίση είμαι μάλλον βέβαιος ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αυτής της χώρας θα προτιμούσαν να μη βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή για το μέλλον». Θα προτιμούσαν την ηρεμία των παρασκηνίων όπου οι κομπάρσοι μαζεύονται περιμένοντας να περάσει η δραματική μπόρα των πρωταγωνιστών, για να κάνουν το απόκεντρο πέρασμά τους πριν επιστρέψουν σπίτι τους ξέροντας ότι, με τη συμμετοχή τους στην παράσταση, έβγαλαν τη δόση του στεγαστικού τους.
Είναι θέμα οπτικής γωνίας θα μου πείτε. Και οι μεγάλες στιγμές της Ιστορίας πάντα, λίγο ώς πολύ, κατ' αυτόν τον τρόπο γράφονταν. Το εργαστήριο της ζωής δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση και σπανίως ενέπνεε αισιοδοξία. Σε αντίθεση με το εργαστήριο του ιστορικού ο οποίος, διακρίνοντας την προοπτική, με γνώμονα τις γενικές γραμμές αισιοδοξεί πως, ότι κι αν γίνει, η αφήγηση θα προχωρήσει ένα βήμα μπρος. Μιας και όπως η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, έτσι και η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω.
Είναι και θέμα φιλελληνισμού. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον φιλελληνισμό του Μαρκ Μαζάουερ. Ομως, όπως στο Μεσολόγγι άλλα έβλεπε ο λόρδος Βύρων και άλλα οι πολιορκημένοι Μεσολογγίτες, έτσι και τώρα εκείνος βλέπει ένα κέντρο εκεί που εμείς αισθανόμαστε απόκεντρο.

7
Βασίλης
05/07/2011 00:12
Δεν κατενόησα τί σημαίνει "υβριδικό κράτος".
Α. Βαλαβάνος
04/07/2011 21:13
Γράφε κε Θεοφωρόπουλε για όσους καταλαβαίνιυν ακόμα και άσε τους αλλους να χορεύουν στις πλατείες.... αφου δεν μπορουν να πανε πια στα μπουζούκια!!
Παράσχος
04/07/2011 19:44
Το ότι μισείς τους έλληνες δεν υπάρχει αμφιβολία. Αγαπάς τα ανδρείκελα της προοδευτικής ευρώπης, τα σταγονίδια της χιτλερικής γερμανίας και τις παραφυάδες τους στη β. ευρώπη. Είσαι χωρίς αισθήματα σαν αυτούς που θαυμάζεις. Μάλλον θα ένοιωθες ευτυχής αν ακόμα η Ελλάδα βρισκόταν υπό την μπότα του γερμανού ¨η τα χαρέμια του τούρκου. Δεν μπορείς να συγχωρήσεις στους έλληνες (που ατίμασαν, που λεηλάτησαν το βιό τους, που τους εξαθλίωσαν οι γερμαναράδες, κλέβοντας τον πλούτο της χώρας τους) την άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου, την καλιτέρευση της ζωής τους, τη δυνατότητά τους να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Ένας λαός ρημαγμένος απο τη χιτλερική Γερμανία, ξενητεύτηκε, θαλασσοπνίγηκε, στερήθηκε, πάλεψε και έφερε την πρόοδο που μισείς εσύ και οι όμοιοί σου. Θα ήθελες ακόμη να ζεί σε καλύβες, σε χαμόσπιτα, ενω εσείς οι ευγενείς σοφοί θα φιλοξενούσατε τους εξ εσπερίας τοκογλύφους για να τον φτύνουν κι από πάνω! Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών Καθολικώς Διαμαρτυρομένων.
ανωνυμος
04/07/2011 14:36
Κωνσταντίνε Νισύριε, δεν φοβάμαι την πολιορκία. Μη πηδάς από την ταράτσα, στις πλατείες με τον αρχιεπίσκοπο Μίκη, τη υπερμααααάχω στρατηγώ τα νικητηηηηήρια...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
04/07/2011 14:20
Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί θα πρέπει μόνο στις δύσκολες ώρες να θέτουμε θέμα φιλελληνισμού. Τώρα μόνο έπρεπε να μας πιάσει το πατριωτικό μας; Και ποιο πατριωτικό μας; Αυτό που επιτάσσεται σε ένα κίνημα αγανακτισμένων και τελειώνει με το γνωστό σύνθημα "να καεί το... η Βουλή!" Δυστυχώς για μια ακόμα φορά το δρόμο εξόδου από το τέλμα θα μας το δείξουν εξωγενείς παράγοντες. Και εμείς αναπαυόμενοι στις δάφνες μας θα θεωρούμε τη χώρα μας τον ομφαλό της γης που καταφέραμε με τους δήθεν αγώνες μας να την βγάλουμε για μια ακόμα απατηλή φορά από την κρίση.
Χαραλαμπης
04/07/2011 12:21
Νισυριε το μονο που θυμισε νεοφιλελευθερισμο στην Ελλαδα την τελευταια δεκαετια ητανε τα ευκολα δανεια. Τα οποια βεβαια εμεις, ως επιουσιος λαος που ειμαστε, τα φαγαμε στα μπουζουκια, σε μαιζονετες στην Πευκη και σε ταξιδια αναψυχης στις Μαλδιβες. Ολα τα υπολοιπα θυμιζουν συντεχνιακο κρατικομονοπωλιακο καπιταλισμο και τιποτε αλλο ...
Κωνσταντινος Νισυριος
04/07/2011 11:35
Δεν γνωριζω αν μπορει κανεις να αμφισβητηση τον φιλελληνισμο του Μαρκ Μαουζερ... Αυτο που αισθανομαι ομως ειναι οτι κανεις δεν μπορει να αμφισβητηση τον υπογειο ανθελληνισμο σου, κυριε Θεοδωροπουλε. Δεν ειμαστε αποκεντρο, ειμαστε πολιορκημενοι. Πολιορκημενοι απο τα νοφιλελευθερα τερατα του νεοφιλελευθερισμου. Ο χορος του ζαλογκου αρχισε... στις ταρατσες των πολυκατοικιων. Οι πλατειες ολοκληρου του πλανητη πρεπει να γεμισουν ασφηκτικα για να σωσουν οτι περισωζεται.