ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΑ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2011 07:00 |

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, όταν ρωτήθηκε από το «Βήµα της Κυριακής» ποια είναι η άποψή τουγια τογεγονόςότι ηΓαλλία και ηΓερµανία, απότη µια, δανείζουν χρήµατα στην Ελλάδα και, απότην άλλη,την υποχρεώνουν νααγοράζειτα όπλα τους, απάντησε: «Μα, αυτό το πρόβληµα οφείλεται στον ελληνικό εθνικισµό».

Ας αφήσουµε κατά µέρος τα υποβρύχια που γέρνουν και τα σκάνδαλα που κρύβουν. Ας παραβλέψουµε επίσης τη µάλλον θλιβερή διαπίστωση ότι τον άνθρωπο που πέρυσι είχε φωνάξει στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είµαστε όλοι Ελληνες!», έναν χρόνο µετά καταφέραµε να τον κάνουµε να µας αντιµε τωπίζει µε καχυποψία. Και ας σταθούµε στον εθνικισµό, σεαυτό τοάκαµπτο ιδεοληπτικό µόρφωµα που σηµάδεψε, και εξακολουθεί να σηµαδεύει, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη δηµόσια ζωή µας. Αυτό καθορίζει τον τρόπο µε τονοποίο βλέπουµε τον εαυτό µας, τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετωπίζουµε συµµάχους και εταίρους, τον τρόπο µε τον οποίο τοποθετούµαστε στον κόσµο µας. Και επειδή ο τρόπος µε τον οποίον τοποθετούµαστε στον κόσµο µας είναι συνυφασµένος µε το δηµόσιο χρέος µας, αυτόςκαθόρισε και το χρέοςµας.

Ο εθνικισµός δεν αναγνωρίζει πολιτικές αποχρώσεις. Μπορεί να είναι δεξιός, αριστερός και αριστεροδέξιος. Υπήρξε εθνικοπατριωτικός στον καιρό του ψυχρού πολέµου, έγινε καρικατούρα στα χρόνια της χούντας και γλίστρησε στο«Η Ελλάδαανήκει στους Ελληνες», κοινωνικοποιήθηκε επίτο σοσιαλιστικότερο, στη δεκαετία του ογδόντα. Πάντα όµως στηριζόταν στην κοινή, ρητή ή άρρητη, παραδοχή πως είµαστε ένα έθνος ανάδελφο, κοινώς µοναδικό, υπόχρεο µόνο στη µοναδικότητά του. Ο δικός µαςεθνικισµός είναι ηναρκισσιστική έκφραση του ατοµισµού µας.

Ο εθνικισµός έχει τη γραφική του πλευρά. Ας θυµηθούµε τις ιερεµιάδες του µακαρίτη Χριστόδουλου, τη ρητορεία περί σέρβωναδελφών –κι ας είναι ο Μιλόσεβιτςκαι ο Μλάντιτς –το Μακεδονικό, τα γκολ του Euro 2004 . Και ας δούµε τους κατοίκους της Σπάρτης που ξεκινούν µε τα πόδια για το Σύνταγµα ως «Αγανακτισµένοι Ελληνες». Εχει όµως και τη σοβαρή πλευρά του. Σε αυτόν χρωστάει πολλά το οικονοµικό θαύµα της ευρωπαϊκής Ελλάδας. Πίσω από τον άθλο του δηµόσιου χρέους κρύβεται το ψυχικό αντανακλαστικό της µοναδικότητας, της πεποίθησης ότι η Ευρώπη µάς χρωστούσε και έπρεπε ναµας πληρώνει διότιο Πάπας δεν βοήθησε τονΠαλαιολόγο το 1453. Τοαντανακλαστικό πουενεργοποιείται όταν κάποιος θίξει τα ιδεοληπτικά του κεκτηµέναδικαιώµατα, είναιαυτό πουεπιτρέπει στη ΓΕΝΟΠ σήµερανα λέει:«∆εν πουλάω», ή στουςΗρακλειδείς της αγανάκτησης να λένε:«∆εν πληρώνω».

Ο εθνικισµός είναι εξ ορισµού συντηρητικός. Οχυρώνεται πίσω από αγκυλωµένα στερεότυπα. Φωνάζει και αγανακτεί γιατί δεν ξέρεινα µιλήσει.Είναι το ακριβώς αντίθετοτου πατριωτισµού. Γιατί, όπως λέειο Οργουελ, ο πατριωτισµόςείναι «η αφοσίωση σε κάτιπου συνεχώς αλλάζει, όµως εσύ αισθάνεσαι πως κατά βάθος µένει το ίδιο».

Είχαµε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη µάς χρωστούσε διότι ο Πάπας δεν βοήθησε τον Παλαιολόγο το 1453

8
Παπαλάζος
21/06/2011 22:35
Συνέχισε τις αηδιες σου. Φοβερό άρθρο. Την Ευρώπη την αιματοκύλησε η Ελλάδα στους δύο πολέμους; Τα ''οπλα τα αγοράζουμε για μίζες και για δουλεύουν οι λαοί των παραγωγών τους- αναγκαστικά και εκβιαστικά- η γιατί είμαστε εθνικιστές;; Τη Γιουγκοσλαβία όλοι ξέρουν ποιός την διαμέλισε και γιατί. Στο σχέδιο Ανάν ξέρουμε ποιός και γιατί είπε το Ναί! Ναι, έλληνες και όχι ευρωλάγνοι. ΟΧΙ στην αλλοίωση της ιστορίας μας, της κουλτούρας μας. ΟΧΙ στους ψευτοκουλτουριάρηδες, δήθεν αριστερούς. ΝΑΙ στην Ελλάδα μας.
ιστορικός
21/06/2011 17:03
άσε που αφού σώσαμε την Ευρώπη από τους Πέρσες στο Μαραθώνα, μας την πέσανε μετά οι Ρωμαίοι...
Χρήστος Κ
21/06/2011 16:44
Συμπεράσματα ατάκτως ερειμένα. Τι σχέση έχουν οι εξοπλισμοί με τον εθνικισμό (μας); Οργανώνουμε κατακτητικό πόλεμο; Οι Τούρκοι (και οι Γάλλοι) είναι εθνικιστές (σοβινιστές) , αλλά όχι ανάδελφοι - Τουρκμενστάν, (Βαλόνοι για Γάλλους) και δεν έχουν μεγαλο εξωτερικό χρέος. Ανάδελφο, σημαίνει χωρίς αδελφό και καλό θα ήταν να ανοίγουμε κανένα λεξικό.Άλλο ανάδελφο έθνος είναι οι Εβραίοι. Και καλό είναι να μας δίνονται οι ορισμοί των εννοιών Εθνικισμός/πατριωτισμός/εθνισμός που πιστεύει ο συγγραφέας, για να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Προφανώς ο συγραφέας διαφωνεί με τον ορισμό που δίνει η wikipedia : << Εθνικισμός (αγγλ. nationalism) είναι πολιτική ιδεολογία που υποστηρίζει την ιδέα της εθνικής ταυτότητας για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, την διατήρηση της ταυτότητας αυτής και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών ενός έθνους καθώς επίσης με την πολιτική ανεξαρτησία του έθνους.>>
anonimos
21/06/2011 16:12
ίσως το καλύτερο άρθρο σας στις σελίδες αυτές
SKT
21/06/2011 13:50
Όχι μονο το 1453 αλλα και το 1204 μας φέρθηκαν άτιμα οι Φράγκοι και πρέπει τώρα να πληρώσουν.
alex
21/06/2011 12:12
είμαι σίγουρος ότι παντού και πάντα, κάθε φορρά που κάποιος λαός διεκδικούσε 5 πράγματα παρά πάνω, κάποιες ψύχραιμες τάχα μου φωνές έσταζαν το δήλητήριό τους, πάντα κατά του λαού, πρόθυμες πέννες που πάντα στήριζαν την Εξουσία
pikis@hotmail.com
21/06/2011 09:39
Δεν λες κουβέντα για την άποψη του Όργουελ ότι ο τύπος (ο οποίος υπηρετείς) είναι αποκλειστικά προπαγάνδα.
Ληγμένα παίρνετε;
21/06/2011 09:38
Ποιόν εθνικισμό; Οσον αφορά τα όπλα, πρώτον θα έπρεπε να τα παράγουμε εμείς(δεν γίνεται με τους πολιτικούς πού έχουμε) και δεύτερον αν ο Μπετιντ νομίζει έτσι, το μόνο πού έχει να κάνει είναι να φτιαχτεί ευρωπαικός στρατός πού θα έχει πρώτη καί κύρια αποστολή την προστασία της Ευρώπης και δεν θα χρειάζεται καμμία πολιτική απόφαση από τις Βρυξέλλες γιά να επέμβη αν εστω καί μιά σπιθαμή ευρωπαικού εδάφους δεχτεί επίθεση. Γιατι με την υπάρχουσα κατάσταση, ο Μπετίντ μας δίνει συμβουλές γιά την δική μας άμυνα, δεν θα έχει όμως καμμία επίπτωση αν οι συμβουλές του αποδειχτούν μπαρούφες, ενώ γιά μας θα έχει πολύ σοβαρές.