Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων

Προκλητικός Ντιμιτρόφ: Να μοιραστούμε την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2018 16:27 |
Προκλητικός Ντιμιτρόφ: Να μοιραστούμε την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας
Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς σε παλαιότερη συνομιλία

Μπορεί η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων να έχει παγώσει προς το παρόν, ωστόσο, οι ακραίοι της γειτονικής χώρας συνεχίζουν να προκαλούν με τις δηλώσεις τους. Λίγες ημέρες προτού μεταβεί στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς, ο ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ ζήτησε «μοιρασιά» της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας.

«Είμαστε δύο χώρες της Ευρώπης του 21ου αιώνα που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μοιρασθεί, μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και όταν υπό τον όρο αυτόν σημαίνουν διαφορετικά πράγματα ή θέτουν διαφορετική έμφαση» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Ο Ντιμιτρόφ απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν στην πολιτιστική κληρονομιά εντάσσονται και ο Μέγας Αλέξανδρος και η γενικότερη ιστορία της Μακεδονίας.
Όπως είπε, η κατάσταση με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλάζει καθημερινά και πως η αισιοδοξία εξαρτάται από αυτές, για μια πιθανή λύση, υποστηρίζοντας πως τα Σκόπια κάνουν τα πάντα ώστε να επιτευχθεί ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός που θα γίνει αποδεκτός και από τις δύο πλευρές.

«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα καλύπτει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών, όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ του κράτους της “Μακεδονίας” και της περιοχής της Μακεδονίας στην Ελλάδα” δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η διάκριση: «Θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να μην εμπεριέχει ζητήματα ταυτότητας και στις δύο πλευρές».


6
H Vardarska στην ΕΕ
14/03/2018 09:54
Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι ίδιοι δεν θα σταματήσουν ποτέ να πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των Αρχαίων Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατά συνέπεια δεν θα σταματήσει να υπάρχει αλυτρωτισμός. Αυτό δύναται να επιτευχθεί με την μη αναγραφή του όρου Μακεδονία στο όνομα της χώρας, καθώς η αναγραφή αποτελεί από μόνο του στοιχείο αλυτρωτισμού. Σκεφτείτε τι θα απαιτούν όταν τους δώσουμε το όνομα...
ώ ρέ μοίρασμα!
14/03/2018 00:07
«Είμαστε δύο χώρες της Ευρώπης του 21ου αιώνα που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μοιρασθεί, μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά,...» Υπάρχει πολιτιστική κληρονομιά που να κόβεται στα δύο;
Φίλιππος
13/03/2018 19:03
Μας έχουν πρήξει με την ''Αξιοπρέπεια''. Όλο ''αξιοπρέπεια'' ζητούν και στο τέλος θα χάσουμε τη δική μας.
Στρατος
13/03/2018 23:38
Αν αυτοί εσφαλμένως ισχυρίζονται οτι ειναι κληρονόμοι ενός ιστορικού λαού ειναι αυτοί που χάνουν την αξιοπρέπειά τους. Οχι,εμεις,
Φίλιππος
14/03/2018 02:16
Αυτό θα ίσχυε αν τα Σκόπια δεν είχαν προχωρήσει σε τέτοια προπαγάνδα εδώ και τόσα χρόνια. Οι Σκοπιανοί, στα μάτια της Διεθνούς κοινότητας, έχουν νικήσει. Σε σημείο που πλέον η διεθνής κοινή γνώμη θεωρεί το ζήτημα της ονομασίας μια βαρετή εμμονή της Ελλάδας.
Στράτος
15/03/2018 00:25
Ναι πράγματι η διεθνής κοινότητα δεν καταλαβαίνει γιατι ασχολούμαστε με ενα θεμα που το θεωρεί ασήμαντο. Αυτο δεν σημαίνει οτι θεωρούν τους Σκοπιανούς απόγονους των αρχαίων Μακεδόνων. Δεν βλέπω νίκη των Σκοπιανών αλλα βλέπω οτι αν δεν βρεθεί γρήγορα μια ικανοποιητική λύση για τις δυο μεριές θα βγούμε ζημιωμένοι. Αυτή ειναι η πραγματικότητα που πολλοί Ελληνες την αγνοούν.