Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη η σημερινή και σύμφωνα με τη Unicef περίπου 400 παιδιά έχουν πεθάνει κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου το 2017. Σύμφωνα με την οργάνωση, το 2018 θα μπορούσε να είναι ένα έτος ορόσημο για τα παιδιά μετανάστες εάν οι χώρες ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία τους. Σημειώνεται πως περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κίνηση. «Μεγάλο μέρος αυτής της μετανάστευσης είναι θετικό, με τα παιδιά και τις οικογένειές τους να κινούνται οικειοθελώς και με ασφάλεια. Ωστόσο, η εμπειρία της μετανάστευσης για εκατομμύρια παιδιά δεν είναι ούτε εθελοντική ούτε ασφαλής, αλλά ενέχει πολλούς κινδύνους», αναφέρει η ανακοίνωση της Unicef, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη.

Όπως επισημαίνεται, περίπου 28 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους από τις συγκρούσεις, σε πολλές, δε, περιπτώσεις, τα παιδιά και οι οικογένειες που δεν διαθέτουν επαρκώς ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να στραφούν σε λαθρεμπόρους, διακινητές και να κάνουν επικίνδυνες διαδρομές που θέτουν την ασφάλειά τους σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης , Φωτεινή Παντιώρα, τόνισε πως η σημερινή είναι «μία ημέρα τιμής για όλους εκείνους που ζουν μακριά από τις γενέτειρές τους, είτε από επιλογή είτε λόγω διώξεων και πολέμων. Παράλληλα, η σημερινή ημέρα μάς υπενθυμίζει τις πιο οριακές συνθήκες της ανθρώπινης ύπαρξης και της ιστορίας των λαών, αλλά και τη μεγάλη συμβολή των μεταναστών στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία, παγκοσμίως. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που, ζώντας μακριά από τις πατρίδες τους, βιώνουν φαινόμενα ρατσισμού ή ξενοφοβίας, εκμετάλλευσης, καθώς και φαινόμενα παραβίασης των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους. Η στάση και η συμβολή του Ελληνικού Λαού και της Πολιτείας, στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης αποδεικνύει εμπράκτως ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της Αλληλεγγύης και του Ανθρωπισμού, η χώρα που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η χώρα που έχει το θάρρος να αντιμετωπίζει κρίσεις χωρίς φράχτες και διαχωρισμούς, η χώρα που παρά τα δικά της προβλήματα παραμένει μια ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία. Χρέος όλων των Κρατών είναι η με κάθε τρόπο διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων κάθε παιδιού, γυναίκας και άνδρα που περνούν τα σύνορα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή».