Η Ρωσία προσφέρθηκε να στείλει ωκεανογραφικό πλοίο στα ανοικτά της Αργεντινής για να συμμετάσχει στις έρευνες ανεύρεσης του San Juan, του υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού με το 44μελές πλήρωμα, η τύχη του οποίου αγνοείται, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αργεντινός ομόλογός του Μαουρίτσιο Μάκρι.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής ευχαρίστησε το ρώσο ομόλογό του για την προσφορά βοήθειας, ενώ ο Πούτιν τόνισε από την πλευρά του στον Μάκρι ότι θα δώσει εντολή να πλεύσει αμέσως στην περιοχή ρωσικό ωκεανογραφικό πλοίο εφοδιασμένο με εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά σε επιχείρηση αυτού του είδους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αργεντινής, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν οι υπουργοί Αμυνας των κυβερνήσεών τους να συζητήσουν διεξοδικά την υλοποίηση της ρωσικής προσφοράς.

Με τη ρωσική συμβολή, ο αριθμός των κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα φθάσει τα δεκατρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής, βοήθεια έχουν προσφέρει η Γερμανία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Νορβηγία, το Περού, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουρουγουάη.