Η γερμανική είναι μια κρίση που ασφαλώς δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο το Ελιζέ. Αφήνει όμως και με ένα αίσθημα μοναξιάς τον τελευταίο του ένοικο. Επισήμως ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και τους υποψήφιους εταίρους της, ευχήθηκε στον «βασικό εταίρο» της Γαλλίας να είναι «δυνατός και σταθερός» και ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με την καγκελάριο αφού, στο κάτω κάτω, «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη στη θέση της».

Πίσω από τις επίσημες δηλώσεις, ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός. Τουλάχιστον ένα μέρος του προεδρικού περιβάλλοντος βλέπει το ποτήρι μισοάδειο με το σκεπτικό ότι η πολιτική αβεβαιότητα στο Βερολίνο παγώνει τα μεγαλόπνοα σχέδια του γάλλου προέδρου για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της, αφού κανένας στη γερμανική πρωτεύουσα δεν θα είναι εξουσιοδοτημένος να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των συνομιλιών. Αυτός είναι ο φόβος που εξέφρασε μιλώντας στο Politico γάλλος διπλωμάτης, σημειώνοντας ακόμη ότι εκ των πραγμάτων ψαλιδίζεται η δυναμική της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα.

Αναλυτές που συμμερίζονται αυτήν τη σχολή σκέψης τονίζουν ακόμη ότι η κατάρρευση των συνομιλιών στο Βερολίνο συνιστά επί της ουσίας τη δεύτερη γερμανική ήττα του γάλλου προέδρου τους τελευταίους δύο μήνες. Η πρώτη ήταν στις γερμανικές εκλογές με τη δεινή εκλογική επίδοση που πέτυχαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι φυσικοί κατά κάποιον τρόπο ιδεολογικοί σύμμαχοι του Μακρόν και συν-συγγραφείς, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομίας, άρθρων για την ανάγκη μεταρρύθμισης της ευρωζώνης και της περαιτέρω προώθησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η κακή επίδοση του SPD έκανε την επιθυμία του Μακρόν, που δεν ήταν άλλη από τον σχηματισμό ενός νέου μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, να μοιάζει με σενάριο πολιτικής φαντασίας.

Στο προεδρικό περιβάλλον όμως υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Αυτοί λένε ότι η εξέλιξη στο Βερολίνο είναι κάθε άλλο παρά καταστροφική για τον γάλλο πρόεδρο. Κατ’ αρχάς η κατάρρευση των συνομιλιών δεν οφείλεται σε διαφωνίες που σχετίζονται με ευρωπαϊκά θέματα. Σχεδόν όλα τα κόμματα στη Γερμανία συμφωνούν εξάλλου με την ανάγκη να μεταρρυθμιστεί η ευρωζώνη, κινούνται δηλαδή στο πνεύμα του γάλλου προέδρου. Αρα αυτό που πρέπει να κάνει ο Μακρόν είναι να αρπάξει την ευκαιρία και να καλύψει το κενό που αφήνει η πολιτική κρίση στη Γερμανία.

Πρέπει, με άλλα λόγια, να βγει μπροστά. «Αρκούν μερικά ταξίδια στο εξωτερικό για να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει. Το βασικό μήνυμα είναι απλό: υπάρχει ένας νέος ηγέτης για την Ευρώπη» σημειώνουν οι πηγές των αισιόδοξων του Ελιζέ. «Αρκεί μια βαρυσήμαντη ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο και δυο επισκέψεις στην Ισπανία και την Ιταλία για να δείξει ότι ξέρει πως αυτές οι δυο χώρες μετράνε στην Ευρώπη».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και –τουλάχιστον –ένας γερμανός σχολιαστής. Είναι ο Αντρέας Κλουθ της «Χάντελσμπλατ» που βλέπει κι αυτός το κενό. «Εάν η Ευρώπη έχει έναν ηγέτη αυτή τη στιγμή, αυτός είναι ο Εμανουέλ Μακρόν. Είναι η σειρά του να αναρωτηθεί μήπως η Γερμανία είναι πολύ αδύναμη για να μπορέσει να τον συνδράμει στην προσπάθειά του να μεταρρυθμίσει τη Γαλλία και την Ευρώπη». Η απάντηση δεν μπορεί παρά να δοθεί σύντομα.

Σύμπνοια με Ματέο Ρέντσι

Η χθεσινή συνάντηση με τον Ματέο Ρέντσι μπορεί να είναι ένα μέρος της απάντησης. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο γάλλος πρόεδρος δεν είχαν συναντηθεί από τότε που ο πρώτος βγήκε από το Παλάτσο Κίτζι και ο δεύτερος μπήκε στο Ελιζέ. Η χθεσινή τους συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και για τον Ρέντσι, που ελπίζει στη στήριξη του Μακρόν στη μάχη που θα δώσει απέναντι στον λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο, ο γάλλος πρόεδρος είναι «το νέο ισχυρό σημείο αναφοράς» της Ευρώπης. Πηγές από την πλευρά Ρέντσι έκαναν λόγο στον ιταλικό Τύπο για «πλήρη σύμπτωση απόψεων» στο θέμα της επανεκκίνησης της Ευρώπης.