Συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν θα έχει το Σάββατο στο Παρίσι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι, με τις συνομιλίες τους να αναμένεται ότι θα βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης στον Λίβανο και θα ενισχύσει τη σταθερότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Γκεμπράν Μπασίλ δήλωσε από την πλευρά του την Παρασκευή ότι η πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ-Χαρίρι εντάσσεται στο πλαίσιο «της απόπειρας να προκληθεί χάος στην περιοχή», μετέδωσαν οι λιβανέζικοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί al-Jadeed, al-Manar και LBC .

Μιλώντας από τη Μόσχα ο Μπασίλ είπε ακόμη ότι ο Λίβανος έχει «πλήρη εξουσία» να απαντήσει, αλλά ελπίζει αυτό να μην χρειαστεί.

Ο Μπασίλ περιοδεύει σε ευρωπαϊκές και άλλες πρωτεύουσες για να εξασφαλίσει βοήθεια για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Χαρίρι παραιτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου από την πρωθυπουργία του Λιβάνου ανακοινώντας την απόφασή του τηλεοπτικώς από το Ριάντ και λέγοντας ότι φοβάται για τη ζωή του. Επίσης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ιράν, του σφοδρότερου εχθρού της Σαουδικής Αραβίας, και της συμμάχου του στον Λίβανο, της Χεζμπολάχ. Ο σουνίτης ηγέτης και επί μακρόν σύμμαχος του Ριάντ δεν έχει επιστρέψει έκτοτε στη χώρα. Η απόφασή του να παραιτηθεί βύθισε τη χώρα σε πολιτική κρίση.

«Ο πρωθυπουργός Χαρίρι θα έχει συνάντηση αύριο στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον γάλλο πρόεδρο και ο Λίβανος θα ξεπεράσει αυτό το μεγάλο εμπόδιο», δήλωσε την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών και υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος του Χαρίρι, Νοχάντ Ματσνούκ.

«Θα ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερη σταθερότητα και για τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που περάσαμε», είπε ο Ματσνούκ έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν.

Πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο Χαρίρι θα μεταβεί αύριο στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μακρόν την ίδια μέρα.

Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν γνωρίζουν πόσο διάστημα θα παραμείνει ο Χαρίρι στο Παρίσι προτού επιστρέψει στη Βηρυτό αλλά εξέφρασαν την ελπίδα η επίσκεψή του να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν κρατούμενος της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν έχει αρνηθεί να κάνει δεκτή την παραίτησή του αν δεν την υποβάλει ο ίδιος και έχει κατηγορήσει το Ριάντ ότι τον κρατάει παρά τη θέλησή του.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter ότι ελπίζει να «έληξε η κρίση» και η επίσκεψη του Χαρίρι στη Γαλλία να ανοίξει τον δρόμο για την εξεύρεση λύσης.