Η εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής είναι το νέο όπλο που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν οι καταλανοί αυτονομιστές ώστε να αποκρουστεί η προσπάθεια της Μαδρίτης να αναστείλει την αυτονομία της περιφέρειας, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών που προκαλεί φόβο για αποσταθεροποίηση της χώρας μεταξύ των συμμάχων της Ισπανίας.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, επικαλούμενη το άρθρο 155 του Συντάγματος, προτίθεται να εκδιώξει την τοπική κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ως απάντηση στο κίνημα για ανεξαρτησία. Το θέμα θα συζητηθεί στην ισπανική Γερουσία την Παρασκευή. Ομως η καταλανική Βουλή θα συνεδριάσει μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να λάβει αποφάσεις. Δεν αποκλείεται ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουιτζντεμόν να προλάβει να προκηρύξει εκείνος εκλογές ώστε να μην εφαρμοστεί το άρθρο 155. Σε περίπτωση που δεν το κάνει και η ισπανική Βουλή ψηφίσει το άρθρο, ο Πουιτζντεμόν θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της «στάσης» και πολύχρονη ποινή φυλάκισης. Δεν αποκλείεται όμως, εάν υποκύψει στις πιέσεις του ακροαριστερού κόμματος CUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βαρκελώνης, να προχωρήσει νωρίτερα στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Και ενώ ακόμα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εξέλιξη της αντιπαράθεσης, οι καταλανοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για εκστρατεία πολιτικής απείθειας, εάν η Μαδρίτη επιβάλει τον έλεγχό της στην περιφέρεια αυτή. «Δεν είναι ότι θα αρνηθούμε τις διαταγές» δήλωσε ο υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων της Καταλωνίας Ραούλ Ρομέβα. «Δεν πρόκειται για προσωπική απόφαση. Είναι μια απόφαση που αφορά 7 εκατομμύρια άτομα» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε όσους ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, που όμως είχε κηρυχθεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Ο Ρομέβα ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι όλοι οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας της περιφέρειας, της λεγόμενης Mossos, θα ακολουθούν τις εντολές των καταλανικών θεσμών και όχι της ισπανικής κυβέρνησης. «Από αυτή την άποψη, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Καταλωνία θα συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες από τους εκλεγμένους και νόμιμους θεσμούς που έχουμε αυτήν τη στιγμή» πρόσθεσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη Μαδρίτη.

Η κρίση για την Καταλωνία προκαλεί φόβους σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι το θέμα της αυτονομίας θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου. Δύο πλούσιες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας –η Λομβαρδία και το Βένετο –ψήφισαν την Κυριακή υπέρ της διεκδίκησης μεγαλύτερης αυτονομίας, σε δημοψηφίσματα που ήταν νόμιμα, όχι όμως και δεσμευτικά για τη Ρώμη. Ενεργά αποσχιστικά κινήματα υπάρχουν στη Φλάνδρα του Βελγίου και στην Κορσική. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να αντιμετωπιστεί η κρίση με την Καταλωνία και έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το θέμα «εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας».

Η εκδήλωση ενός κινήματος πολιτικής ανυπακοής υποστηρίζεται και από το αριστερό κόμμα CUP, που στηρίζει την κυβέρνηση Πουιτζντεμόν. «Η κίνηση της Μαδρίτης είναι επιθετική και θα την αντιμετωπίσουμε με μαζική πολιτική ανυπακοή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. Αρκετές εκατοντάδες καταλανικοί δήμοι γνωστοποίησαν ότι αντιδρούν στην ανάληψη του ελέγχου από τη Μαδρίτη και ζήτησαν από το καταλανικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει εναντίον.

Δάσκαλοι και πυροσβέστες δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την εξουσία της ισπανικής κυβέρνησης, με ανακοίνωση των συνδικάτων τους. «Θα είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε: με τους καταλανικούς θεσμούς και με τη δημοκρατία καθώς παλεύει για την επιβίωσή της».