«Αγνοείται. Σας παρακαλώ κοινοποιήστε». Με αυτή τη φράση έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο το πρόσωπο του 7χρονου Τζούλιαν Κάντμαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη. Χθες επιβεβαιώθηκε το χειρότερο: ο μικρός Βρετανοαυστραλός είναι ανάμεσα στους δεκατρείς νεκρούς που άφησαν πίσω τους οι τρομοκράτες. Οπως ανακοίνωσε η ισπανική υπηρεσία αγνοουμένων, η επιβεβαίωση του θανάτου του ήρθε από την ίδια του την οικογένεια.

Τις ώρες που ακολούθησαν την επίθεση δεν ήταν σαφές ποια ήταν η τύχη του Τζούλιαν. Πληροφορίες ανέφεραν ότι χωριστεί από τη μητέρα του, η οποία έφερε σοβαρά τραύματα. Εκείνη διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασή της, οι συγγενείς διένειμαν τη φωτογραφία του παιδιού σε μια προσπάθεια να τον εντοπίσουν, ενώ ο πατέρας του και η γιαγιά του έπαιρναν την πρώτη πτήση από την Αυστραλία για τη Βαρκελώνη.

Μητέρα και γιος βρίσκονταν στη Ράμπλας και κατευθύνονταν σε μια γαμήλια τελετή όταν το λευκό βαν έπεσε πάνω τους. «Ο Τζούλιαν ήταν ένα λατρεμένο μέλος της οικογένειάς μας. Ηταν ευλογία για μας να τον έχουμε στις ζωές μας και θα θυμόμαστε το χαμόγελό του, ενώ η ανάμνησή του θα μείνει στις καρδιές μας. Ηταν γεμάτος ενέργεια. Ηταν αστείος και ατίθασος».

Την ίδια ώρα οι ισπανικές Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τον 22χρονο Γιουνές Αμπουγιακούμπ και ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλωνίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει καταφύγει στη Γαλλία. «Αν ήξερα ότι βρίσκεται στην Ισπανία και πού είναι, θα πηγαίναμε να τον ψάξουμε. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει περάσει τα σύνορα μολονότι οι έλεγχοι έχουν ενταθεί μετά τις επιθέσεις.

Προς το παρόν δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ποιος ήταν ο οδηγός του μικρού φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο στη Βαρκελώνη. Οι Ισπανοί πιστεύουν πάντως ότι στο όχημα επέβαινε μόνο ένα άτομο, ο οδηγός του. Και εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο πυρήνας των τζιχαντιστών έχει εξουδετερωθεί και δεν είναι πλέον σε θέση να βλάψει κανέναν. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αστυνομία, τα μέλη του πυρήνα σχεδίαζαν επιθέσεις στη Βαρκελώνη με τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου. Η προετοιμασία του σχεδίου, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ξεπέρασε τους έξι μήνες. Οι φιάλες εντοπίστηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ. «Αρχίζουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτός ήταν ο χώρος όπου ετοίμαζαν τα εκρηκτικά για να διαπράξουν μία ή περισσότερες επιθέσεις στην πόλη της Βαρκελώνης» ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι έχουν ταυτοποιηθεί δύο πρόσωπα από τα πτώματα που βρέθηκαν  στο σπίτι, στο Αλκανάρ, όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Οι Αρχές πιστεύουν ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση αλλά η τυχαία έκρηξη στο Αλκανάρ, στο «εργαστήριο» όπου κατασκεύαζαν τις βόμβες τους, ανάγκασε τους νεαρούς να προχωρήσουν εσπευσμένα σε αυτοσχέδιες επιθέσεις.

Και ενώ οι Αρχές αναζητούν πρόσωπα και στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τον ιμάμη Αμπντελμπάκι Ας Σάτι που φέρεται να ριζοσπαστικοποίησε τους δράστες, η πρωτεύουσα της Καταλωνίας πενθεί: οι κάτοικοι της Βαρκελώνης τίμησαν στην εμβληματική Σαγράδα Φαμίλια τη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων και στην τελετή παρέστησαν ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, η βασίλισσα Λετίθια, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόν.