Το σοκ είναι μεγάλο. Πυρπολημένα αυτοκίνητα, σπασμένες τζαμαρίες, κατεστραμμένες προθήκες, είναι συνθήκες γνώριμες στους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας, αλλά όχι στους κατοίκους του Αμβούργου. Αυτοί βγήκαν χθες στους δρόμους να καθαρίσουν την πόλη τους. Την ίδια ώρα οξύνεται η κόντρα για τις πολιτικές ευθύνες αλλά και για τις πρακτικές συνέπειες των σοβαρότερων επεισοδίων που έζησε η Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

Στους βανδαλισμούς και τις βιαιοπραγίες συμμετείχε και «σημαντικός αριθμός διαδηλωτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο. Μία από τις συνέπειες λοιπόν είναι να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκός κατάλογος αριστερών εξτρεμιστών. Σε εθνικό επίπεδο η Γερμανία διαθέτει τέτοιο κατάλογο, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τη δημιουργία σχετικής τράπεζας πληροφοριών ζήτησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Οι «τουρίστες βίας» που πήγαν στο Αμβούργο υπολογίζονται χονδρικά γύρω στους πεντακόσιους. Στο εσωτερικό λεηλατημένου σουπερμάρκετ υπήρχε το σύνθημα στα ισπανικά: «Θάνατος στην αστυνομία». Σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ» αν μεταξύ των ταραχοποιών ήταν και Ελληνες και πόσοι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιφυλάχτηκε να απαντήσει όταν θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία. Επιβεβαίωσε πάντως ότι υπήρξε συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών και με τις ελληνικές Αρχές. Η προετοιμασία των επεισοδίων με τη μεταφορά «πολεμοφοδίων» στο Αμβούργο είχε αρχίσει πριν από δύο χρόνια, εκτιμούν οι αρμόδιοι. «Δεν θα μου προξενούσε εντύπωση αν τα περισσότερα από τα υλικά είχαν μεταφερθεί στη Γερμανία πριν από την επιβολή των συνοριακών ελέγχων» είπε ο Χριστιανοδημοκράτης Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Ηταν χειρότερα και από τα επεισόδια που είχαν γίνει στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη» παραδέχθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο. Το 2015 στη Φρανκφούρτη η αστυνομία είχε κινητοποιήσει 10.000 άνδρες για να αντιμετωπίσει τoυς βιαιοπραγούντες διαδηλωτές του Blockupy από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τη Σύνοδο του G20 την περασμένη εβδομάδα κινητοποίησε διπλάσιο αριθμό αστυνομικών. Παρ’ όλα αυτά, το Αμβούργο έζησε ημέρες πρωτοφανούς χάους. Η συνοικία Σάντσεν-φίρτελ, άντρο ακροαριστερών και αναρχοαυτόνομων του Αμβούργου, μετατράπηκε σε πραγματικό πεδίο μάχης.

«Είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζονται πολιτικοί ακτιβιστές άτομα όπως αυτά στη συνοικία Σάντσεν-φίρτελ, που από στέγες σπιτιών ρίχνουν πλάκες πεζοδρομίου στον κόσμο» είπε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Ουσιαστικά είναι «προετοιμασία για απόπειρα φόνου» συμπλήρωσε. «Ατομα που πυρπολούν αυτοκίνητα και λεηλατούν σουπερμάρκετ, δεν είναι ακτιβιστές, ή αντίπαλοι του G2, όπως περιγράφονται από το αριστερό πολιτικό φάσμα» κατέληξε ο Ντε Μεζιέρ, ο οποίος τους κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τους νεοναζί και τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τους ταραχοποιούς αξιοποιώντας ό,τι υλικό φωτογραφιών και βίντεο έχει στη διάθεσή της, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ζητά την παραδειγματική τιμωρία τους.

Στήριξε τον δήμαρχο η Μέρκελ

Ακόμη και γνωστοί υποστηρικτές των ακτιβιστών του αριστερού φάσματος πήραν αποστάσεις καταδικάζοντας την τυφλή βία. «Η οργή είναι μεγάλη» έγραψε ο σχολιογράφος Γιάκομπ Αουγκστάιν, γιος του πρώτου εκδότη του περιοδικού «Σπίγκελ» που εκδίδεται στο Αμβούργο. «Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: η ποινική ευθύνη ανήκει στον καθένα μεμονωμένο ταραχοποιό, εμπρηστή, που πετάει πέτρες και προξενεί σωματικές βλάβες» έγραψε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Αουγκστάιν αποδίδει την πολιτική ευθύνη σε εκείνους που αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του G20 στο Αμβούργο, «για να λάμψουν» η Μέρκελ και ο Σολτς (κυβερνήτης δήμαρχος του Αμβούργου). Την κριτική αυτή απορρίπτει η κυβέρνηση του Βερολίνου, δεν μπορεί να υποτάσσεται το κράτος δικαίου στους ταραχοποιούς ούτε είναι η πρώτη φορά που συγκαλείται Σύνοδος του G20 σε αστικό κέντρο, είναι το αντεπιχείρημα. Η καγκελάριος στήριξε ανοιχτά τον Σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο του Αμβούργου, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά αιτήματα των πολιτικών του αντιπάλων να παραιτηθεί μετά τα επεισόδια του Αμβούργου.