«Αυτό που έγινε τότε μπορεί να γίνει και τώρα». Η φράση του Γκέρχαρτ Σρέντερ είναι η μεγαλύτερη ένεση αισιοδοξίας που χρειάζονται επειγόντως οι Σοσιαλδημοκράτες. Και ήρθε από τον τελευταίο καγκελάριο της Γερμανίας που ανέδειξε το κόμμα.

Τότε ήταν το 2005, όταν το SPD ήταν στις δημοσκοπήσεις 23 μονάδες πίσω από τη δεξιά Χριστιανική Ενωση της Μέρκελ. Σε μία απίστευτη προεκλογική κούρσα ο Σρέντερ κατάφερε να φτάσει τους Σοσιαλδημοκράτες στο 34,2%, έχασε τελικά με μία μονάδα διαφορά από τη Μέρκελ που το κόμμα της πήρε 35,2%. Εκτοτε η Μέρκελ παραμένει ακλόνητη στην καρέκλα της καγκελαρίου. Ο Μάρτιν Σουλτς είναι ο τρίτος υποψήφιος καγκελάριος του SPD μετά τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον Πέερ Στάινμπρουκ που θέλει να εκθρονίσει τη Χριστιανοδημοκράτισσα καγκελάριο.

Το κύμα ευφορίας που προκάλεσε η υποψηφιότητά του το χειμώνα ξεφούσκωσε ωστόσο πολύ γρήγορα. Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για την «Μπιλντ της Κυριακής» δίνει μόνο 24% στο SPD και με απόσταση μπροστά το CDU/CSU με 39%. «Αλλά οι εκλογές δεν κρίνονται από δημοσιογράφους και δημοσκοπήσεις», τόνισε ο εμψυχωτής Σρέντερ, «κρίνονται από τους ψηφοφόρους, εκ των οποίων το ένα τρίτο αποφασίζει την ημέρα των εκλογών ή λίγο νωρίτερα».

Σ’ αυτό ο θαύμα ελπίζει και ο σημερινός αντίπαλος της Μέρκελ. Ο Μάρτιν Σουλτς βγήκε στην επίθεση με ευθείες βολές προσωπικά κατά της καγκελαρίου σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες παρουσιάζουν προγραμματικές θέσεις και παλεύουν για τις ιδέες τους από το αντίπαλο στρατόπεδο υπάρχει σιωπή, είπε ο Σουλτς στο εκλογικό συνέδριο του SPD στο Ντόρτμουντ.

Ο Σουλτς παρουσίασε τον δικό του οδικό χάρτη για το μέλλον της χώρας. Βασικοί στόχοι του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου καγκελάριου είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών καθώς και η φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων εισοδημάτων κατά 15 δισ. ευρώ με μεγαλύτερη επιβάρυνση ταυτόχρονα των υψηλών εισοδημάτων.

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει το SPD στις συντάξεις. «Η δεξιά Χριστιανική Ενωση θέλει να κρατήσει το κεντρικό θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης εκτός προεκλογικού αγώνα», είπε ο Σουλτς. «Αυτό δείχνει την υπεροψία της εξουσίας. Αλλά εμείς δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τη μαχητική του ομιλία 80 λεπτών, ο Σουλτς απέσπασε ένα δεκάλεπτο χειροκρότημα από τους 600 συνέδρους στο Ντόρτμουντ. Παμψηφεί εγκρίθηκε το εκλογικό πρόγραμμα του SPD. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη μετατροπή της ασφάλισης υγείας σε μία «ασφάλιση του πολίτη» που θα χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από εργαζομένους και εργοδότες. Προβλέπεται επίσης η δωρεάν παιδεία από τον βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι το πανεπιστήμιο και η ίδια αμοιβή για ίδια εργασία. Οι διαφορές αμοιβών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα», είπε ο Σουλτς. Τόνισε επίσης ότι δεν θα υπογράψει κανένα συμβόλαιο κυβερνητικής συνεργασίας που δεν εξισώνει τον «γάμο για όλους». Ενα σημείο του προγράμματος άλλαξαν οι σύνεδροι, την αναφορά στις επελάσεις προσφύγων από το Αφγανιστάν. «Δεν θα απελαθούν άνθρωποι εκεί που δεν έχουν καμία προοπτική και κινδυνεύει η ζωή τους» είναι η διατύπωση που ενέκρινε τελικά το συνέδριο.

Στο ευρωπαϊκό πεδίο, ο Σουλτς θέλει την «ενίσχυση της δημοκρατικής Ευρώπης». Αντιτάχθηκε στην κούρσα των εξοπλισμών και αντέκρουσε τις απαιτήσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ. Κάλεσε δε την αντίπαλό του Μέρκελ να πάρει καθαρή θέση έναντι του Τραμπ, στον οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη. Ο Μάρτιν Σουλτς κάνει τα πάντα για να διαφοροποιηθεί από τη Μέρκελ. Αυτή είναι η μόνη του ελπίδα.

Η «ασύμμετρη κινητοποίηση»

«Είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας», είπε ο Σουλτς, «όταν το στρατηγείο της κυβέρνησης και το αρχηγείο ενός κόμματος αρνούνται μια συζήτηση για το μέλλον της χώρας ριψοκινδυνεύοντας μία χαμηλότερη συμμετοχή με την τακτική της “ασύμμετρης κινητοποίησης” που ακολουθεί η Μέρκελ»