Από τους τέσσερις βασικούς υποψηφίους για τη γαλλική προεδρία οι τρεις κρατούσαν μια στάση τουλάχιστον εξυπηρετική έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν. Εξελέγη όμως ο τέταρτος, ο πλέον επικριτικός απέναντι στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας. Και αυτός είναι παραδόξως, παρά την υποδοχή της Μαρίν Λεπέν στο Κρεμλίνο εν Μέσω προεκλογικής εκστρατείας, τα καθόλου φιλικά σχόλια των ρωσικών μέσων για τη δική του υποψηφιότητα, τις καταγγελίες της ομάδας του για πειρατεία ρώσων χάκερ ή και τη δική του διακήρυξη πως δεν συμμερίζεται τις «αξίες» του ρώσου προέδρου, που έστρωσε χθες στις Βερσαλλίες το κόκκινο χαλί για τον Πούτιν. Την εξήγηση τη συνόψισε ο Πιερ Ασκί στο «L’Obs»: «Υπάρχει ο καιρός της προεκλογικής εκστρατείας, υπάρχει και ο καιρός της διακυβέρνησης».

Οπως είχε δηλώσει άλλωστε ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από τη Σύνοδο του G7 στην Ταορμίνα, «πολλά διεθνή προβλήματα δεν μπορεί να λυθούν χωρίς τη Ρωσία». Και για αυτό επιβάλλεται διάλογος «απαιτητικός», «χωρίς υποχωρήσεις», αλλά διάλογος. Εννέα χρόνια μετά την απόπειρα «επανεκκίνησης» των αμερικανορωσικών σχέσεων που έκανε με τη γνωστή ατυχή κατάληξη ο Μπαράκ Ομπάμα, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας επιχειρεί μια «επανεκκίνηση» των διμερών σχέσεων α λα γαλλικά. Και προσθέτει ακόμα ένα λιθαράκι στην εικόνα του «διεθνούς ηγέτη» που χτίζει.

«Ζεστή και δυνατή», χαρακτήρισε τη χειραψία των δύο ανδρών στη μαρμάρινη αυλή των Βερσαλλιών η «Monde», «εγκάρδια και επαγγελματική», το Reuters –έπειτα από την πολυσυζητημένη χειραψία που αντάλλαξε ο Μακρόν με τον Ντόναλντ Τραμπ στις Βρυξέλλες, όλοι περίμεναν με αυξημένο ενδιαφέρον την πρώτη του χειραψία με τον Πούτιν. Το περιβάλλον ήταν ούτως ή άλλως μεγαλοπρεπές, ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε «εντυπωσιασμένος από την ιστορία και το μεγαλείο της Γαλλίας». Από διπλωματική άποψη, ωστόσο, υπήρχε η ιδανική αφορμή: τα εγκαίνια έκθεσης αφιερωμένης στον Μέγα Πέτρο, στο Μεγάλο Τριανόν των Βερσαλλιών, για την 300ή επέτειο των εγκαινίων της ρωσικής πρεσβείας στο Παρίσι από αυτόν τον «τσάρο» που θέλησε να ανοίξει τη χώρα του στην Ευρώπη. «Δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί κανείς καλύτερη ευκαιρία για την τόνωση σχέσεων που δεινοπάθησαν αυτά τα τελευταία χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας, την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας και κατόπιν από τη ρωσική στράτευση στο πλευρό της Δαμασκού», σχολίαζε ο Μαρκ Σεμό στη «Monde».

Αν έπρεπε κανείς να κρατήσει μόνο μία αποστροφή του Μακρόν από την κοινή συνέντευξη Τύπου, θα ήταν η εξής: «Υπάρχει ένα κομμάτι των όσων του είπα που δεν θα σας αποκαλύψω, τα είπαμε όμως όλα. Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά πρέπει να οικοδομήσουμε μια κοινή δράση». Και αν έπρεπε να κρατήσει μόνο μία αποστροφή του Πούτιν: «Η Μαρίν Λεπέν έρχεται συστηματικά στη Μόσχα, δεν ήταν η πρώτη της επίσκεψη. Αυτό δεν σημαίνει πως προσπαθήσαμε να επηρεάσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών, άλλωστε είναι σχεδόν αδύνατο. Δεν είμαστε παιδιά, είμαστε σοβαροί άνθρωποι».

Απομονωμένος στη διεθνή σκηνή, με έναν δυσλειτουργικό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ο ρώσος πρόεδρος έκανε χθες σαφή προσπάθεια να επιμείνει στα «σημεία προσέγγισης» και όχι στα «σημεία τριβής». Ο Μακρόν ξεκαθάρισε πως «η οποιαδήποτε χρήση χημικών στη Συρία» συνιστά κόκκινη γραμμή για τη Γαλλία και θα πυροδοτήσει την «άμεση απάντησή της». Ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση του πως «δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατική απειλή καταστρέφοντας το συριακό κράτος». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο πως «η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας» έχει απόλυτη προτεραιότητα, τάχθηκαν υπέρ μιας ενίσχυσης της συνεργασίας τους, της εγκαθίδρυσης μεταξύ άλλων μιας ομάδας εργασίας.

Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν επίσης στην αναγκαιότητα μιας νέας τετραμερούς συνόδου, «το συντομότερο δυνατό», με το Βερολίνο και το Κίεβο για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, του 2015, ενόψει μιας αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να επαναλαμβάνει πως οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας «επ’ ουδενί» συνεισφέρουν στη διευθέτηση της κρίσης. Ο γάλλος πρόεδρος κατέστησε από την πλευρά του σαφές πως δεν έκρυψε το ζήτημα του (μη) σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία κάτω από το χαλί: «Υπενθύμισα στον πρόεδρο Πούτιν τη σημασία που έχει για τη Γαλλία ο σεβασμός όλων των ατόμων. Μιλήσαμε για την περίπτωση των ΛΟΑΔ ατόμων στην Τσετσενία και των ΜΚΟ στη Ρωσία. Συμφωνήσαμε να παρακολουθούμε τακτικά το ζήτημα», επεσήμανε. «Διάλογος και αξιώσεις», είχε ήδη διακηρύξει μέσω twitter. Για του λόγου το αληθές, προαναγγέλθηκε ένα «γαλλορωσικό φόρουμ των κοινωνιών των πολιτών», που θα επιτρέψει «στη νεολαία μας, στους οικονομικούς και πολιτισμικούς μας παράγοντες, στους διανοητές μας να έρθουν εγγύτερα».

Ο αποκλεισμός

Την απόφασή του να αποκλείσει τους δημοσιογράφους του Sputnik και του Russia Today από την προεκλογική του εκστρατεία υπερασπίστηκε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν καταγγέλλοντας τα δύο ρωσικά Μέσα ως «όργανα επιρροής» που «διασπείρουν δυσφημιστικές μη αλήθειες».