Ο Γκρουέφσκι θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2017 16:22 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09/01/2017 16:46 |
Ο Γκρουέφσκι θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ζητήσει από τον Νίκολα Γκρουέφσκι, τον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα.

Ο Γκρουέφσκι, 46 ετών, που ηγήθηκε της ΠΓΔΜ για σχεδόν μία δεκαετία, έχει τώρα περιθώριο 20 ημερών προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου του από το κοινοβούλιο.

Το VMRO-DPMNE κέρδισε 51 από τις 120 κοινοβουλευτικές έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, ενώ οι αντίπαλοί τους Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν 49 έδρες. Ο Γκρουέφσκι θα χρειαστεί έναν εταίρο από τα κόμματα που εκπροσωπούν τους Αλβανούς προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στις εκλογές ένας σημαντικός αριθμός των αλβανών ψηφοφόρων της ΠΓΔΜ μετακινήθηκε προς τους Σοσιαλδημοκράτες για πρώτη φορά μετά τη διεθνοτική διαμάχη του 2001.

Οι εθνοτικοί παράγοντες φαίνεται ότι διαδραμάτισαν μικρότερο ρόλο στις εκλογές, μειώνοντας τους κινδύνους εθνικιστικών τριβών που έχουν καταπονήσει στο παρελθόν την ΠΓΔΜ.

Οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, που αριθμεί 2,1 εκατομμύρια κατοίκους.

Το αλβανικό κόμμα DUI, το οποίο συμμετείχε στον τελευταίο κυβερνητικό συνασπισμό με τον Γκρουέφσκι, εξασφάλισε δέκα έδρες στη Βουλή – τις μισές σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ένα νέο αντικαθεστωτικό αλβανικό κόμμα, το Besa, εξασφάλισε πέντε έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών κέρδισε δύο έδρες και η Συμμαχία των Αλβανών τρεις έδρες.


7
09/01/2017 18:59
Στην ουσια προκειται για ενα αλβανοσλαβικο κρατιδιο που ονειρευται να πινε το φραπε του στα ζεστα νερα του αιγαιου την καρδια της ελλαδας ! Αυτο ειναι υστατη προσβολη που γινεται με την συνεργασια των μουσουλμανων της δυτικης θρακης αλβανιας τουρκιας ..η τουρκια κανει ανοιχτο παιχνιδι στα βαλκανια και μερικοι ηλιθιοι θελουν να βγαλουν την ελλαδα απο την ευρωπαικη ενωση
Κ Θ
10/01/2017 15:11
Αν στην Ελλάδα διδάσκονταν η αληθινή ιστορία. Την κατάκτηση του αιγαίου από τους σλάβους τη πρότεινε ο Μέγας Πέτρος της Ρωσίας, ορθόδοξος χριστιανός, όχι κάποιος μουσουλμάνος. Την εποχή του Πέτρου το Αιγαίο ήταν στα χέρια του εχθρού του Πέτρου, της οθωμανικής αυτοκρατορίας και ο Πέτρος είχε κάθε δικαιολογία να θέλει την οθωμανική αυτοκρατορία έξω από το Αιγαίο. Η Μακεδονία έπρεπε να προστατευτεί όταν ο Τίτο δημιούργησε την Μακεδονία της Γιουγκοσλαβίας ενώ είχε μόνο ένα μικρό ποσοστό της Μακεδονίας του Φίλιππου, σκοπός του Τίτο ήταν κάποια μέρα να προκαλέσει τη πραγματική Μακεδονία και να επιτύχει το σλαβικό όνειρο που δημιούργησε ο Πέτρος. Τότε η ελληνική κυβέρνηση κυνηγούσε κουμουνιστάδες να συμπλήρωση το πληθυσμό της Μακρόνησου για να αυξήσει την αμερικανική βοήθεια.
11/01/2017 03:14
Την μακεδονια την θελουν οι σλαβοβουλγαροι απο τοτε που σκασαν μυτη στα βαλκανια τον 6-9 αιωνα μ.χ αν εχει ακουστα το βασιλειο τον βουλγαροκτονο που τυφλωσε 10.000 σκοπιανους και βουλγαρους και τους εστειλς στον κρουμο τον τσαρο της βουλγαριας..ποιος μεγας πετρος και παραμυθια..
derkon
10/01/2017 11:58
Επί του παρόντος μας αρκεί να φύγωμε από το ευρώ, καθώς και πολύ θα θέλαμε έναν Έλληνα πρωθυπουργό, με Έλληνες υπουργούς !!!
11/01/2017 03:06
Θα φυγεις απο ευρω να πας στο γροσι ! Κοβει το μυαλο σου βλεπω..
derkon
11/01/2017 20:04
Εσύ κόπτεσαι μόνον για το ευρώ, για τους πρωθυπουργούς και υπουργούς που δεν είναι Ελληνικής καταγωγής, ή είναι ανθέλληνες, είσαι στη .....μούγκα !
say what?
10/01/2017 04:15
And how has the EU been a champion of Greece's rights?