Μια εβδομάδα μάλλον εφιαλτική περνάει στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί. Δυο μήνες πριν την primaire των Ρεπουμπλικανών, ενώ οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν άλλοτε να πλησιάζει και άλλοτε να απομακρύνεται από το φαβορί, τον Αλέν Ζιπέ, ο πρώην πρόεδρος που ονειρεύεται να επιστρέψει το 2017 στο Ελιζέ δέχεται σχεδόν κάθε μέρα και ένα χτύπημα. Δύο πρώην στενοί του συνεργάτες, ο πρώην επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας Μπερνάρ Σκαρσινί και ο πρώην επικεφαλής της Δικαστικής Αστυνομίας Κριστιάν Φλες, τέθηκαν υπό κράτηση κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, για αθέμιτη άσκηση επιρροής. Ο ιστότοπος Mediapart αποκάλυψε πως η γαλλική Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της σημειωματάριο ενός πρώην αξιωματούχου του καθεστώτος Καντάφι όπου καταγράφονται μια σειρά από (παράνομες) χρηματοδοτήσεις της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2007. Και ο γαλλικός Τύπος γέμισε από αποσπάσματα δύο νέων βιβλίων που παρουσιάζουν τον Σαρκοζί ως άνθρωπο χυδαίο, αλαζόνα και αδίστακτο. Το ένα, με τίτλο «Ο αγώνας του λαού», υπογράφεται από τον Πατρίκ Μπουισόν, έναν (ακρο)δεξιό όσο και αμφιλεγόμενο δημοσιογράφο και πολιτικό σύμβουλο που συντρόφεψε τον Σαρκοζί από το 2005 μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας το 2012 –από εκεί και έπειτα, ξέσπασε μεταξύ τους πόλεμος. Το δεύτερο, με τίτλο «Πώς φτάσαμε εδώ; Ιστορία ενός πολιτικού χάους», υπογράφεται από τη γνωστή γαλλίδα δημοσιογράφο Μισέλ Κοτά.

«Τους άφησε να αφηνιάσουν»

Ο Νικολά Σαρκοζί, υποστηρίζει ο Πατρίκ Μπουισόν, άφησε επίτηδες ομάδες ταραχοποιών από τα μπανλιέ να αφηνιάσουν στο κέντρο του Παρισιού ώστε να κάνει κατόπιν επίδειξη των ικανοτήτων του για την αποκατάσταση της τάξης. Ηταν το 2006, όταν ο Σαρκοζί διατελούσε υπουργός Εσωτερικών και ο εσωκομματικός του αντίπαλος, ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, προσπαθούσε να περάσει μια εργασιακή μεταρρύθμιση, το Σύμφωνο Πρώτης Πρόσληψης, που είχε ξεσηκώσει τους νέους. Μια από αυτές τις διαδηλώσεις, στις 26 Μαρτίου, είχε καταλήξει σε επεισόδια στο Invalides, το Μέγαρο Απομάχων. «Αποφασίσαμε να αφήσουμε συμμορίες μαύρων και Αράβων να επιτεθούν στους λευκούς νεαρούς στο Invalides και ταυτόχρονα ειδοποιήσαμε τους φωτογράφους του «Paris Match» για την πιθανότητα σοβαρών επεισοδίων», φέρεται να είπε ο Σαρκοζί παρουσία του Μπουισόν. «Τρέμαμε στην ιδέα ότι μπορούσε να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά αλλά, τελικά, άξιζε τον κόπο».

Η Ακροδεξιά και τα «καυτερά»

Στο βιβλίο «Ο αγώνας του λαού», ο Μπουισόν ισχυρίζεται επίσης πως μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007 ο Σαρκοζί είχε έρθει σε επαφή με τον (τότε ακόμα) ηγέτη του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν με την ελπίδα να κερδίσει ακροδεξιές ψήφους στον δεύτερο γύρο όπου μονομάχησε και νίκησε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ο Μπουισόν τον εμφανίζει άλλωστε να λέει το 2005: «Οι αξίες της Ακροδεξιάς είναι οι αξίες όλων των Γάλλων. Μόνο ο τρόπος που τις σερβίρει το Εθνικό Μέτωπο είναι σοκαριστικός. Στους Γάλλους δεν αρέσουν τα υπερβολικά καυτερά».

Ο εξευτελισµός ενός ψευτόµαγκα

«»Ανωριμότητα, εξευτελισμός, παλιμπαιδισμός…»: όταν ο Πατρίκ Μπουισόν περιγράφει τον αρχηγό του κράτους απέναντι στην Κάρλα Μπρούνι είναι που αποκτά –ψυχολογικά –το βιβλίο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον», σχολιάζει η «Monde». Ο πρώην σύμβουλος αφιερώνει πολλές σελίδες στη «γυναίκα – τρόπαιο» του Νικολά Σαρκοζί, όπως αποκαλεί την Κάρλα. «Πιθανόν να σκέφτηκε πως τα χαρμόσυνα νέα για την ερωτική του ζωή θα ήταν ένα χρήσιμο αντίδοτο στον κυρίαρχο ζόφο», γράφει. «Ο αρχηγός του κράτους… ήταν στην πραγματικότητα ένας εύθραυστος γόης υποταγμένος στις κατακτήσεις του, ένας ψευτόμαγκας βυθισμένος σε μια μόνιμη κατάσταση συναισθηματικής εξάρτησης».

«Ενας κακοµοίρης, ένας κουρελής»

Ο Μπουισόν παραθέτει μια ατελείωτη σειρά από «δολοφονικές φράσεις» του Νικολά Σαρκοζί με στόχο τόσο στενούς συνεργάτες όσο και αντιπάλους του. Για τον πρωθυπουργό του, για παράδειγμα, τον Φρανσουά Φιγιόν: «Ενας κακομοίρης, ένας κουρελής… Ικανό τον έχω να έρθει την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο με πασούμια και χαλάκι προσευχής!». Ή τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, τον Ζακ Σιράκ: «Αλήθεια, τόσο διεφθαρμένο τύπο δεν έχω ξαναδεί… Σπάνια έχω συναντήσει κάποιον τόσο κακό και άπληστο». Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2007, μάλιστα, ο Σαρκοζί δεν διστάζει να συγκρίνει τον εαυτό του με τον πορνοστάρ Ρόκο Σιφρέντι: «Σκασίλα τους των Γάλλων αν είμαι συμπαθητικός! Τη δουλειά θέλουν να κάνω. Ζητάει κανείς από τον Ρόκο Σιφρέντι να δείχνει συναίσθημα;».

«Nein, εγώ είµαι η τράπεζα»

Μεταξύ άλλων, ο Πατρίκ Μπουισόν περιγράφει και μια στιχομυθία του Νικολά Σαρκοζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Με τον πρώτο να της λέει, χαριτολογώντας: «Εγώ είμαι το κεφάλι, εσύ είσαι τα πόδια». Και εκείνη να απαντάει: «Nein, εγώ είμαι η τράπεζα».

«Το λίπος ξεχειλίζει µέσα από το πουκάµισο»

Είναι 3 Ιανουαρίου του 2015. Ο Νικολά Σαρκοζί έγινε δεκτός το απόγευμα από τον Φρανσουά Ολάντ στο προεδρικό μέγαρο. Αργότερα, στη διάρκεια ενός ντινέ, η δημοσιογράφος Μισέλ Κοτά θέλει να μάθει: «Λοιπόν, πώς σας φάνηκε;». «Από κοντά, ελεεινός», της απάντησε. «Τα μαλλιά του είναι κακοβαμμένα, μοιάζει με κινέζο υπουργό. Το λίπος ξεχειλίζει μέσα από το πουκάμισό του και από κάτω έχει κάτι ποδαράκια παιδικά…». Και αυτή είναι μόνο μία από τις φαρμακερές ατάκες για πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και «φίλους», που αποδίδει στο βιβλίο της η Κοτά σε αυτόν ο οποίος διεκδικεί για ακόμα μια φορά την ψήφο των Γάλλων.