Εκλεισε η «βραχεία λίστα» των διεκδικητών της υποψηφιότητας για την γαλλική Δεξιά στις επόμενες προεδρικές εκλογές, με τα ισχυρότερα ονόματα του στρατοπέδου να δηλώνουν «παρών» απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί για το ψηφοδέλτιο.

Τα μέχρι στιγμής γκάλοπ για την κρίσιμη κάλπη του Μαΐου δείχνουν τον -όποιον- υποψήφιο της Δεξιάς να επικρατεί απέναντι σε μία Λεπέν που εμφανίζεται να έχει αρκετές πιθανότητες για να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Η Επιτροπή του κόμματος επικύρωσε την Τετάρτη επτά υποψηφιότητες για τη διαδικασία που αναμένεται να καταλήξει στον «εκλεκτό» στο τέλος του Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τους Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, τον Φρανσουά Φιγιόν, τον Αλέν Ζιπέ, την Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, τον Μπρούνο Λεμέρ, τον Ζαν-Φρανσουά Πουασόν και τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο υποψήφιος θα αναδειχθεί με ψηφοφορία βάσης, η οποία θα είναι ανοικτή -θα μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε γάλλος πολίτης (εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι το τέλος του 2015) με απλή υπογραφή δήλωσης πως «συμμερίζεται τις αρχές της Δεξιάς και του Κέντρου».

Μεταξύ των υποψηφίων θα διοργανωθούν τρεις τηλεμαχίες (στις 13 Οκτωβρίου και στις 3 και 17 Νοεμβρίου). Αν, όπως αναμένεται, υπάρξει και δεύτερος γύρος, θα γίνουν δύο ντιμπέιτ μεταξύ των μονομάχων.